Gesigneerd?

Onderstaand artikel verscheen in 'Hoogst Merkwaardig', het periodiek van de Havankstichting Mateor. (Jaargang 16, nummer 1, mei 2010)

Spaanse pepers: gesigneerd, maar door wie???

Wel een handtekening, maar niet die van Havank

Op Marktplaats verscheen op 28 januari een Zwart Beertje: Spaanse pepers. Nou hebben de Zwarte Beertjes voor mij niet zoveel aantrekkingskracht. Ik bedoel, ik heb ze natuurlijk wel, en ook vier Havanboxen vol, met de goeie deeltjes, dat dan weer wel, maar verder kunnen ze me wat, die Beertjes. Toch keek ik even beter omdat er bij stond dat het boekje gesigneerd was.

Dan wordt het, zelfs voor een liefhebber van gebonden delen, toch weer leuk! Inmiddels had iemand al een bod van 10 euro op het pocketje uitgebracht. Royaal, leek mij, maar een gesigneerd exemplaar… Hoogst merkwaardig was wel dat de opsteller van de advertentie meldde dat het boekje uitgegeven was in 1966. Toen gingen er bellen rinkelen.

Actie

Tijd voor actie. Ik mailde de mevrouw dat ik nieuwsgierig was naar de handtekening van een schrijver in een boek dat twee jaar na diens dood was verschenen. Ik kreeg een mailtje terug met de volgende schokkende inhoud:

Hallo Jan

Ik maak morgen even foto's. eerlijk gezegd wist ik niet eens wie hij was en dat hij dood was.

Ik heb het nu even opgezocht. Het zal dan ook geen 1e druk zijn. :) denk ik.

Er staat verder niks in over de hoeveelste druk het dan moet zijn. Ik weet niet beter dan dat een boek 1e druks is als er niks in vermelt staat.

Nou morgen even de scan. Ik ben benieuwd wat jij er van zegt.

Groetjes, xxx

(De spelling en interpunctie zijn voor rekening van de schrijfster, wier naam ik heb ge-x’t; Nederlands blijft een moeilijke taal, JB)

Gesigneerd maar niet door Havank

En inderdaad kreeg ik een dag later een mail met foto’s van de handtekeningen en de jaren van uitgave van de beide boekjes (er was warempel een tweede ‘gesigneerd’ Beertje, ook uit 1966). In de handtekeningen was een hoofdletter H te onderscheiden, maar verder leken ze in de verste verte niet op de handtekeningen van Havank die mij bekend zijn. Bovendien, 1966, dat zegt eigenlijk al genoeg. Dat de boekjes gesigneerd waren, was duidelijk, maar dan niet door Havank.

Twijfels

Ik, mij zeer bewust van mijn plotselinge verantwoordelijkheid als Havank-deskundige, stuurde per kerende post een mailtje terug met mijn twijfels en een fotootje van een echte handtekening, met de mededeling dat het natuurlijk allemaal wel erg jammer was.

Verdwenen

Mooi vond ik het wel te kunnen constateren dat de vermelding ‘gesigneerd’ dezelfde dag nog uit de advertentie op Marktplaats verdwenen was. Helaas voor de aanbiedster van het boekje was het bod van tien euro vrij snel daarna ook weg.

Kortom, er is nog veel werk voor onze mooie stichting te doen!