Kunnskapsgrunnlag for Trondheimsløftet

I forbindelse med arbeidet med en ny samfunnsplan for Trondheim ble det utviklet og formidlet ny kunnskap om bærekraft og status for trondheimssamfunnet i dag.

Perspektivene

Perspektivene er et kunnskapsgrunnlag til arbeidet med Trondheimsløftet, som ble laget i forbindelse med planprogrammet og kommunal planstrategi. Perspektivene viser ulike måter å se utviklingen i Trondheim med utgangspunkt i forskning, statistikk og data som sier noe om status og utviklingsområder i Trondheim, og er koblet til ulike bærekraftsmål.

De 14 perspektivene på Trondheim omfatter alt fra god helse til næringslivssamarbeid, og er formet rundt store diskusjoner og trender vi ser i samfunnet og i verden. Hvert perspektiv inneholder en beskrivelse av muligheter og utfordringer fra et kommunalt perspektiv, relevante bærekraftsmål, og styringsdokumenter som kommunen allerede har.

Den sosiale dimensjonen - perspektiver som særlig tar for seg tema innen sosial bærekraft

Den miljømessige dimensjonen - perspektiver som særlig tar for seg tema innen miljømessig bærekraft

Den økonomiske dimensjonen - perspektiver som særlig tar for seg tema innen økonomisk bærekraft

Presentasjonsmateriell perspektivene

Dobbeltsidig PDF med hele kunnskapsgrunnlaget Perspektiver på Trondheim, versjonen er utkast til planprogrammet.

Åtte store samfunnstrender

Perspektivene bygger på kunnskapen om åtte store samfunnstrender og de tre dimensjonene av bærekraft. Samfunnstrendene beskriver forhold som vil påvirke oss i bred forstand, og kommunen og byen som helhet. Trendene er så store og viktige for samfunnsutviklingen at det er ingen som har full kontroll over omfanget av dem eller hvilken retning de går i. Noen av trendene har vi kjent til lenge, andre trender har ikke vært like tydelige for oss tidligere - eller de fremstår nå i en annen form. Flere av trendene spiller sammen og utløser sammensatte og komplekse oppgaver vi står overfor de neste årene, både på kort og lang sikt.


De åtte store samfunnstrendene:

  1. Klimaendringer og trusler mot naturmangfold - reduksjon og tilpasning.

  2. Teknologisk utvikling - fra digitalisering til digital transformasjon.

  3. Demografisk utvikling - befolkningsvekst og eldrebølge.

  4. Polarisering - tydeligere skillelinjer i meningsytringen.

  5. Sosiale ulikheter - økte forskjeller i levekår, helse og tillit.

  6. Individualisering - fra gruppe til individ.

  7. Nettverkssamfunnet - fra hierarkiske til fleksible organisasjonsformer.

  8. Informasjons- og kunnskapssamfunnet - informasjonsrikdom og økt tilgang til data.

Hvor bærekraftig er Trondheim?

Trondheim gjennomførte våren 2020 i samarbeid med en rekke norske byer en evaluering av hvordan byen ligger an i forhold til å nå bærekraftsmålene i 2030. Trondheim ble målt på hvor bærekraftige vi er som by, gjennom en såkalt U4SSC KPI-evaluering. Resultatet av dette er både et utgangspunkt for diskusjonen rundt hvor vi står som by, og et sett med data som vil videreutvikles og kombineres med andre datakilder. Evalueringen gir oss ikke et fullstendig svar, men det sier oss noe om hvordan vi ligger an i forhold til andre byer og hvor det er potensiale for næringsutvikling. Lenke til rapport på engelsk, PDF (2020).