BEV2300 - Prosjektforløp med ekstern partner 

Faglig innhold 

Dette emnet vil fokusere på hvordan ulike sektorer i samfunnet jobber med fysisk aktivitet, og hvordan kunnskap og ferdigheter innen bevegelsesvitenskap kan brukes inn i dette arbeidet. Studentene skal gjennomføre et prosjekt sammen med en ekstern partner (PEP) hvor de skal løse en reel problemstilling fra arbeidslivet. I PEP forløpet skal studentene anvende teoretisk kunnskap og metodiske ferdigheter de har opparbeidet seg gjennom studiet i praksis, og utforme et produkt som er av relevans for ekstern partner. For studenter som velger PEP-forløp vil litteraturstudiet i bacheloroppgaven rettes mot tematikken i prosjektsamarbeidet.

I prosjektperioden skal studentene få forståelse for, stifte bekjentskap med og delta i arbeidslivet/arbeidsoppgaver som er relevant for bevegelsesvitenskap og reflektere rundt behovet for egen kompetanse i arbeidsmarkedet. I dette emnet vil arbeidslivet være representert både gjennom offentlig, privat og frivillig sektor.

Lagt inn i studieplan for kull 2021 og gjennomføres våren 2024

For utfyllende informasjon se: Emne - Prosjektsamarbeid med ekstern partner (PEP) - BEV2300 - NTNU 

Min rolle

Undervisning 

Emnet undervises første gang våren 2024

Utviklingsarbeid

BV2300 er et emne som er utviklet i prosjektet "Bevegelsesvitere i praksis"  som jeg er prosjektleder i og består i at studentene skal gjennomføre et reelt prosjekt sammen med en ekstern partner. Det er den eksterne partneren som melder inn problemstillinger som de ønsker hjelp av en student til å løse. 

Faglig innhold, læringsutbytter og praktisk organisering av emnet er utviklet i et trepartssamarbeid mellom oss som faglige ansatte, eksterne partnere som er prosjektdeltakere i Bevegelsesvitere i praksis og studentrepresentanter. Dette trepartsamarbeidet har vært viktig for å skape eierskap til emnet og for å sikre at det er meningsfullt for alle parter å delta. Vårt mål  er at BEV2300 skal kunne legge tilrette for læring ikke bare for studentene, men også for faglige anseatte og de eksterne partnerne.  Jeg har ledet dette utviklingsarbeidet og vært ansvarlig for sluttføring av emnebeskrivelsen og undervisningsopplegget sammen med min prosjektkoordinator. Emnet ble registrert inn i Emner på Nett høsten 2022. 

Det er også utviklet en evalueringsplan for alle tre parter som inkluderer både prosess og resultatevaluering. 

Refleksjoner 

BEV2300 er inspirert av et undervisningsopplegg ved Syddansk Universitet i Odense.  Jeg og to kollegaer var på lærerutveksling gjennom Nord-PLUS Idrott nettverket i 2021 for å lære mer om hvordan idrettsutdanningene i Danmark inkluderte praksis i sin bachelorutdanning. Før vi dro til Odense hadde jeg og en nylig uteksaminert student kartlagt praksisopplegg hos utdanninger som var sammenliknbare med vår både i Norge, Sverige og Danmark. Basert på informasjon på nettsider og utallige zoom-møter fant vi ut at opplegget ved Syddansk Universitet var det som passet best inn i vårt studieprogram og vår pedagogiske tankegang. Det var viktig for oss at et eventuell praksis ikke skulle være en blåkopi av en profesjonspraksis siden våre studenter ikke skal ut i en spesifikk prosfesjon, og at praksisen skulle være en integrert del av studieprogrammet. Det er en stor risiko for at praksisemner blir liggende som "øde øyer" i studieprogram. Vi har valgt å lenke sammen tematikken i prosjektforløp med ekstern partner med bacheloroppgaven som gjennomføres i samme semester. Ved å legge tilrette for at studentene kan skrive en litteratur review knyttet til det emnet de skal jobbe med i praksisperioden vil de kunne stille som oppdaterte og faktiske ressurser for den bedriften eller organisasjonen de skal skrive prosjektoppgave for. Dette vil også gi studentene en større faglig trygghet i det arbeidet de skal gjennomføre. 

Jeg har gjennom hele prosessen med utviklingen av BEV2300 øsnket at dette emnet skal bli et kinderegg. Som ikke bare gjør studentene bedre kjent med arbeidslivet som viktige problemløsere, men også sikrer at akademisk kompetanse fra fagmiljøet kommer samfunnet til gode (anvende formell og teoretisk kunnskap i praktiske situasjoner og motsatt) og som gjør det lettere for faglige ansatte blir mer oppdatert på samfunnets behov. Denne kindereggtankegangen håper jeg bidrar til emmets bærekraft også etter prosjektperioden er over. 

Etter piloteringen av emnet våren 2024 blir det veldig viktig å evaluere alle steg av prosessen før emnet blir en del av vår daglige drift.