Waker over de doden?
We hebben intussen ontdekt dat in plaatsen als Drempt, Hoog Keppel en Spankeren, met gelijksoortige kerken als in Wilp, aangrenzend of in nabije omgeving van de kerk, de begraafplaatsen zijn gesitueerd. Op de tekening aan de rechterzijde van de hoofdingang is een soort van afscheiding getekend dat een soort toegangspoortje lijkt te zijn naar het rechter zijperceel van de kerk. Waarschijnlijk zal dit een begraafplaats zijn en zou het “beeld” op zuidwand van de toren daarmee in verband gebracht kunnen worden? Een soort van waker over de doden?
Een beeld geplaatst door de Adel?
Een andere mogelijkheid zou ook kunnen zijn dat een adellijke familie een beeld heeft laten plaatsen op de toren van de kerk dat uitkijkt over het landgoed van deze familie. In dat geval zou de zuidkant van de toren de meest voor de hand liggende plek zijn t.a.v. het voormalige “Huys te Wilp”, dat zo’n 700 meter ten zuidoosten van de kerk stond. Een middeleeuws kasteel aanvankelijk in bezit van de Heeren van Wilp. In 1523 tot 1700 komt het in bezit van het geslacht Van Renesse van Wilp en Wulven en vervolgens tot 1764 is het van de Van Broeckhuysens. Over het landgoed moet een beeld op de zuidkant van de kerktoren in die tijd prima zicht hebben gehad.
Een boodschapper?
Wat we ook raadselachtig vinden is de vorm van het getekende beeld op de tekening van A. Beerstraten. We hebben aan meer kerken in de streek een beeld gevonden. Weliswaar geen zonnewijzer maar toch wel beelden die een prominent figuur weergeven uit de kerkgeschiedenis. Figuren, gehuld in een mantel en getooid met een mijter die een boodschap verkondigen. Een H. Lebuïnus zou er prima voor in aanmerking kunnen komen. Kortom, figuren met gezag en uitstraling. Dit in tegenstelling met het beeld op de tekening. Het lijkt in ieder geval geen mantel te dragen en het lijkt ook geen gezag uit te stralen.
Decadent voor een eenvoudige dorpskerk
In een e-mailwisseling bericht Dr. F.W. Maes van de Zonnewijzerkring Nederland ons het volgende: “Het is inderdaad verleidelijk om hier een figuur te zien. Maar we zien geen poolstijl uitsteken. Het zou ook wel een heel spectaculair object zijn; ik ken in Nederland geen voorbeeld. Zoveel luxe aan een eenvoudige dorpskerk zou ook wel erg decadent zijn".
Onmiskenbaar werk van een beeldhouwer
“Onomstotelijk een beeld of liever gezegd een beeldreliëf” aldus Theo Schreurs, beeldhouwer te Deventer. "Het beeldreliëf is zo gepositioneerd dat de diepe schaduwvlakken duidelijk afsteken. Onmiskenbaar het werk van een beeldhouwer. Verder zie ik hierin juist een robuust en krachtig persoon, een strijder”.