Klimaendringene skjer raskere og i et større omfang enn hva vi kunne forutse for bare få år siden. Konsekvensene av klimaendringene og tap av naturmangfold rammer inn det grønne skiftet, som mer enn noe annet preger måten vi diskuterer samfunnsutviklingen. Samtidig innebærer det grønne skiftet store muligheter for nytt næringsliv, nye verdikjeder og innovasjon i eksisterende systemer, og vil være avgjørende for å lykkes med det grønne skiftet.



Relevante* globale mål fra FN

Relevante globale mål fra FN

En del av arbeidet med ny samfunnsplan vil være å oversette relevante globale mål og delmål til lokal kontekst for Trondheim. Vi har trukket ut de som er relevante for dette temaet.


Lær mer om perspektivet

Omstilling av samfunnet

For at klima- og naturkrisen skal bli håndterbar må det skje en dyp, bred og rask omstilling av samfunnet. Det grønne skiftet er et uttrykk for en nødvendig bærekraftig omstilling av samfunnet. Klimagassutslippene våre må kuttes raskt. Det krever at forbruksmønstre og atferd må endres og produksjonsmetoder og verdikjeder må legges om. Samtidig må vi tilpasse oss de klimatiske endringene som vi allerede ser. Trondheim må gjøres robust mot klimaendringene, og vi må utvikle en klimasmart by.

Trondheim kommune har et særlig ansvar i det grønne skiftet lokalt. Kommunen må blant annet redusere byens samlede klimarisiko ved å gjøre nødvendige klimatilpasninger for å unngå store kostnader knyttet til fysiske skader på grunn av klimaendringer. Kommunen har en ansvarsrisiko med fare for erstatningsansvar knyttet til beslutninger eller mangel på beslutninger som på en eller annen måte kan knyttes til klimapolitikken vår eller klimatilpasningen vår. De nye løsningene som må utvikles for å sikre en nødvendig klimatilpasning må skje i tett samarbeid med forsknings- og utviklingsinstitusjonene og næringslivet, dette innebærer igjen en stor mulighet for å utvikle ny næring.

Nye grønne produkter og tjenester

For Trondheim kommune handler det grønne skiftet om en overgang til produkter og tjenester som gir betydelig mindre negative konsekvenser for klima og miljø enn i dag. FNs bærekraftsmål setter klare rammer for utvikling av nye virksomheter. Fremtidig verdiskapning skal ikke øke klimautslippene, men bidra til å redusere dem. Kommunen som innkjøper kan få til raskere omstilling om vi stiller strengere miljø- og klimakrav i anskaffelsene våre. Dette krever nytenkning og dialog med markedet for å få utviklet bærekraftige løsninger. Samtidig kan vi gjennom en bærekraftig innkjøpspolitikk med krav om gjenbruk av ressurser og materialer bygge opp om en påkrevd sirkulærøkonomi.


Nytenking i innkjøp, og uttesting av nye løsninger

Det grønne skiftet forutsetter enda sterkere innkjøpspolitikk med vektlegging av helhetlige klima- og miljøregnskap, uavhengig av hvor utslippene skjer. Det grønne skiftet innebærer også behov for nytenkning om byens samlede energibruk. Hvordan skalerer vi opp resultater fra pågående pilotprosjekter i Trondheim når det gjelder smarte energiløsninger i og mellom bygg, mellom bygg og transportmidler, og energilagring. Nye teknologiske løsninger er også en forutsetning for bedre og mer bærekraftige velferdstjenester i fremtiden. Trondheim kommune har en unik posisjon i det grønne skifte. Høy faglig og akademisk kompetanse er den fremste styrken vår i møte med digitalisering, automatisering og grønne løsninger for næringslivet og kommunen. Nye teknologiske løsninger er også en forutsetning for bedre og mer bærekraftige velferdstjenester i fremtiden. Her ligger det fortsatt store, uutnyttede muligheter.

Naturmangfold og klimapåvirkning

Arealbruksendringer og klimaendringer påvirker naturmangfoldet vårt og er en stor utfordring for en by i vekst. Tap av naturmangfold utgjør allerede en krise for hele verden, og dermed for alle lokale samfunn, Trondheim inkludert. I det grønne skiftet må vår arealbruk og omdisponering av areal til veg- og boligbygging, industri, jordbruk og andre næringsformål være et sentralt tema. Arealdisponeringene våre er den faktoren som har størst innvirkning på naturmangfoldet på land.

Utvalgte styringsdokumenter

Meninger: