De C64 is werelds meest verkochte homecomputer ooit gemaakt (30 miljoen stuks). De C64 kan direct op een tv worden aangesloten en op een monitor (composiet video). De machine heeft 16 kleuren, geadvanceerde sprites, 64Kb ram waarvan 38Kb vrij en 3 volledig te programmeren geluidskanalen. Als randapparatuur kan verder aangesloten worden: datacassetterecorder, 1541 diskdrive, printer en plotter (serieël en parallel), joysticks en ram/rompacks.

Technische specificaties: MOS 6510, 1.02 MHz (NTSC 64 op 1.0225 MHz en PAL 64 op 0.985 MHz), Commodore Basic versie 2.0, Chipset: VIC II, (Video Interface Chip) één van de eerste gekoelde chips!, SID 6581 (Sound Interface Device), 2 x 6526 CIA (Complex Interface Adapter), 20 Kb ROM, 64 Kb RAM. Cartridge poort voor RAM- en ROM uitbreidingen. 8-bits userport voor I/O toepassingen. Hieronder is het schema:

Floppy Drive 1541 :

Er zijn van de 1541 nogal wat verschillende soorten modellen op de markt. De allereerste zag er nog uit als de VC1540 maar kan wel wat andere ROM's bezitten. De latere versies waren grijs/bruin net als het eerste type van de C64. De drive was toen deze net op de markt kwam voor veel mensen nog wel iets te kostbaar. Maar na verloop van tijd toen de prijs wat ging zakken werd het een bijna onmisbaar randapparaat waarmee je heel "snel" en direct data kan benaderen (ten opzichte van de datasette). Op één kant van de 5 1/4 floppydisk kan je 664 zogenaamde blocks kwijt oftewel 170Kb. Net

als alle andere Commodore diskdrives zijn ook deze drives "slim". Ze bevatten namelijk een eigen processor, geheugen en een disk operating systeem. In feite lijkt de relatie tussen de Commodore computer en z'n diskdrive een beetje op een netwerk met twee computers. Alle randapparatuur heeft een eigen identificatienummer, oftewel "Unit Number", bij de diskdrive is dat standaard nummer 8.

Technische specificaties:

5.25" Floppy Disk, Single Sided, Single Density, 170K per disk, Interface: CBM Serial Bus, CBM DOS 2.6Deze

Datasette 1530:

Omdat de diskdrives een nogal kostbare investering vergden zocht Commodore naar een goedkoper alternatief. Het resultaat was één van de traagste in- en uitvoer apparaten voor data ooit gemaakt; de datasette Groot voordeel was echter dat doordat de prijs zeer acceptabel was de computer voor meer mensen bereikbaar werd en men gewoon de standaard cassette's gebruiken kan. De data werd door middel van digitale tonen op de tape gezet en afgelezen. Leuk was ook dat in de jaren 80 door het programma HobbyScoop van de Teleac op deze manier programma's werden verzonden via de ether (dus radio), zodat met de cassetterecorder in de aanslag weer nieuwe programma's konden worden opgenomen.

Het gebruik

De C64 is altijd gebruikt voor het spelen van spellen. Dit werd veroorzaakt door de vele spellen die beschikbaar waren en de uitstekende prestaties van de C64. Meeste C64 gebruikers zijn begonnen met een C64 met daaraan een Datassette.Een van de eerste aankopen zal een joystick zijn geweest. Aankoop van

spellen was vaak duur met als gevolg dat bijna iedereen gekopieerde / gekraakte software in gebruik had. De gekraakte versies waren meestal populairder omdat de intro's waren verwijderd. Je kon direct het spel laden en met gebruik van een snellader. Computerclubs waren vaak meer copy-party's en gekraakte versies verspreide snel. De aanschaf van een monitor was de volgende stap naar een compleet systeem. De C64 doet het perfect op een TV maar die was 's avonds meestal niet beschikbaar (voetbal....). Na een monitor stond de diskdrive op het verlanglijstje. Snellere toegang tot bestanden, makkelijker kopiëren en vinden van software maar een diskdrive was een dure aanschaf. Om het systeem compleet te maken was een printer de laatste stap. Printers werden vooral populair nadat programma's zoals PrintMaster, PageFox, The NewsRoom op de markt kwamen.