Praksis i prosjekt

Om prosjektet

"Praksis i prosjekt" er et tverrfaglig praksisprosjekt" som ble gjennomført som en integrert del av undervisningen i BEV2101  - Måling av fysisk aktivitet høsten 2021 for å oppnå spesifiserte læringsmål i emnet. 

Praksisprosjektet ble utviklet gjennom universitetskommunesamarbeidet mellom NTNU og Trondheim kommune, og er designet for å gi studentene erfaring i tverrfaglig og praksisnær forskning. I praksisprosjektet deltok studenter i bevegelsesvitenskap og fysioterapi ved NTNU som aktive prosjektmedarbeidere i et pågående kommunalt kvalitetsutviklingsprosjekt. Kvalitetsutviklingsprosjektet skulle kartlegge tidsbruk på ulike arbeidsoppgaver blant ansatte ved helse- og velferdssentrene samt beboernes funksjon og symptombelastning som et ledd i utvikling av en ny budsjetteringsmodell for kommunen. 

Bakgrunn 

Forsknings- og utviklingsbasert utdanning (FoU) er en grunnstein i akademia som bygger på at det skal være en tett kobling mellom forskning og undervisning på universitetene. Det er flere ulike tilnærminger til hvordan man integrerer forskning i utdanning. Det enkleste er å basere innholdet i undervisningen på oppdatert forskning (forskningsledet undervisning). Videre kan man undervise i hvordan man forsker, både knyttet til metoder, tankeprosesser og ferdigheter (forskningsorientert undervisning). Eller man kan undervise mens man forsker - altså inkludere studentene i faktiske forskningsprosjekt (forskningsbasert undervisning). 

Vi lever i et samfunn med en rivende kunnskapsutvikling hvor det som er oppdatert og forskningsbasert kunnskap i dag fort kan bli utdatert. Studentene møter derfor et arbeidsliv som ikke bare krever faglige kunnskaper og ferdigheter, men også at de er fleksible, endringsvillige, kan tenke kritisk, oppsøke og helst generere ny kunnskap selv (generiske ferdigheter). For å forberede studentene på kompleksiteten som møter dem både i dagens og i fremtidens arbeidsliv holder det ikke lenger å behandle dem som passive mottakere av dagens kunnskapsfront, de må også få praktisk erfaring i hvordan kunnskap skapes. 

Formål

Formålet med det studentbaserte pilotprosjektet var å



Partnere

Gjennomføring 

Pilotprosjektet ble gjennomført høsten 2021, og totalt 124 studenter fra 2. studieår ved bachelor i bevegelsesvitenskap og 3. studieår ved bachelor i fysioterapi (begge fra NTNU) deltok i prosjektet. Som deltakere i pilotprosjektet ble det lagt til rette for at studentene skulle få praktisk erfaring med å arbeide i prosjekt, erfaring med å arbeid med andre «yrkesgrupper» og bedre innsikt i egen kompetanse. Dette ble også fulgt opp i ordinær undervisning etter prosjektet.

Prosjektdeltakelsen besto av en felles opplæringsdag, fire dagen med datainnsamling og en dag med databehandling i etterkant. Opplæringsdagen var obligatorisk for alle studentene og besto av innføring i prosjektets formål og gjennomføring, informasjon om hvem den typiske sykehjemsbeboeren er og hvordan vi møter og kommuniserer med denne gruppen mennesker, kriterier for avbrytning av testing, datahåndtering, smittevern, fordeling av arbeidsoppgaver og øving på testsituasjonen. Studentene ble delt opp i tverrfaglige par med en student fra bevegelsesvitenskap og en fra fysioterapi, og fikk tildelt arbeidsoppgaver basert på hvilken utdanning de kom fra og dermed hvilke læringsutbytter det var ønskelig at de skulle oppnå. Studentene fra bevegelsesvitenskap fikk ansvaret for datainnsamlingen og registrering av data, mens studenter fra fysioterapi fikk ansvar for kommunikasjon med bruker.


Studentenes oppgave under datainnsamlingen var å kartlegge fysiske funksjon og fysiske aktivitetsnivå på omtrent 1200 sykehjemsbeboere fordelt på 28 helse- og velferdssenter i Trondheim kommune. Fysisk funksjon ble estimert ved å gjennomføre en Short Physical Performance Battery (SPPB) test. Fysisk aktivitet ble objektivt evaluert ved bruk at to akselerometer (Axivity AX3, Axivity Ltd, Newcastle, UK).

Resultat

Mer info kommer

Egen rolle og erfaringer 

Prosjektledeler sammen med Nina Skjæret Maroni fra Bachelor for fysioterapi 

Veien videre 

Formidling 

Vedlegg

Publikasjoner og rapporter kommer her