Planprogrammet

Sånn planla vi arbeidet med å lage kommuneplanens samfunnsdel

Planprosessen

Denne siden inneholder en beskrivelse av planprosessen: Mål og organisering av planarbeidet, opplegg for medvirkning, politisk forankring av planarbeidet, aktuelle kommunikasjonsarenaer og -verktøy, organisering av planarbeidet, framdriftsplan og de økonomiske rammene for planarbeidet.

Mål for planarbeidet


Hovedmål: En bærekraftig samfunnsomstilling

Kommunedirektøren legger de nasjonale forventningene om en bærekraftig samfunnsutvikling til grunn for arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel. Det betyr at kommunens planlegging skal legge til rette for en:


…samfunnsutvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner skal få dekket sine behov (FN-rapporten “Vår felles framtid”, 1987).


Skal vi lykkes må vi jobbe langs tre dimensjoner samtidig; klima og miljø, økonomi og sosiale forhold. Det er sammenhengen mellom disse tre dimensjonene som avgjør om samfunnet vårt vil være bærekraftig i 2032 eller ikke.

Rammeverk for bærekraftig samfunnsomstilling.

Delmål: Målrettet og effektivt samspill i planprosessen

Trondheim kommune har i samarbeid med forskningsmiljøer, kommuner og andre partnere utviklet et rammeverk for bærekraftig samfunnsomstilling. Kommunedirektøren ønsker å bruke rammeverk for bærekraftig samfunnsomstilling i arbeidet med samfunnsplanen.


Formålet med rammeverket er å jobbet etter prosesser som viser hvordan eksisterende aktører, aktiviteter og ressurser påvirker hverandre, slik at samspillet blir mest mulig målrettet og effektivt. I arbeidet med samfunnsdelen er det viktig å se flere av disse prosessene og aktivitetene i sammenheng slik at vi blir bedre rustet til å nå målene vi setter oss i samfunnsdelen. Rammeverket vil få en sentral plass i flere av prosessene i planarbeidet for å sikre kobling mellom relevante aktører og aktiviteter.

Resultatmål: En felles samfunnsplan

Mål for sluttleveransen er at kommunen og byen får en samfunnsplan som:


  1. Er byens og kommunens viktigste styringsdokument fram mot 2032, med en tydeligere og sterkere innbygger- og politikerstyrt utvikling av kommunens langsiktige planlegging og forvalting.

  2. Har en god visjon for byen.

  3. Har tydelige og relevante mål fram mot 2032, med delmål og tilhørende strategiske veivalg som underbygger en klima og miljømessig, sosial og økonomisk bærekraftig vekst.

  4. Har en tydelig forankring i FNs bærekraftsmål og de tre dimensjonene sosial, miljømessig og økonomisk bærekraft, og muligheter for bærekraftig verdiskaping og utvikling av byen.

  5. Prioriterer og konkretiserer FNs bærekraftsmål, og kobler planen til lokalt, regionalt og nasjonalt arbeid med å nå bærekraftsmålene.

  6. Gir føringer for annet planarbeid i kommunen og byen og de økonomiske hovedprioriteringene i kommunens Handlings- og økonomiplaner.

  7. Er lettfattelig og tydelig med klart språk.


Mål for planprosessen er at:


  1. Den har blitt en viktig arena for overordnede diskusjoner om framtidig utvikling av kommunen og byen.

  2. Vi har et omforent kunnskapsgrunnlag, der perspektivene oppleves som relevante og viktige for kommunen og byen.

  3. Planarbeidet er godt forankret i kommunen, både politisk og administrativt, og blant innbyggerne i byen.

  4. Vi med ulike former for kommunikasjon og medvirkning har oppnådd reell medvirkning fra innbyggerne, næringsliv og organisasjoner både i innsikts- og høringsfase.

  5. FNs bærekraftsmål har fått en sentral posisjon i diskusjonene med de involverte, og de har vært med på å prioritere og konkretisere arbeidet med å utvikle et bærekraftig samfunn.


Samfunnsplanlegging er en balansekunst! Foto: Trondheim kommune

Opplegg for medvirkning: Den samskapte kommunen

Samfunnsplanlegging handler om å omsette kunnskapen vi har om byen vår til aktive handlinger. Samarbeidsdrevet kunnskapsinnhenting, kommunikasjon og medvirkning har blitt et viktig virkemiddel for å planlegge og utvikle Trondheim.

Kommunedirektøren har med forankring i Bærekraftsnettverket, Bærekraftsløftet og Stavangererklæringen en ambisjon om å lage planer for samfunnsutvikling som viser hvordan vi skal nå bærekraftsmålene gjennom aktive handlinger. Det stiller store krav til kommunens rolle som demokratisk arena og samfunnsutvikler. Vi må mobilisere, involvere og støtte innbyggere, næringsliv, akademia, interesseorganisasjoner, frivillige lag og organisasjoner som ønsker å bidra til en bærekraftig utvikling av byen Trondheim. Kommunens ledere, ansatte og tillitsvalgte vil også ha en sentral plass i disse prosessene.

Kommunedirektøren ønsker, i tillegg til å ivareta formelle krav om medvirkning i henhold til plan- og bygningsloven, en planprosess som bruker aktiv medvirkning, kommunikasjon og kunnskapsinnhenting for å komme fram til noen felles drømmer om Trondheim og bærekraftige veivalg. Planprosessen skal være preget av åpenhet, forutsigbarhet og dialog.


Bystyret i Trondheim kommune har staket ut en ny kurs for innbyggermedvirkning i sak 68/19 Den samskapte kommunen. Flere av de føringene har direkte konsekvenser for arbeidet med samfunns- og arealplanlegging. De mest sentrale er:


  1. Innbyggermedvirkningen skal i større grad legge vekt på ressursmobilisering.

  2. Mer av innbyggerinvolveringen skal foregå i nærmiljøet til folk.

  3. Sosiale medier og andre digitale verktøy skal brukes for å inkludere barn og unge.

  4. Samarbeid med andre organisasjoner som kan bidra til økt innbyggerinvolvering.

Trondheim kommune har allerede utviklet mange modeller for medvirkning, samtidig som koronapandemien i samfunnet utfordrer oss til å tenke annerledes når det gjelder medvirkning. For å gjøre de involvere kjent med byens utfordringer og muligheter framover vil Perspektiver for Trondheim legges til grunn for følgende hovedaktiviteter:

  1. Ha dialog med byens befolkning om hva som gir et godt liv, en god by og bo i og en bærekraftig utvikling, ved hjelp av både digitale og fysiske møteplasser, for bli kjent med utfordringene og mulighetene vi har framover.

  2. Bruke demokrati-plattformen Decidim for å digitalt kunne delta i alle fasene, også høringsfasen. Løsningen testes i samarbeid andre norske byer, og gjør det mulig for innbyggerne i byen å følge planprosessen, delta i diskusjoner, og dele forslag og innspill.

  3. Bruke bredt sammensatte kunnskapspaneler for å få inn ulike stemmer i diskusjonen om viktige dilemmaer. Sikre viktige målgrupper, representativitet og riktig kunnskap.

  4. Sikre barn og unges reelle medvirkning gjennom "demokrati og medborgerskap" i tråd med Fagfornyelsen. Dette inkluderer også kobling til videregående skoler, og egen tilnærming for barnehagebarna. Bruk av digitale plattformer vil prioriteres i prosessen.

  5. Arrangere bydelsaktiviteter for å sikre lokalt fokus.

  6. Arrangere verksteder for folkevalgte og kommunens administrative ledere, ansatte og tillitsvalgte.

Kommunedirektøren vil sikre politisk forankring av planarbeidet gjennom faste møtepunkter med bystyret, formannskapet, komiteer og kommunens råd.

Kommunedirektøren vil sortere og tematisere medvirkningsinnspill som kommer gjennom fysiske møter og digitale plattformer for å sikre at all kunnskap og alle innspill blir samlet, systematisert og kvalitetssikret.

Barn og unge skal sikres reell involvering i utviklingen av Trondheim! Foto: Trondheim kommune

Kommunedirektøren skal tydelig kommunisere når og hvordan innbyggere, næringsliv, akademia, interesseorganisasjoner, frivillige lag og organisasjoner og kommunens ledere, ansatte og tillitsvalgte kan bidra i arbeidet. Herunder informasjon om hvordan innspill formidles og hvordan de blir behandlet.


Sentrale arenaer og plattformer for kommunikasjon og deltakelse i planprosessene er:

  • Digital portal for deltakelse basert på Decidim.

  • Prosjektnettside koblet til trondheim.kommune.no.

  • Egne sosiale medier og nettmagasinet Trondheim2030.no.

  • Regionale og lokale media, som Adresseavisen, Nidaros og NRK Trøndelag.

  • Bylabene på Skipperkontoret på Nyhavna, Bytorget i Erling Skakkes gate, Bøker og bylab på Elgeseter og Bylab Sluppen.

  • Hovedbiblioteket i Midtbyen og bydelsbibliotekene.

  • Demokrati-ambassadørene og elevrådsamling (UB).

  • Podkast-serie, stream av folkemøter og fysiske debattmøter skal også vurderes brukt.

Organisering av arbeidet

Kommunedirektøren er prosjekteier og ansvarlig for det administrative arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel, og at planprogrammet følges opp i planprosessen. Kommunedirektørens ledergruppe er styringsgruppe for arbeidet.


Det administrative arbeidet med samfunnsplanen er delt opp i:

  • strategisk prosjektledelse

  • ressursgruppe med representasjon fra hovedtillitsvalgte og hovedvernombud

  • to operative grupper med ansvar for henholdsvis medvirkning og kommunikasjon, og kunnskapsinnhenting og data, med representanter fra ulike fagmiljø i kommunen.

Framdriftsplan

Kommunedirektøren har en ambisjon om at den administrative prosessen med samfunnsplanen skal pågå i ett år, og at tidspunkt for politisk sluttbehandling vil skje i årsskiftet 2021/2022.

  1. Fastsetting av planprogram: Formannskapet fastsetter planprogrammet januar 2021.

  2. Åpen innsiktsfase: Systematisere innspill fra tidligere medvirkningsprosesser og statistikk, og gjennomføre ekstern og intern medvirkning og kunnskapsinnhenting gjennom dialog og innspill fra befolkningen i Trondheim, kunnskapsmiljøene, organisasjoner, næringslivet, folkevalgte, ansatte og tillitsvalgte i kommunen. Denne fasen starter opp januar 2021 og avsluttes mai/juni 2021.

  3. Kunnskapspaneler: Arrangere tematiske kunnskapspaneler med tverrfaglige sammensatte aktører fra kunnskapsmiljø, organisasjons- og næringsliv og utvalgte innbyggere. Denne fasen starter opp mai 2021 og avsluttes september 2021.

  4. Mål og strategier for Trondheim i framtida: Utarbeide mål og strategier for en bærekraftig samfunnsutvikling i Trondheim. Denne fasen starter opp mai 2021 og avsluttes september 2021.

  5. Høringsfase, utarbeide endelig forslag og vedtak i bystyret: Foreslå utkast til samfunnsplan som kan legges ut til høring og offentlig ettersyn, og endelig versjon til politisk sluttbehandling i bystyret. Denne fasen starter september 2021 og avsluttes med politisk sluttbehandling i bystyret på nyåret i 2022.

Økonomiske rammer

Det er lagt opp til omfattende prosesser rundt arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel. Det medfører kostnader knyttet til medvirkning, kommunikasjon, innkjøp av konsulenttjenester til nødvendige utredninger og andre driftskostnader i planprosessen. Intern tidsbruk for administrasjonen kommer i tillegg. Kostnader dekkes innenfor Kommunedirektørens budsjett for 2020/2021.

Planprogrammet for kommuneplanens samfunnsdel

Planprogrammet beskriver hvordan Trondheim kommune skal lage en ny kommuneplanens samfunnsdel 2020-2032. Planprogrammet beskriver mandat for arbeidet med kommuneplanens samfunnsdel, forventninger og føringer for planarbeidet, kunnskapsgrunnlag og utredningstema, mål for arbeidet, opplegg for medvirkning og kommunikasjon, organisering, framdrift og økonomiske rammer for planprosessen.

Forslag til fastsetting - Planprogram for kommuneplanens samfunnsdel 2020-2032 (1).pdf