Norske kommuner opplever økt økonomisk press ved at det økonomiske handlingsrommet krymper samtidig som kravet til tjenester og leveranser øker. Vi ser at uforutsette globale hendelser raskt kan få konsekvens for økonomien lokalt i en kommune, og ressursmobiliseringen utfordrer de rammer og strukturer som er på plass i dag.

Relevante* globale mål fra FN

En del av arbeidet med ny samfunnsplan vil være å oversette relevante globale mål og delmål til lokal kontekst for Trondheim. Vi har trukket ut de som er relevante for dette temaet.


Gå til database for relevante bærekraftsmål her


Lær mer om perspektivet

Større utfordringer fremover

Trondheim kommune har, i likhet med de fleste andre kommuner, hatt god økonomistyring over tid. God økonomistyring og økte inntekter har bidratt til at kommunen har fått kontroll på gjeldsveksten. Samtidig har de siste års økonomiske resultater bidratt til at kommunens evne til å håndtere svingninger i inntekter og uforutsette utgifter styrket.. Mye kan tyde på at årene fremover blir mer utfordrende. I siste rapport fra Det tekniske beregningsutvalg for kommunal- og fylkeskommunal økonomi (november 2019) er dette blant annet beskrevet som følger:

“Målt i 2019-kroner forventes de årlige merutgiftene som belaster de frie inntektene å øke fra om lag 0,9 mrd. kroner i 2020 til 3-5 mrd. kroner i årene fra 2025 til 2040 (kommunene samlet).”


Eldrebølgen

Mye av denne veksten i utgifter skyldes flere eldre innbyggere. Med tilsvarende metode har KS beregnet at Trondheim kommune vil få vel 1 milliard kroner høyere driftsutgifter innenfor pleie og omsorg i 2029 sammenlignet med 2020. Det meste av denne økningen må sannsynligvis dekkes av kommunen selv, noe som vil redusere fremtidig handlingsrom. Spesielt utgifter til helsetjenester og pensjon vil øke fremover. Samtidig vil det bli færre arbeidsdyktige per pensjonist, noe som reduserer skatteinntektene kommunen får.

Nye måter å se på ressursene som eksisterer

En konsekvens av utviklingen som er beskreveter at deler av kostnadene i årene fremover må finansieres innenfor eksisterende rammer. Dette fremtidsperspektivet fordrer nye måter å tenke økonomi og tjenesteyting. Reduksjon i økonomisk vekst gjør at kommunen i større grad selv må skape handlingsrommet i samarbeid med innbyggerne og næringsliv. Også i et økonomisk perspektiv må vi bevege oss i retning av kommune 3.0, med metoder som gir større grad av samskaping og ansvarsdeling med innbyggere, næringsliv og frivillige lag og organisasjoner.

Det må bli økt fokus på delingsøkonomi gjennom økt ressursutnyttelse og deling av tjenester og produkter. På samme måte vil sirkulærøkonomi bli viktig for å redusere både ressursbruk og klimafotavtrykk. Felles for alt dette er at økonomifeltet også må se sin rolle som en del av en bærekraftig verdiskaping hvor økt krav til tjenester til enhver tid håndteres innenfor det økonomiske handlingsrommet kommunen er i stand til å skape sammen med sine samarbeidspartnere.


Utvalgte styringsdokumenter

  • Teknisk beregningsutvalg for kommunal- og fylkeskommunal økonomi (TBU)

  • KS: Kommunene og norsk økonomi (KNØ)

  • Perspektivmeldingen

  • Statsbudsjett

  • Kommuneproposisjonen

  • FInansreglementet

Meninger: