MH2000 - Teknologiforståelse

Faglig innhold 

I områdeemnet MH2000 Teknologiforståelse introduseres studentene for problemstillinger knyttet til utvikling og bruk av teknologi i helsefaglig profesjonsutøvelse. I emnet rettes fokus mot hvordan teknologi får betydning for profesjonenes faglighet og identitet, for tverrprofesjonelt samarbeid og for deres relasjoner til pasienter og pårørende. Gjennom studentaktive metoder oppøver de evner til kritisk og analytisk tenkning om egen og andre profesjoners bruk av teknologi, forskjellige teknologiers forutsetninger, anvendelser og betydninger for utvikling av profesjonsfagene og helsetjenestene. Studentene introduseres for teorier om teknologiforståelse som de bruker for å identifisere og diskutere problemstillinger knyttet til læring av ny teknologi på arbeidsplassen, bruk av teknologi i situerte praksiser, teknologiers komplekse innganger til praksis og langsiktige innflytelse på profesjonene. 

For utfyllende informasjon se: Emne - Teknologiforståelse - MH2000 - NTNU 

Min rolle 

Undervisning 

Studieretningsansvar, ansvar for undervisning 2 hele seminardager og veiledning av studentgrupper høsten 2023. 

Høst 2023 er første gang emnet gjennomføres som del av bachelor i bevegelsesvitenskap (BBEV). 

 Utviklingsarbeid 

MH2000 er et områdeemne som er ledet og utviklet av Institutt for helsevitenskap ved NTNU Gjøvik i samarbeid med studieprogrammene som inkluderer emnet i sin studieplan. Emnet er formet som et nettkurs med lokale fysiske seminar og prosjektarbeid.  Jeg har vært med på dette utviklingsarbeidet de siste to årene som representant for BBEV. 

Ved institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap (INB) er vi flere studieprogram som gjennomfører emnet i samme semester i studieplanen. Ved INB jobber vi aktivt med å jobbe mer tverrfaglig i undervisning og jeg har derfor gått sammen med bachelor for fysioterapi og bachelor i ergoterapi for å utvikle et felles lokalt undervisningsopplegg for våre studenter i MH2000. Studentene blir satt sammen i tverrfaglige grupper og skal bruke sin egen faglige bakgrunn til å løse et felles problem. Det å jobbe i slike tverrfaglige team er svært relevant for disse studentgruppene siden de ofte jobber sammen i arbeidslivet. 

Refleksjoner 

Det er et stort arbeid og en utfordring å utvikle et emne som er så generisk at det skal passe for mange ulike studieprogram og samtidlig så spesifikt at det blir en naturlig del av studieplanen til disse. Jeg har vært med som en del av denne prosessen i 2 år før vi starter nå i høst og jeg er ikke overbevist om at vi har kommet helt i mål med dette. Jeg ser faren ved at dette emnet blir liggende som en øde øy i studieplanene vår og at det vil bli et emne studentene nedprioriterer i forhold til andre emner som går samme semester. Innføring av områdeemnet har også påført studieprogrammene mye ekstraarbeid sammenliknet med tidligere perspektivemner, og dette er viktig å ta med inn i evalueringen av emnet spesielt og ordningen med områdeemner generelt. Det må i samme åndedrag sies at områdeemnene er blitt mye mer relevante for utdanningen vår enn perspektivemnene noen gang var, så det er et stort pluss med denne nye ordningen.  

Endring fra perspektivemne til områdeemne var også en av årsakene til at vi satte i gang et større arbeid for å revidere studieplanen ved BBEV i 2021. Vi hadde perspektivemne på vårsemesteret, mens det nye områdeemnet måtte undervises på høstsemesteret. På den måten har innføring av MH2000 hatt stor innvirkning for vårt pedagogiske utviklingsarbeid de siste 3 årene og for den studieplanen vi har i dag. 

Jeg opplever videre det lokale samarbeidet mellom utdanningene ved INB som veldig positivt og noe som har løftet kvaliteten av den undervisningen vi har planlagt i forhold til hva vi har fått til hver for oss. I oppstarten av emnet høsten 23 er det allerede kommet gode tilbakemeldinger på at de trives i det tverrfaglige samarbeidet. Vi kommer til å gjennomføre en større evaluering av emnet og tverrfaglig samarbeid etter gjennomført emne.