Vi står overfor en bølge av nye teknologier som vil medføre betydelige endringer på en rekke områder i samfunnet. Digital transformasjon gir oss store muligheter til å tenke nytt rundt tjenestetilbudet vårt og tilhørende arbeidsmåter, men fører også til økt grad av kompleksitet.

Relevante* globale mål fra FN

Relevante globale mål fra FN

En del av arbeidet med ny samfunnsplan vil være å oversette relevante globale mål og delmål til lokal kontekst for Trondheim. Vi har trukket ut de som er relevante for dette temaet.


Lær mer om perspektivet

En krevende omstilling for kommunen

Det vil kreve en betydelig omstilling av kommunen for å tilby og levere tjenester i tråd med de forventningene omgivelsene våre stiller i årene framover. Særlig vil økt teknologisk utskiftningstakt, økt kompleksitet og ukjente anvendelsesområder være krevende å håndtere. Staten og kommunene må gjennomføre flere løft i fellesskap innen både teknologiutvikling, finansiering og sammenhengende tjenester for å møte disse utfordringene.


Endring både i tjenestetilbud og i samhandling

Teknologisk utvikling medfører at oppgaver kan digitaliseres og automatiseres, og kan legge til rette for at innbyggere i større grad kan styre og påvirke eget tjenestetilbud. Å etablere gode samhandlingsformer og nødvendig understøttende teknologi er forutsetninger for at kommunene skal lykkes med dette. Samtidig er det i dag noen få aktører i verden som tilbyr digitale løsninger og som styrer mye av utviklingen. Det er en stor utfordring hvordan vi som kommune skal forholde oss til denne utviklingen.


Nye krav til digital kompetanse

Ny teknologi og nye arbeidsformer kan bidra til å øke ressurstilgangen fra frivilligheten, skape sosialt entreprenørskap og muliggjøre flere offentlige og private samarbeid. Trondheim har et unikt miljø ved NTNU og studentene kan bidra inn samfunnsutviklingen. En slik samhandling utfordrer imidlertid kommunens kontroll og styringssystemer, og kompliserer ansvarsforholdene. En utfordring i den digitale transformasjonen er kravene til innbyggernes digitale kompetanse og faren for at det kan skape digitale klasseskiller og følelse av utenforskap. Tilgang på teknisk utstyr og digital båndbredde er en del av dette. Det vil oppstå et spenningsforhold mellom å redusere kostnader og tilby gode tjenester i takt med ønsket om å realisere gevinster. Dette kan utfordre likebehandlingsprinsippet og bidra til at tilliten til kommunen reduseres.

Utvalgte styringsdokumenter kommunen allerede har

  • Temaplan IKT - digitalisering og velferdsteknologi 2015-2018

  • Den samskapte kommunen (Bystyresak 68/19)

  • Universitetskommune Trondheim 3.0

  • Strategi for forskning, utvikling og innovasjon 2014

  • Arbeidsgiverpolitisk plattform 2016–2020