Skiftet mot bærekraftig samfunnsutvikling stiller store krav til kommunens rolle som lokaldemokratisk arena og samfunnsutvikler. Polarisering og frustrasjon over økende forskjeller påvirker mange politiske debatter. Tilliten til politikere og politisk styrte institusjoner settes under press, også i Norge. Innbyggerinvolvering, samskaping og styrking av fellesskapet må og vil få en tydeligere rolle de kommende årene.

Relevante* globale mål fra FN

Relevante globale mål fra FN

En del av arbeidet med ny samfunnsplan vil være å oversette relevante globale mål og delmål til lokal kontekst for Trondheim. Vi har trukket ut de som er relevante for dette temaet, de vil bli presentert her:


Lær mer om perspektivet:

Makt og påvirkning

En betydelig andel av befolkningen deltar ikke i politiske valg, og sosioøkonomiske forhold er førende for valgdeltakelsen. Dette skaper sosiale skjevheter i makt og innflytelse. Vi ser et økende politisk engasjement i befolkningen om enkeltsaker. Samtidig kan opplevelsen av ikke å få sine interesser ivaretatt forsterke mistillit til politiske institusjoner og dermed bygge politisk utenforskap.

Barn og unges kunnskap, erfaringer og ønsker har i flere år hatt stor oppmerksomhet i samfunnet. Samtidig viser erfaringer og studier at barn og unge for ofte ikke blir reelle samarbeidspartnere i medvirkningsprosesser Skauge, 2018). Vi trenger en tydeligere felles retning på hvordan barn og unge blir involvert i beslutningsprosesser. Involvering av barn og unge er forankret i FNs barnekonvensjon og i Grunnloven.

Involvering for å mobilisere ressurser

Økt grad av samskaping ser ut til å bli mer og mer vanlig i en verden som stadig blir mer kompleks, og der ingen enkeltaktør sitter alene med løsningen på utfordringene. Hvordan vi som kommune kommuniserer med innbyggerne våre og involverer dem i den samskapte kommunen blir viktig for å styrke demokratiet og forsterke tilliten til det offentlige som forvalter av fellesskapets ressurser.

Den tradisjonelt sterke tilliten til kommunen som institusjon kan se ut til å svekkes. Mindre tillit til de offentlige institusjonene kan føre til at en økende andel av befolkningen ikke deltar og engasjerer seg i samfunnet. Samtidig ser vi at ønsket om å involvere seg øker, uten at vi har et klart bilde på hvor store deler av befolkningen vi faktisk mobiliserer, når det åpnes for involvering i utviklingen av byen.

Utvalgte styringsdokumenter

  • Den europeiske landskapskonvensjonen om medvirkning

  • Plan- og bygningsloven - Medvirkning i planleggingen

  • Kommuneplanens samfunnsdel 2009–2020

  • Den samskapte kommunen (Bystyresak 68/19)

Dette er et av perspektivene som vil få fokus i utviklingen av ny samfunnsplan. Finn ut mer om hvordan du kan delta her: