BEV2107 - Fysisk aktivitet i (re)habilitering

Faglig innhold 

Undervisningen omhandler bruk av fysisk aktivitet og trening som et ledd i rehabilitering ved utbredte helsetilstander (f.eks hjerte- og karsykdom, nevrologiske sykdommer, kreft, muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser). Undervisningen vil gi innsikt i ulike verktøy og modeller for bruk av fysisk aktivitet i rehabilitering og hvordan fysisk aktivitet kan implementeres i ulike faser av et behandlingsforløp. Eksempler er trening som medisin, arbeidsrettet rehabilitering og livskvalitet og mestring. Forskningsbasert kunnskap vil bli vektlagt. Øvinger og gruppearbeid innebærer praktiske aktiviteter, demonstrasjoner, presentasjoner og skriftlige oppgaver. 

For utfyllende informasjon se: Emne - Fysisk aktivitet i rehabilitering - BEV2107 - NTNU 

Min rolle 

Undervisning/Emneledelse

Jeg var emnekoordinator for kurset i 2020,og var ansvarlig for revisjon av undervisningsopplegget.  


Utvikling 

Jeg overtok emneansvaret for kurset i 2020 og gjorde i den anledning en større revisjon av strukturen og det pedagogiske opplegget i kurset for å sikre en rød tråd i kurset og unngå overlapp med andre emner i studieprogrammet. Revisjonen ble gjort på bakgrunn av referansegrupperapporter fra tidligere år.   

Som endel av arbeidet med å hjelpe studentene å forstå emnets rolle i studieløpet og hvordan emnet bygger videre på emner de har hatt i tidligere semester (noe som tidligere var en utfordring i dette emnet) brukte jeg mye tid på å utvikle en forelesning (45 min) som skulle introdusere studentene til emnet. Dette har nå blitt en mal jeg bruker i andre emner.  

Introduksjonsforelesningen inkluderer blant annet å:

Emnet ble slått sammen med BEV2106 - Undervisningslære i fysisk aktivitet fra og med høsten 2022. 

Refleksjoner 

Dette emnet er et emne som jeg egentlig føler jeg bare hadde en snarvisitt innom i et semester, men likevell fikk gjennomført et signifikant arbeid. Etter min første erfaring med å ta over en annen undervisers emne i BEV1010 der jeg egentlig bare gjennomførte det eksisterende undervisningsopplegget, ønsket jeg denne gangen å ta tak i emnet og se hva jeg kunne bidra med for å videreutvikle undervisningsopplegget allerede ved første gjennomføring. Jeg hadde flere møter med tidligere emnekoordinator og gikk gjennom referansegrupperapportene for de siste årene. Basert på dette ble det relativt klart hva som burde taes tak i  - nemlig relevans og sammenheng. Mye av det faglige innholdet var bra, men designet av undervisningsopplegget trengte en facelift. Erfaringene fra dette arbeidet er noe som jeg har tatt med meg over i andre emner. Spesielt introduksjonsforelesningen har blitt en favoritt. Og jeg kommer aldri til å gå tilbake til å ramse opp læringsutbytter som står i tettpakket skift på en ppt.