BEV1014  Bevegelsesapparatets anatomi

Faglig innhold 

Undervisningen vil dekke funksjonell anatomi, både på makro- og mikronivå, med fokus på skjelett, ledd og muskler. Innfallsvinkel er bevegelsesapparatets støtte- og bevegelsesfunksjon, med særlig vekt på muskelfunksjon. Innføring i leddmoment og antropometri er også en liten del av kurset. Øvinger og gruppearbeid innebærer praktiske aktiviteter, demonstrasjoner og oppgaver i anatomi rettet mot bevegelsesanalyse. 

For utfyllende informasjon se: Emne - Bevegelsesapparatets anatomi - BEV1014 - NTNU 

Min rolle 

Undervisning: 

Jeg har undervist i anatomisk oppbygning av skjelettmuskulatur og leddmekanikk. I vårsemesteret 2009-2012 og 2016-2019 besto min undervisning av to forelesninger (à 2*45 min) og en praktisk øving. I vårsemesteret 2014-2015 besto min undervisning av fire forelesninger (à 2*45 min) og en praktisk øving.


Refleksjoner: 

Hovedfokuset av min undervisning i anatomi var skjelettmuskular og leddemekanikk. Disse to temaene er tett knyttet til undervisningen i BEV1011 Idrettsfysiologi (som gikk i semesteret før) og BEV2005 Biomekanikk (som gikk i semesteret etter). I de årene jeg underviste i anatomi hadde jeg også undervisningen med samme kullet i muskelfysiologi (i BEV1011). Dette var en kjempefordel siden jeg visste akkurat hvilke forkunnskaper studentene burde ha og kunne bygge undervisningen direkte på disse, referere tilbake til tidligere undervisning og bruke samme typer eksempler som jeg brukte semesteret før. Ved å relatere ny kunnskap til allerede innlært kunnskap kunne jeg være med å legge tilrette for dybdelæring. Les mer under "Læringssyn". Det var også enklere å identifisere hva de ikke hadde fått med seg fra fysiologiundervisningen. Noe som var verdifull informasjon for videreutvikling ikke bare av undervisningen i anatomi, men også i fysiologi. 

Videre hadde jeg et tett samarbeid med emnekoordinatoren i BEV2005 biomekanikk, og vi planla gjerne undervisningsopplegget i leddmekanikk sammen slik at han kunne bygge videre på dette semesteret etter, og få den samme vekseleffekten som jeg hadde mellom fysiologi og anatomi. 

Selv om mitt undervisningbidrag i anatomi ikke er så stort tenker jeg likevell det er viktig å ta med meg den samme systemtankegangen jeg har i emner hvor jeg har større ansvar og hjelpe studenten til å se sammenhenger både innad i emnet og mellom emner.