Câmpuri în Word

Câmpurile din Word sunt substituenţi care stochează şi afişează datele.

Ele pot efectua sarcini simple, cum ar fi afişarea datei curente, numărul paginii curente din numărul total de pagini (de exemplu, la subsol: Pag. 3 / 20) etc.

Se pot folosi pentru a pune întrebări, pentru a lua decizii în funcţie de condiţiile specifice sau pentru a efectua calcule.

Mai jos sunt descrise elementele de bază pentru a începe utilizarea acestei caracteristici puternice şi flexibile în documentele Word.

Interfaţa de introducere automată a câmpurilor

Introducerea câmpurilor se poate face folosind interfaţa Word.

Mod de lucru:

1. Se poziţionează cursorul acolo unde trebuie introdus câmpul.

2. Clic pe Inserare (Insert). În Word 2003, se alege câmpul din meniul Insert şi se trece la pasul 5.

3. În Word mai recent, grupul Text, clic pe Quick Parts.

4. Se selectează Field, ca în figura următoare.

Inserare camp in Word

5. Este afişată caseta cu câmpuri. Se poate restrânge căutarea unui element, prin alegerea unei categorii din lista cu câmpuri (clic pe săgeata din dreapta listei cu categorii).

Caseta campuri in Word

6. Se selectează un câmp pentru a actualiza proprietăţile disponibile ale acelui câmp. Figura următoare prezintă diferitele opţiuni disponibile pentru câmpul PageRef.

Campul PageRef din Word

7. Cu clic pe butonul Field Codes din stânga jos sunt afişate mai multe proprietăţi avansate, cum ar fi switch-urile. Clic pe OK pentru a insera câmpul în documentul Word.

Introducerea manuală a câmpurilor

Câmpurile pot fi introduse şi manual, fără a folosi interfața Word,

dar trebuie respectată sintaxa { NUME_CÂMP Proprietăţi Comutatori_opţionali }

şi necesită puţină experienţă:

1. Se poziționează cursorul acolo unde va fi introdus câmpul.

2. Se apasă Ctrl + F9 – Word va afișa un set de ghilimele, ca în figura de mai jos.

3. Se introduce codul de câmp între acolade.

4. Cu cursorul încă în interiorul câmpului, apăsați F9 pentru a calcula câmpul.

Obs.: Se poate introduce mai întâi câmpul (ca text), apoi se selectează și se apasă Ctrl + F9 pentru a închide textul între acolade. Apoi, se actualizează apăsând F9.

Notă: Word ia în considerare doar acoladele introduse folosind combinaţia de taste Ctrl+F9, nu şi cele care se introduc manual de la tastatură.

Notă 2: Pentru a actualiza toate câmpurile dintr-un document, se selectează întregul conținut din document (Ctrl+A sau Edit-Select All), apoi se apasă tasta F9.

Comutarea afişare câmp / afişare valoare câmp

După introducerea manuală a unui câmp, se apasă F9 pentru a genera rezultatul. Pentru a comuta între afişarea codului de câmp și valoarea sa, se selectează câmpul şi se apasă Shift + F9. Pentru a comuta toate câmpurile din document, se apasă Alt + F9. Deci, într-un document Word, pentru a fi afişate toate codurile de câmp în locul rezultatelor, se apasă Alt + F9 pentru a comuta la afişarea câmpurilor.

Această caracteristică de comutare se foloseşte atunci când se introduc câmpuri complexe care trebuie modificate/depanate.Câmpurile pot fi listate în scopuri documentare (la OpţiuniAvansatPrint se bifează Print field codes instead of their values – implicit opţiunea este debifată; după listare este bine să fie debifată din nou).

Editarea câmpurilor

Câmpurile se pot edita/modifica cu clic pe butonul din dreapta al mouse-ului, apoi, din meniul rapid, clic pe Edit Field... (Editare câmp) pentru a deschide caseta de dialog Field descrisă la punctul 5.

Sau, pentru editarea directă a câmpului, având cursorul în acel câmp,

a. se apasă Shift+F9 sau

b. clic pe butonul din dreapta al mouse-ului, apoi clic pe Toggle Field Codes (comutare între afişarea valorii sau a codului).

Calculul câmpurilor

Combinaţia de taste Alt + F9 comută între afişarea câmpurilor şi rezultatele lor, oriunde s-ar afla cursorul. Dar la actualizarea unui câmp individual (apăsând F9), cursorul trebuie să fie în interiorul câmpului actualizat. Dacă un câmp nu se actualizează corect, se verifică dacă cursorul este în interiorul câmpului și se încearcă din nou.

Expresii folosite în câmpuri

Expresiile pot combina câmpuri și alte valori pentru a returna rezultate unice. Ca şi la introducerea unui câmp, expresiile pot fi introduse manual sau folosind interfața din Word.

Adăugarea comutatoarelor

Multe câmpuri au comutatoare opţionale care oferă mai mult control sau informații. De exemplu, câmpul {FILENAME} conţine un comutator, \ p (de la "path"), care returnează întreaga cale a fișierului curent. Unele câmpuri au mai multe comutatoare. Acestea sunt disponibile în caseta de dialog Field, cu clic pe Field Codes, apoi pe Options. Comutatorul poate fi introdus şi prin intermediul tastaturii.

Conversia la text

De obicei, câmpurile se lasă aşa cum sunt, pentru a se putea actualiza ulterior. Există şi cazuri în care se doreşte conversia câmpurilor la text (static). Pentru a face acest lucru, se selectează câmpul sau expresia şi se apasă combinaţia de taste Ctrl + Shift + F9. Word va elimina codul de câmp, lăsând doar textul. Pentru a se păstra codul de câmp şi a preveni actualizările automate, se blochează câmpul selectându-l şi apăsând Ctrl + F11.

Formatarea câmpurilor

Formatarea câmpurilor se face ca la orice alt text, folosind grupurile Paragraph şi Font de pe eticheta Home. În plus, se pot adăuga comutatoare (switch-uri) de formatare. De exemplu, cu \ * Caps, valoarea câmpului va fi afişată cu majuscule, indiferent de procedura aplicată inițial:

{Nume Câmp} \ * Caps

O listă cu exemple de formatare pentru Word 2010 poate fi găsită aici.

Culoarea de fundal pentru câmpuri

La selectarea câmpurilor din Word este afişată în fundal o culoare gri. Pe lângă opţiunea La selectare (When Selected), mai există alte două opţiuni: fără fundal (Never) sau întotdeauna (Always) - chiar dacă nu se selectează câmpul.

La crearea documentului, setarea Always este de ajutor. După terminarea documentului, se poate reseta la When Selected sau la Never.

Pentru modificarea setărilor implicite, se procedează astfel:

1. Clic pe butonul File, apoi pe Options. În Word 2007, clic pe butonul Office, apoi se alege Options. În Word 2003, clic pe Tools, apoi Options, View şi se trece la pasul 3.

2. Se selectează Avansat (Advanced) din panoul din stânga.

3. În secțiunea Afişare Conţinut Document (Show Document Content), se alege opţiunea corespunzătoare din lista Shading.

4. Apoi clic pe OK.

Optiuni de afisare camp

De asemenea, se poate seta ca documentul să afişeze codurile de câmp în locul valorilor lor bifând căsuţa din dreptul textului Show Field Codes instead of their values.

Taste rapide

Tabelul de mai jos oferă o listă completă a scurtăturilor de la tastatură pentru manipularea câmpurilor.

Comutatoare folosite în Word – preluate din Word Help

Lista comutatorilor (switches) pentru caractere

\* Caps

Prima literă a fiecărui cuvânt este transformată în majusculă. De exemplu,

{ FILLIN "Tastaţi numele:" \* Caps } afişează "Ion Popescu", chiar dacă numele tastat este cu litere mici – ion popescu.

Notă : Acolo unde textul este formatat cu majuscule, comutatorul \*Caps pare să nu aibă efect. În acest caz mai întâi se converteşte conţinutul la litere mici, folosind comutatorul \*Lower , astfel:

{ MERGEFIELD Name \*Lower \*Caps }

\* FirstCap

Prima literă a primului cuvânt este transformată în majusculă. De exemplu,

{ COMMENTS \* FirstCap } afişează textul având prima literă majusculă

Notă : Este valabilă nota de mai sus referitoare la textul formatat cu majuscule.

\* Upper

Toate literele sunt transformate în majuscule. De exemplu,

{ QUOTE "word" \* Upper }

afişează "WORD".

\* Lower

Toate literele sunt transformate în litere mici. De exemplu,

{ FILENAME \* Lower } afişează "raport săptămânal al vânzărilor.doc".

Notă: Acest comutator nu are efect dacă acel câmp este formatat cu Small caps.

Lista comutatorilor (switches) pentru numere

\*alphabetic

Afişează rezultatele ca şi caractere alfabetice. Rezultatul este case-sensitive în funcţie de scrierea cuvântului "alphabetic" din comutator (litere mici sau majuscule). De exemplu,

{ SEQ appendix \* ALPHABETIC } afişează "B" (în loc de "2") şi

{ SEQ appendix \* alphabetic } afişează "b".

\*Arabic

Afişează rezultatele ca şi numere arabe cardinale. De exemplu,

{ PAGE \* Arabic } afişează numărul paginii cu cifre arabe, chiar dacă numărul paginii inserat cu comanda Page Numbers, din meniul Insert este formatat cu alte caractere (litere, cifre romane etc.).

\*CardText

Afişează rezultatele ca text cardinal. Rezultatul este formatat implicit cu litere mici. De exemplu,

{ = SUM(A1:B2) \* CardText } dacă rezultatul sumei este 790 afişează "seven hundred ninety" şi dacă i se adaugă comutatorul Caps,

{ = SUM(A1:B2) \* CardText \* Caps } afişează "Seven Hundred Ninety".

\*DollarText

Afişează rezultatele sub formă de text cardinal. Microsoft Word inserează şi primele două zecimale (rotunjite) ca şi cifre arabe /100. Rezultatul este afişat cu litere mici. Se poate adăuga un comutator (switch) pentru a afişa rezultatul altfel, de exemplu cu majuscule.

{ = 9.20 + 5.35 \* DollarText \* Upper } afişează "FOURTEEN AND 55/100".

\*Hex

Afişează rezultatele ca numere hexazecimale.

De exemplu, { QUOTE "458" \* Hex } afişează "1CA".

\*OrdText

Afişează rezultatele ca text ordinal. Rezultatul este format din litere mici, dar se pot adăuga comutatori pentru schimbarea formatării. De exemplu,

{ DATE \@ "d" \* OrdText } afişează "twenty-first",

iar

{ DATE \@ "d" \* OrdText \* FirstCap } afişează "Twenty-first".

\*Ordinal

Afişează rezultatele ca numere arabe ordinale, dar în engleză. De exemplu,

{ DATE \@ "d" \* Ordinal } afişează "30th".

\*roman

Afişează rezultatele ca numere romane. Rezultatul este afişat folosind modul în cae este scris cuvântul "roman" din câmp. De exemplu,

{ SEQ CHAPTER \* roman } afişează "xi",

iar

{ SEQ CHAPTER \* ROMAN } afişează "XI".

\*CHARFORMAT

Aplică formatarea primei litere a câmpului la întregul rezultat. Rezultatul din exemplul următor este scris îngroşat, deoarece litera "R" din "REF" este îngroşată (bold).

{ REF chapter2_title \* CHARFORMAT } afişează Noţiuni introductive (scris îngroşat).

Se foloseşte pentru ca formatarea câmpului să păstreze formatarea liniei în care este introdus câmpul. Astfel

{ REF chapter2_title \* CHARFORMAT } afişează Noţiuni introductive - scris înclinat (italic)

\*MERGEFORMAT

Aplică formatarea rezultatului anterior la un nou rezultat. De exemplu, dacă se selectează numele afişat de câmp { AUTHOR \* MERGEFORMAT } şi se aplică formatarea îngroşat, Microsoft Word reţine formatarea îngroşat la actualizarea câmpului dacă se schimbă numele autorului.

Notă: La introducerea câmpurilor folosind caseta de dialog Field (meniul Insert, comanda Field), este inclus implicit şi comutatorul \*MERGEFORMAT. Se poate dezactiva această opţiune prin debifarea casetei Preserve formatting during updates din caseta de dialog Field.

Comutatorul codului pentru numere (\#)

Specifică modul în care este afişat un rezultat numeric.

De exemplu, comutatorul \# "#,##0.00" din expresia =SUM(ABOVE) \# "#,##0.00" (se foloseşte în tabele - Formula) afişează rezultatul sub forma 4,455.70. Dacă rezultatul câmpului nu este un număr, acest comutator nu are efect.

Ghilimelele nu sunt necesare atunci când în expresie nu există spaţii — de exemplu, { VanzariMartie \# ,0.00 }. Atunci când există text şi/sau spaţiu inclus în câmp se folosesc ghilimele. Microsoft Word adaugă automat ghilimele la comutatorii pentru numere în cazul în care câmpul se introduce folosind comanda Field (meniul Insert) sau din comanda Formula (meniul Tabel).

0 (zero)

Specifică numărul de locuri ocupat de cifre în rezultat. Dacă rezultatul nu include o cifră în acel loc, Word afişează un 0 (zero). De exemplu, { = 4 + 5 \# 00.00 } afişează "09.00".

#

Specifică numărul de locuri care va fi afişat în rezultat. Dacă rezultatul nu include o cifră în acel loc, Word afişează un spaţiu. De exemplu, { = 9 + 6 \# ### } afişează 15 .

x

Şterge cifrele din stânga elementului "x". Dacă elementul se află la dreapta punctului zecimal, Word rotunjeşte rezultatul. De exemplu:

{ = 111053 + 111439 \# x## } afişează 492

{ = 1/8 \# 0.00x } afişează 0.125

{ = 3/4 \# .x } afişează .8

. (punct zecimal)

Determină poziţia punctului zecimal. De exemplu, { = SUM(ABOVE) \# ,0.00 } afişează 495.47.

Notă : Foloseşte simbolul zecimal specificat în setările regionale din Microsoft Windows, Control Panel.

, (gruparea de câte 3 cifre - mii, milioane...)

Separă serii de 3 cifre. De exemplu,

{ = ProfitNet \# #,###,### } afişează 2,456,800.

Poate fi scris mai simplu ca { = NetProfit \# ,0 }

Notă: Foloseşte simbolul de grupare a cifrelor specificat în setările regionale din Microsoft Windows Control Panel.

- (semnul minus)

Adaugă semnul minus la un rezultat negativ, sau adaugă un spaţiu dacă rezultatul este pozitiv sau 0 (zero).

De exemplu, { = 10 - 90 \# -0 } afişează -80 şi

{ = 10 + 90 \# -0 } afişează 190.

+ (semnul plus)

Adaugă semnul plus sign la un rezultat pozitiv, semnul minus la un rezultat negativ sau spaţiu dacă rezultatul este 0 (zero). De exemplu,

{ = 100 - 90 \# +0 } afişează +10

şi

{ = 90 - 100 \# +0 } afişează -10 .

%, $, *, etc.

Include caracterul specificat în rezultat. De exemplu,

{ = netprofit \# "##%" } afişează 33%.

"pozitiv; negativ"

Specifică diferite formate de numere pentru rezultate pozitive sau negative. De exemplu, dacă semnul de carte (bookmark) Vanzari95 are o valoare pozitivă, câmpul

{ Vanzari95 \# ",0.00;-$, 0.00" } afişează valoarea cu formatare normală. De exemplu, 1,245.65 .

Valoarea negativă îngroşată şi este afişat semnul minus. De exemplu, - 345.56.

"pozitiv; negativ; zero"

Specifică diferite formate de numere pentru rezultate pozitive, negative sau 0 (zero). De exemplu, în funcţie de valoarea semnului de carte (bookmark) Vanzari95,

{ Vanzari95 \# ",0.00;(, 0.00);0" } valorile pozitive, negative şi 0 (zero) vor fi afişate astfel: 1,245.65 , ( 345.56) , 0

'text'

Adaugă text la rezultat. Textul se încadrează între ghilimele simple. De exemplu,

{ = { Pret } *24% \# ",0.00 'este preţul pentru vanzare' " }

afişează 347.44 este preţul pentru vanzare.

'element_numerotat'

Afişează numărul elementului precedent numerotat folosind comanda Caption (meniul Insert, submeniul Reference) sau prin inserarea unui câmp SEQ. Elementul identificator se încadrează cu caracterul accent grav (`). Numărul secvenţial este afişat cu cifre arabe. De exemplu,

{ = SUM(A1:D4) \# ",0.00 'este totalul tabelului ' `tabel`" }

afişează 456.34 este totalul tabelului 2.

Comutatorul pentru dată-timp (\@)

Specifică modul în care este afişată data sau timpul.

De exemplu, comutatorul \@ "dddd, MMMM d, yyyy" din câmpul { DATE \@ "dddd, MMMM d, yyyy" }

afişează Friday, November 24, 2002.

Se pot combina instrucţiunile pentru dată şi timp — zi (d), lună (M) şi an (y); ore (h) şi minute (m)— pentru a construi un rezultat dată-timp.

Alături de comutator se poate adăuga text, punctuaţie, spaţiu.

Instrucţiuni pentru dată

Luna - Month (M)

Litera "M" trebuie să fie majusculă pentru a o distinge de minute (care se scrie cu literă mică).

M

Afişează luna ca număr fără 0 (zero) în faţă pentru lunile formate dintr-o singură cifră. De exemplu, Februarie este afişat "2".

MM

Afişează luna ca număr cu 0 (zero) în faţă pentru lunile formate dintr-o singură cifră. De exemplu, Februarie este afişat "02".

MMM

Afişează luna ca o abreviere din 3 litere. De exemplu, Februarie este afişat "Feb".

MMMM

Afişează numele întreg al lunii. De exemplu February.

Zi - Day (d)

Afişează ziua lunii sau a săptămânii. Litera "d" poate fi majusculă sau literă mică.

d

Afişează ziua lunii sau a săptămânii ca număr fără 0 (zero) pentru zilele formate dintr-o singură cifră. De exemplu, ziua a şasea a lunii este afişată ca "6".

dd

Afişează ziua lunii sau a săptămânii ca număr cu 0 (zero) în faţă pentru zilele formate dintr-o singură cifră. De exemplu, ziua a şasea a lunii este afişată ca "06".

ddd

Afişează ziua lunii sau a săptămânii ca o abreviere de trei litere. De exemplu, Tuesday este afişat "Tue".

dddd

Afişează numele întreg al zilei.

An - Year (y)

Afişează anul din două sau patru cifre. Litera "y" poate fi majusculă sau literă mică.

yy

Afişează anul cu două cifre cu 0 (zero) în faţă pentru anii de la 01 până la 09. De exemplu, 1999 este afişat "99", iar 2006 este afişat "06".

yyyy

Afişează anul cu patru cifre.

Instrucţiuni pentru timp

Ore - Hours (h)

Litera mică "h" se referă la formatarea cu 12 ore. Majuscula "H" se referă la formatarea cu 24 de ore (ceasul militar). De exemplu, 5 P.M. este afişat ca "17".

h sau H

Afişează ora fără 0 (zero) în faţă pentru orele cu o singură cifră. De exemplu, ora 9 A.M. este afişată 9.

hh sau HH

Afişează ora cu 0 (zero) în faţă pentru orele cu o singură cifră. De exemplu, ora 9 A.M. este afişată 09.

Minute (m)

Litera "m" trebuie să fie literă mică, pentru a se deosebi de simbolul pentru lună (Month = M).

m

Afişează minutele fără 0 (zero) în faţă pentru minutele formate dintr-o singură cifră. De exemplu, { TIME \@ "m" } afişează 2.

mm

Afişează minutele cu 0 (zero) în faţă pentru minutele formate dintr-o singură cifră. De exemplu, { TIME \@ "mm" } afişează 02.

A.M. şi P.M. (AM/PM)

Afişează A.M. şi P.M. Pentru a schimba simbolurile A.M. şi P.M. în Microsoft Windows, se modifică setările regionale din Windows Control Panel.

am/pm sau AM/PM

Afişează A.M. and P.M. cu majuscule. De exemplu,

{ TIME \@ "h AM/PM" } sau { TIME \@ "h am/pm" }

afişează 9 AM sau 5 PM .

Notă : Pentru a fi afişate cu literă mică, se adaugă un comutator \*Lower ,

adică { TIME \@ "h am/pm" \*Lower } afişează 9 am sau 5 pm

Alt text şi punctuaţie

'text'

Orice text specificat la dată sau timp. Se încadrează între ghilimele simple. De exemplu,

{ TIME \@ "HH:mm 'Greenwich mean time' " } afişează 12:45 Greenwich mean time.

caracter

Include caracterul specificat la dată sau timp, cum ar fi: (două puncte), - (cratimă), * (asterisc), sau spaţiu. De exemplu,

{ DATE \@ "HH:mm MMM-d, 'yy" } afişează 11:15 Nov-6, '99.

`element_numerotat`

Include în dată sau timp elementul precedent care a fost numerotat folosind comanda Caption din meniul Insert (submeniul Reference) sau prin inserarea unui câmp SEQ. Elementul identificator, de exemplu "tabel" sau "figura," se încadrează cu caracterul accent grav (`). Microsoft Word afişează numărul secvenţial cu cifre arabe. De exemplu,

{ PRINTDATE \@ "'Tabelul' `table` 'a fost tipărit la data de ' M/d/yy" }

afişează Tabelul 2 a fost tipărit la data de 9/25/02 .

Notă : Ghilimelele nu sunt necesare dacă în câmp se află doar data/timpul, fără a include spaţii sau text. De exemplu, { DATE \@ MM/yy }.

Pentru cod mai complex, care include spaţii sau text, se adaugă ghilimele.

De exemplu, { DATE \ @ "dddd MMMM d, yyyy', la ora' h:mm" } .

Microsoft Word adaugă automat ghilimele la comutatorii dată-timp dacă se introduce un câmp folosind comanda Date and Time sau comanda Field (din meniul Insert).

Comutator pentru blocarea actualizării câmpului (\!)

Blochează actualizarea câmpului inclus în rezultatul unui câmp BOOKMARK, INCLUDETEXT sau REF cu excepţia cazului în care se modifică locaţia originală a rezultatului câmpului.

Fără acest comutator, Microsoft Word actualizează câmpurile incluse la orice actualizare a câmpurilor BOOKMARK, INCLUDETEXT sau REF.

De exemplu, câmpul { INCLUDETEXT C:\\Sales\Trim4 Vanzari.doc \! }

inserează conţinutul documentului "Trim4 Vanzari.doc", care conţine un câmp DATE şi un câmp EMBED.

La realizarea unei actualizări a câmpului INCLUDETEXT, comutatorul \! blochează actualizarea câmpurilor DATE şi EMBED din textul inclus, cu excepţia cazului în care acestea sunt actualizate mai întâi în documentul original ("Trim4 Vanzari.doc").

Comutatorul asigură că textul inserat cu câmpul INCLUDETEXT se potriveşte cu textul din documentul original. Pentru a actualiza câmpurile DATE şi EMBED în ambele locaţii, se vor actualiza câmpurile din documentul original ("Trim4 Vanzari.doc"), apoi se va actualiza câmpul INCLUDETEXT.

Câmpuri condiționale. Câmpul IF

Câmpul IF compară două valori și apoi inserează textul corespunzător rezultatului comparației. Când este utilizat într-un document de îmbinare corespondență, câmpul If poate examina informațiile din înregistrările de date îmbinate, cum ar fi codurile poștale sau numerele de cont. De exemplu, aveți posibilitatea să trimiteți scrisori numai acelor clienți aflați într-un anumit oraș.

Câmpul IF poate fi folosit într-un document ca parte a unei reguli If-Then-Else.

De exemplu, dacă la subsolul paginii este scris câmpul:

IF {PAGE} < {NUMPAGES} "Pagina {PAGE} din {NUMPAGES}" "{NAME \p}" }

documentul va afișa la subsol:

  • pe paginile de la 1 până la penultima, textul cu numărul paginii și numărul total de pagini (textul scris îngroșat mai sus)

  • pe ultima pagină a documentului, numele documentului.

Word permite și modificarea câmpurilor create cu Mail Merge (detalii despre Mail Merge, aici). Presupunând că în coloanele din Excel datele sunt prezentate abreviat, acestea pot fi preluate și prelucrate în Word, modificând câmpul din Word. De exemplu, dacă în Excel, pentru câmpul Studii, avem opțiunile S (pentru școală), C (pentru colegiu) și F (pentru facultate), acestea pot fi transformate în Word astfel:

{ IF {MERGEFIELD Studii} = "S" "Scoala" { IF {MERGEFIELD Studii} = "C" "Colegiu" { IF {MERGEFIELD Studii} = "F" "Facultate" }}}

Câmpul IF permite doar două opțiuni, de aceea pentru a cuprinde mai multe opțiuni, se folosesc mai multe câmpuri IF imbricate.

Comutatoarele pentru câmpurile folosite la cuprins sunt descrise pe pagina Particularizarea cuprinsului cu comutatoare (switch).