Zadel hoogte

In het ideale geval moet uw fiets zitten als een maatpak. Zo kunt u uw krachten optimaal ontwik- kelen en is een perfect handling gegarandeerd.

Optimale zadelafstelling

Draait u eerst het rechter pedaal loodrecht naar beneden. Gaat u daarna recht op de fiets zitten. De hak (zonder schoen) op het pedaal zetten. De zadelhoogte is juist ingesteld als uw been in deze positie gestrekt is. Tijdens het fietsen plaatst u de bal van de voet op het pedaal


Verder moet het, vanuit de zadelpen, vertikaal gerichte paslood al naar lichaamsgrootte 4-8 cm achter het trapasmidden liggen. Horizontaal laat zich het zadel, door lossen van de zadelstrop of bij patent zadelpennen door het lossen van de zadel- klemschroef, instellen. Daarna moeten de losgemaakte verbindingen weer worden vastgetrokken

Hoogteverstelling van het zadel

Bij het instellen van de zadelhoogte wordt de zadelklembout losgedraaid en de zadel-hoogte naar wens ingesteld. De zadelpen mag maximaal tot aan de markering uitgetrokken worden. Ontbreekt de markering dan moet de zadelpen minstens 5 - 6 cm in dezadelbuis steken. Nadat u de zadelpen heeft verhoogd, de snelspanner weer sluiten. Indien gewenst kunt u een langere of lichtere zadelpen aanschaffen. Neem dan altijd de nu gemonteerde mee naar uw tweewieler expert.

Zadelhoek

Het oppervlak van het zadel is in ideaal geval horizontaal. Wie tijdens het fietsen last krijgt van het schaambeen doet er goed aan, de voorkant van het zadel iets te laten zakken. Omgekeerd kunnen fietsers die last hebben van hun zitvlak, de voorkant van het zadel iets naar boven bijstellen.

Instelling van de stuurhoogte

De stuurhoogte wordt door hoger of lager zet- ten van de voorbouw veranderd. Een draaibare voor- bouw laat extra aanpassingen van het stuur toe waarbij zich echter de afstand tot het zadel veranderen kan.

Aan de voorbouw vindt u een markeringsstreep die aantoont hoever de zadelpen maximaal uitgetrokken mag worden. Richt u zich hiernaar beslist. Voorbouwen van het type Aheadset moeten door de vakhandelaar gejusteerd worden.

Welk zadel past bij u?

Dit is een zeer persoonlijke en individuele aange- legenheid. In feite zijn het 3 contactpunten waar fietser en zadel nauw bij elkaar komen. In het achterste bereik vinden beide zitbenen hun tegen- part in het zadel, in het voorste bereik is het de dam- resp. schaambeenbereik die het resterende lichaamsgewicht ondersteunt. Hoeveel daarvan op de diverse partijen valt hangt naast het lichaamsgewicht en de pedaaldruk in het bijzonder van uw zithouding af.

Zere knieën na het fietsen

Knieklachten komen bij veel fietsers voor. De pijn concentreert zich vaak rondom de knieschijf. In het begin zijn de klachten vaak vervelend, maar trekken wel weer weg. Na verloop van tijd kunnen de knieklachten erger worden. Het is belangrijk om de oorzaak van de knieklachten aan te pakken. Tijdens het fietsen worden de benen op en neer bewogen. Om de kans op knieklachten tot een minimum te beperken kan het zadel worden afgesteld. Een fietszadel kun je op drie manieren afstellen:

Knieklachten en zadelstand

Bij een verkeerd afgesteld fietszadel kunnen verschillende knieklachten ontstaan. Een zadel kan te laag staan of te ver naar voren zijn geschoven. Hierdoor ontstaat pijn achter en onder de knieschijf. Staat het zadel te ver naar achteren of te hoog afgesteld, dan ontstaan vaak knieklachten aan de buitenkant van de knie. Bij een verkeerd ingestelde hoek van het zadel kunnen heupklachten en zadelpijn ontstaan.

http://www.fiets.nl/2013/01/06/vind-de-juiste-zadelhoogte/

http://www.wielersportinfo.nl/fietsafstelling.htm

http://www.bikefitting.com/Dutch/Theory/SaddleHeight.aspx