Planprosessen


M i l e p æ l e r 

Her er noen viktige milepælene i arbeidet med KPA 2022-2034: 

H ø r i n g e r 

I tillegg til hovedhøringen av planforslaget har det vært seks tilleggshøringer om utvalgte tema, inkludert tilleggshøringene bestilt av bygningsrådet 13.06. og 07.12.2023 Alle høringer har vart i minimum 6 uker. 

Hovedhøring av planforslaget:  høringsfrist 06.01.23
Høring av planforslaget etter endring i tråd med bygningsrådets vedtakspunkter fra 18.10.22. Her kan du se saksdokumentene

Ekstra høring 1: høringsfrist 11.03.23
Ekstra høring av hensynssoner for bevaring av kulturmiljø pga feil i materialet ved hovedhøringen. Her kan du se saksdokumentene 

Ekstra høring 2: høringsfrist 11.04.23
Høring av ni endringer: Foldal gård, Overvik gård, Dragvoll, Ust, Lundskogen, etablering av hybler (§10.5), Tunga fengsel, uteoppholdsareal (§10.4) og forholdet til vedtatte planer (§ 2.2)
Her kan du se saksdokumentene 

Ekstra høring 3: høringsfrist 11.04.23
Høring av tre oppdaterte veiledere til arealdelen: Uteoppholdsareal, Parkering og Byform og arkitektur. Her kan du se saksdokumentene 

Ekstra høring 4: høringsfrist 15.05.23
Høring av seks endringer: massedeponi og råstoffutvinning, Sneegga, KDP Nyhavna, krav om gangtilbud, Gjervan gård, og føringer for rett virksomhet på rett sted. Her kan du se saksdokumentene 

Ekstra høring 5: høringsfrist 21.08.23
Tilleggshøring bestilt av Bygningsrådet 13.06.23. Flere forslag til endringer av Kommunedirektørens forslag til sluttbehandling datert 08.05.23. Her kan du se saksdokumentene 

Ekstra høring 6: høringsfrist 06.04.24
Tilleggshøring bestilt av Bygningsrådet 07.12.23. Flere forslag til endringer av Kommunedirektørens forslag til sluttbehandling datert 15.09.2024.

M e d v i r k n i n g   

Nettsiden en viktig portal for medvirkning - for å vise fram planforslaget og gi mulighet til å følge med på planprosessen.

Åpne informasjonsmøter for alle ble arrangert i forbindelse med høring av planprogrammet, og i forbindelse med høringen av planforslaget. Disse ble avholdt digitalt for å kunne få med så mange som mulig. Digitalt orienteringsmøte 

Åpne kontordager ble også gjennomført både ved høring av planprogrammet (2+5 stk), og ved høring av planforslaget. Her var prosjektgruppa tilgjengelig i bytorget mellom kl 09 og 19, for å svare på spørsmål og veilede de som ønsker å komme med innspill.

Det er også gjennomført enkeltmøter med ulike parter som har bedt om dette - både privatpersoner, organisasjoner og private firma. Disse ble i hovedsak gjennomført i høringsperionden for planforslaget.

Det er videre gjennomført et verksted om bolig- og bykvalitet sammen med viktige aktører i bransjen. 2. mai 2022. Presentasjoner og oppsummering av workshopene kan du lese mer om her.

I forbindelse med sluttbehandling gjennomfører politikerne høringsmøter i mai 2023 for de som har sendt inn innspill.

Åpen kontordag ble også gjennomført både ved siste tilleggshøring våren 2024, på Bøker og Bylab 21. mars mellom kl 14 og 18, for å svare på spørsmål og veilede.

T r e   h o v e d f a s e r


Planprogram

Ved oppstart av ny arealdel utarbeides det et forslag til planprogram med premisser for arbeidet. Forslaget legges ut på offentlig ettersyn slik at de som ønsker kan komme med innspill, både når det gjelder mål for arbeidet, valg av utredningstema, prosess og medvirkningsopplegg. Alle innspill vil bli gjennomgått, og det vil bli vurdert om planprogrammet bør endres som følge av innspillene. Etter dette skal planprogrammet fastsettes (vedtas) av bygningsrådet.




Utarbeiding og høring av planforslag

I denne fasen utredes tema som skal være grunnlaget for den nye arealdelen, slik som angitt i planprogrammet. Hovedtyngden av arbeidet i denne perioden vil foregå internt i kommunen, med deltakelse fra flere avdelinger og fag. Aktuelle myndigheter, interesseorganisasjoner og næringsliv vil bli involvert der de er viktige interessenter. 

Målet for denne fasen er å utarbeide et komplett forslag til ny arealdel - med plankart, bestemmelser og en planbeskrivelse. Forslaget legges så ut til offentlig ettersyn og sendes på høring slik at de som ønsker kan komme med innspill. Formålet er å få tilbakemeldinger og innspill som kan gjøre forslaget bedre. 


Sluttbehandling

I denne fasen skal alle innspill gjennomgås og vurderes. I hvilken grad forslaget til ny arealdel skal omarbeides avhenger av innholdet i innspillene. Det forventes innspill fra mange ulike hold, og mange interesser og hensyn skal veies opp mot hverandre. Antall Innspill, eventuelle innsigelser fra statlige myndigheter og eventuelt behov for nye utredninger vil avgjøre hvor lang tid denne fasen tar. Ved behov for større endringer av planforslaget kan det også bli aktuelt med nytt offentlig ettersyn eller begrensede høringer før planforslaget kan sendes til sluttbehandling i bystyret