BEV2108 - Bevegelsesvitenskap og folkehelse

Faglig innhold 

Emnet gir en oversikt over de offentlige instansene som er sentrale i folkehelsearbeidet og hvilken rolle de ulike instansene innehar. Oversikt og forståelse av lovverk og reguleringer knyttet til folkehelsearbeidet er et sentralt tema, og hvordan dette påvirker organisering av lokalt folkehelsearbeid i kommuner og fylkeskommuner. Videre vil ulike folkehelsetiltak knyttet til fysisk aktivitet og mulige effekter av disse presenteres og evalueres, og bevegelsesviterens rolle i dette arbeidet vil diskuteres. 

For utfyllende informasjon se: Emne - Bevegelsesvitenskap og folkehelse - BEV2108 - NTNU 

Min rolle 

Undervisning/Emneledelse 

Jeg har utviklet undervisningsplan, vært emnekoordinator og undervist folkehelse og metoder for kunnskapsbasert folkehelsearbeid fra 2018-2022. Kurset er organisert i 6 tematiske seminardager. På disse seminardagene har jeg invitert interessenter fra ulike sektorer innen folkehelse til å snakke om hvordan de jobber med folkehelse og hva de ser på som de største utfordringene innen feltet. I tillegg utførerer studentene er prosjekt der de skal sette seg inn i rollen som folkehelsekoordinator i en norsk kommune. I dette kurset har jeg organisert alle seminar og veiledet studenter. Våren 2023 har jeg fungert som mentor for en nyansatt underviser som vikarierte for meg. 

Utviklingsarbeid

BEV2108 er et 7,5stp emne som ble implementert i BBEV våren 2018 . Kurset er et resultat av en 30stp utvidelse av studieplan i BBEV fra 2016. Jeg hadde ansvaret for utvikling og implementering av faget. Da jeg fikk ansvaret for dette emnet høsten 2017 hadde jeg begrenset kunnskap om folkehelse og folkehelsearbeid. Og min første tanke var at jeg måtte invitere inn forelesere som virkelig kunne noe om dette fagfeltet. Dette resulterte i et emne med et seminardesign hvor jeg inviterte inn både praksisfeltet og forskere innen folkehelse som kunne gi studentene oppdatert og forskningbasert kunnskap. I tillegg laget et jeg et praksisnært øvingsopplegg som bant seminardagene sammen. Dette har nå blitt utviklet videre og faktiske forskningsseminar blir nå implementert som en del av undervisningen. 


Neste store utviklingsarbeid som jeg jobber med nå er samkjøring av  folkehelseundervisningen  på tvers av utdanningene i bevegelsesvitenskap, fysioterapi og ergoterapti. Dette kan du lese mer om under "Felles folkehelse". Samkjøringen av undervisningen er lagt opp som en tre-faset prosess. Første steg var å samstemme læringsutbytter (høst 22), steg to var felles undervisningsopplegg med en felles seminardag (vår 2023) og våren 2024 blir det samkjøring av alle ressursforelesninger. På denne måten får studentene tilgang til kompetanse (både faglig og pedagogisk) fra flere fagmiljø. Kursene i fysioterapi og ergoterapi er nå bygd opp etter samme modell som BEV2108, men kursene vil våren 2024 kjøres som intensivemner over 6 uker, isteden for et langsgående emne. 

Refleksjoner 

Å få ansvar for undervisningen i BEV2108 har vært viktig for min akademiske karriere, ikke bare som underviser, men også som forsker. Å få anledning til å sette meg inn i dette fagfeltet som en del av min undervisning har faktisk ført til at jeg har vridd forskningsaktiviteten min fra en mer fysiologisk tilnæring til et befolkningsperseptiv på fysisk aktivitet. Jeg har blitt endel av en klinisk akademisk gruppe (KAG) i folkehelse og jobber med større befolkningsstudier. Ved å være endel av dette fagmiljøet gjør at det har blitt lettere å integrere forskning i undervisning. For eksempel inkluderte jeg et fagseminar i folkehelse 27.03 i regi KAG for folkehelse knyttet til barn og unges psykiske helse lagt inn i timeplanen i BEV2108. Dette gir studentene en oppdatert kunnskap og jeg kan sikre relevansen ved å bruke læringsmålene til emnet aktivt i utforming av fagseminarets tematikk. Dette er et godt eksempel på hvordan undervisning og forskning går hånd i hånd. 

Det som kan være utfordrende når mange undervisere settes sammen i et emne er at det kan gå utover sammenhengen i emnet. Det har derfor vært viktig for meg å ha gode forberedende samtaler med gjesteforelesere og være en konfransier og debattleder på alle seminardager for å hjelpe studentene til å skjønne hvordan de ulike innleggene er knyttet til læringsmål og arbeidet med prosjektene deres. Jeg har også hatt jevne møter med alle studentgruppene for å fortløpende evaluere undervisningsopplegget. 

Jeg brenner også for å øke studentenes oppfattelse av arbeidslivsrelevans, og dette emnet har heller ikke sluppet unna i den sammenheng. Jeg har hatt en baktanke med å invitere inn forelesere fra praksisfeltet. Det er at studentene skal bli kjent med mulighetene de har i arbeidsmarkedet, og for at arbeidsmarkedet skal bli kjent med bevegelsesvitenskap. Jeg har også lagt inn en fast post i starten og på slutten av kurset BEV2108 der studentene må sette ord på hvilken kompetanse de tar med seg inn i kurset, hvordan deres kompetanse kan brukes inn i ulike arbeidssituasjoner og til slutt hvilken kompetanse de har opparbeidet seg gjennom semesteret. Dette er noe som studentene har satt stor pris på. 

Når det gjelder fremtiden for emnet og samkjøring med fysioterapi og ergoterapi så ser jeg på dette som en veldig spennende utvikling. Det som kan bli utfordrende er at emnet nå skal kjøres som et intensivemne for å få timeplanene til de tre studieretningene til å passe sammen. Det blir mindre til for studentene til å "fordøye" det nye fagfeltet, og mulighetene som tilpassing underveis i emnet blir mindre. God planlegging blir derfor enda viktigere enn tidligere.