BEV1010 - Motorikk

Faglig innhold

Emnet gir en innføring i grunnleggende motoriske prinsipper knyttet til bevegelseskontroll, læring og utvikling. Temaene som blir tatt opp inkluderer ulike forklaringsmodeller for motorisk kontroll og hvordan ulike typer bevegelser kontrolleres i et livsløpsperspektiv. I tillegg til forelesninger vil praktiske aktiviteter, observasjoner og demonstrasjoner bli benyttet for å belyse de teoretiske perspektivene. 

For utfyllende informasjon se: Emne - Motorikk - BEV1010 - NTNU 

Min rolle

Undervisning

Min undervisning i BEV1010 har i stor grad vært knyttet til det nevrofysiologiske grunnlaget for motorisk kontroll, med spesielt fokus på persepsjon. Denne delen av motorikkemnet består av to forelesninger (à 2*45 min) og en øving (undervist i perioden 2008-2009, 2011-2012, 2015-2019).

Høsten 2014 var jeg emnekoordinator for BEV1010 og undervisningen min besto da av 9 forelesninger (à 2*45 min) og 5 øvinger. 

I de siste årene har jeg vært mentor for yngre undervisere som har hatt emneansvar for BEV1010. 



Utviklingsarbeid

I 2018 reviderte jeg emneinnhold, læringsutbyttene, pensum, timeplan  og undervisningsmetodene i BEV1010 i samarbeid med Nina Skjæret Maroni. Et viktig fokus var å samkjøre og tilpasse innholdet og timeplanene for fagene i første semester i BBEV (BEV1010 - Motorikk og BEV1011 - Fysiologi). Bakgrunnen for denne litt større revisjonen var at det i en årrekke hadde vært utfordrende for studentene å se sammmenhengen mellom motorikk og fysiologi. Disse kursene undervises i samme semester og skal gi studentene to ulike perspektiv for å studere samme konsept (bevegelse). Det ble rapportert i referansegrupperapporter at det var forvirrende når relaterte tematikker kom på ulike tidspunkt i semesteret i de to kursene, og noen mente også at dette ble oppfattet som et faglig overlapp.  Dette var også utfordrende for foreleserne som ikke hadde helt kontroll på hva som ble kommunisert på tvers av emene.  Etter revisjonen av emnet er BEV1010 og BEV1011 nå synkronisert og det er samme faglærer som har relaterte tematikker i begge emnene. Dette utviklingsarbeidet resulterte i en forutsigbar og logisk oppbygd undervisningsplan for BEV1010 og BEV1011 og ble godt mottatt av studentene. 

I denne omleggingen ble det også innført en mer praksisnær tilnærming til motorikkfaget og det ble lagt større vekt på bruk av praktiske øvingsoppgaver og eksempler for å illustrere de teoretiske modellene i emnet. I tillegg ble flere forelesninger blitt byttet ut med Team Basert Læring (TBL) for å legge tilrette for at studentene skulle få bedre tid til å reflektere og ta en mer aktiv rolle i sin egne læring. 



Oppfølging

BEV1010 er et av de første emnene studentene tar når de starter på BBEV. Det har vært en utfordring at det i de siste årene ikke har vært en fast vitenskapelig ansatt som har hatt et overordnet ansvar for dette kurset, og det har vært bytte av emnekoordinator nesten årlig siden omleggingen i 2018. Siden jeg har relativt god kjennskap til emnet og de utfordringene det er i oppstart med nye studenter har jeg forsøkt å sikre god overføring av kunnskap mellom emnekoordinatorene fra år til år og har fungert som en støttespiller for disse i planlegging og oppstart av emnet. 


Refleksjoner

BEV1014 var det første emnet jeg fikk være emnekoordinator i, og jeg var i første gjennomføring av emnet veldig tro til det som tidligere hadde blitt gjort i emnet. Dette gjelder både pensum, undervisningsopplegg og eksamen. Den opplevelsen jeg satt igjen med etter gjennomført emne var at jeg hadde lært mye ved å ha det helhetlige avsvaret for et emne, men at neste gang jeg skulle gjøre dette skulle jeg ha mer eierskap til undervisningsopplegget og velge metoder og oppbygning ut i fra hva som var logisk for meg og ikke for de som hadde hatt emnet før meg. Når jeg nå "arver" emner fra andre liker jeg å sette meg ned sammen med dem og høre hva de tenker fungerer godt og mindre godt i emnet og så bygge videre på dette i utvikling av min egen undervisningsplan. Det er også viktig å lytte til studentene i planlegging av emner og studentenes tilbakemeldinger var den viktigste årsaken til at vi reviderte emnet i 2018.