Karl Gustaf Ruuth oli kaukonäköinen pedagogi

ja kulttuurivaikuttaja

Karl Gustaf Ruuth, rehtori, s. 11.7.1827 Pernaja, k. 29.12.1885 Pernaja

pso Olga Elisabeth Meinander, s. 1827 Helsinki, k. 1889 Pernaja

Karl Gustaf Ruuth syntyi Segersbyn kartanossa Pernajassa vuonna 1827 vain pari kuukautta sen jälkeen, kun hänen isänsä, kappalainen Gustaf Ruuth, oli kuollut keuhkotautiin. Gustaf Ruuthin ja Sofia Albertina Hippingin kolmesta lapsesta vain Karl Gustaf eli aikuiseen ikään.

Karl Gustaf sai ensin opetusta kotona, opettajana toimi rovasti Gustaf Roselius, joka asui jonkin aikaa Segersbyssä. Hän aloitti lukio-opinnot Porvoossa 15-vuotiaana ja suoritti ylioppilastutkinnon arvosanalla laudatur. Hänen lukioajoiltaan on tallessa pieni ainevihko, jossa on kolme näyttävällä ja selkeällä käsialalla kirjoitettua ainetta. Aineiden otsikot ovat: ”Iloita, nauraa – ah, vain lapsen suodahan, ja nuorukaisen taistella ja alttiiks’ antaa – Runeberg”, ”Luonnonympäristön vaikutus kansanluonteeseen”, mikä oli suosittu aihe tuohon aikaan, ja ”Kuvaus synnyinseudustani”, jossa hän kuvaa lämpimästi kotiseutuaan Pernajassa.

Karl Gustaf Ruuthin muotokuva Museoviraston kokoelmista.

OPETUS KUTSUMUKSENA

Jo lukioaikanaan alkoi Karl Gustaf opettaa ruotsia, aritmetiikkaa ja raamatunhistoriaa tyttöpensionaatissa, joka avattiin Porvoossa vuonna 1842.

Koulunkäynnin jälkeen hän aloitti teologian opinnot Keisarillisessa Aleksanterin Yliopistossa. Tutkinnon suorittamisen jälkeen hän oli vielä liian nuori pappisvihkimykseen. Tällöin hän matkusti Porvooseen ja hankki elantonsa antamalla oppitunteja ja huomasi, että viihtyi opetustyössä ja oli sopiva opettajan ammattiin.

Vuonna 1848 hän sai ensimmäisen opettajanvirkansa Loviisan ala-alkeiskoulussa ja viipyi siellä neljä vuotta. Virkaan hakiessaan hän saattoi esittää todistuksen, jonka olivat kirjoittaneet Nyländska Nation -osakunnan inspehtori ja kuraattori ja jonka mukaan hän oli opiskellut ”kiitettävällä ahkeruudella” ja oli tunnettu ”kunnioittavasta ja kiitettävästä käytöksestä”.

Suoritettuaan tutkinnon teoreettiset ja käytännölliset kokeet hän opetti 1850-luvulla yläalkeiskoulussa Porvoossa ja Helsingissä.

Vuonna 1856 Karl Gustaf Ruuth sai uudelleen viran Loviisan ala-alkeiskoulussa ja hänet valittiin koulun rehtoriksi kolme vuotta myöhemmin. Hän jatkoi rehtorina ja matematiikan ja fysiikan opettajana, kun koulusta tuli reaalikoulu 1874, kuolemaansa asti vuonna 1885. Hän oli erityisen kiinnostunut matematiikan opetuksesta ja kirjoitti tästä artikkeleita aikakauskirjaan ”Pedagogisk Tidskrift i Finland”.

Koulu toimi hyvin ahtaissa tiloissa ja 1850-luvulla keskusteltiin uuden koulutalon rakentamisesta. Karl Gustaf Ruuth piirsi yhdessä rovasti Stenbäckin kanssa luonnoksen uudisrakennukseksi, mutta Loviisan maistraatti päätti sen sijaan vuokrata vanhan köyhäintalon kouluksi.

Varsinaisen virkansa ohella hän opetti tyttökoulussa ja sunnuntaikoulussa. Vuonna 1843 Loviisaan perustettiin nk. sunnuntaikoulu käsityöläisten ja teollisuustyöläisten tietotason kohottamiseksi. Koulussa opetettiin mm. aritmetiikkaa, maantiedettä, konstruktiopiirustusta, kirjanpitoa ja Suomen historiaa. Ruuth luopui osasta omaa palkkaansa koulun toisen opettajan, K.G. Levanderin hyväksi, että tämä tulisi taloudellisesti toimeen.

Kymmenvuotiaan Karl Gustaf Ruuthin rukousvihko (tuohon aikaan hän kirjoitti vielä Carl), Åbo Akademi.

Karl Gustaf Ruuth kirjoittautui Nylands Nation –osakuntaan Helsingin yliopistossa arvosananaan laudatur ylioppilastodistuksessa.

MUSIKAALISTA TOIMINTAA

Karl Gustaf Ruuth oli musikaalisesti lahjakas ja kiinnostunut musiikista. Vaikka hänellä ei nuorena ollut varaa moniin musiikin oppitunteihin, tuli hänestä niin taitava, että hän soitti huilua amatööriorkesterissä, joka vuonna 1852 kantaesitti Fredrik Paciuksen oopperan ”Kuningas Kaarlen metsästys” Helsingissä.

Hän jatkoi musiikille omistautumista asetuttuaan asumaan Loviisaan, ja hänestä tuli siellä musiikkielämän tulisielu. Hän johti kaupungin ensimmäistä kuoroa, joka muodostettiin 1870-luvulla. Kuoro hajosi pian, mutta hän ei antanut periksi vaan kokosi 1885 uuden kuoron, jolla oli pysyvämpi organisaatio.

Säveltäjä Fredrik Paciuksen todistus Karl Gustaf Ruuthin musikaalisista valmiuksista vuodelta 1863.

Kotona Segersbyn kartanossa, jonka hän peri vanhempiensa kuoleman jälkeen, musisoitiin paljon, soitettiin mm. huilua, torvea, viulua, pianoa ja urkuja. Hän rakennutti urut Segersbyn musiikkisaliin vuonna 1879. Urut rakennettiin Loviisassa ja ne ovat paikallaan kartanossa edelleen.

YHTEISIÄ ASIOITA

Opettajan- ja rehtorintyönsä ohessa Karl Gustaf Ruuth ehti ottaa osaa myös kunnallisten asioiden hoitamiseen sekä Pernajassa että Loviisassa. 1860-luvun lopulla oli Pernajassa saatu kolmena peräkkäisenä vuotena hyvä sato, ja kansakoulun perustamiseen alkoi olla taloudellisia edellytyksiä. Karl Gustaf Ruuth oli mukana muodostamassa koululle hallintoa ja sääntöjä.

Kun Pernajan kuntakokous vuonna 1872 äänesti anomuksesta saada perustaa, kuten pöytäkirja kertoo, ”paloviinanpolttopolttimo”, osallistui kokoukseen epätavallisen monta jäsentä, 48 henkeä. Anomus hylättiin, sillä enemmistö, kuten Karl Gustaf Ruuth, äänesti ehdotusta vastaan.

Loviisassa hänet valittiin kaupungin ensimmäiseen valtuustoon vuonna 1874. Hän oli myös terveydenhuoltolautakunnan jäsen, sunnuntaikoulun hallituksen puheenjohtaja ja toimi kansakoulutarkastajana. Hupaisana yksityiskohtana mainittakoon, että hän toimi myös Loviisan naisyhdistyksen (”Fruntimmersföreningen i Lovisa”) sihteerinä. Kaikki hallituksen jäsenet olivat naisia, mutta yhdistys hyväksyi miespuoliset toimihenkilöt.

KIINNOSTUS TEKNIIKKAAN JA KEHITYKSEEN

Karl Gustaf Ruuth oli monipuolisesti lahjakas mies, joka oli myös avoin uusille keksinnöille ja tekniikan kehitykselle. Loviisaan alettiin 1880-luvulla vetää puhelinlinjoja. Ensimmäinen linja vedettiin kahden nuoren miehen yksityisenä aloitteena vuonna 1883. Linja oli ilmeisesti menestys, sillä uutinen Östra Nyland –lehdessä kertoo, että ääni ”eteni niin selkeästi, että tyynellä säällä saattoi jopa tunnistaa puhujan äänestä”. Rehtori Ruuth ehdotti tuolloin kaupunginvaltuustolle, että selvitettäisiin puhelinlinjan kustannukset ja edut Loviisassa. Valtuusto katsoi kuitenkin, että kaupungilla ei ollut siihen varaa, joten puhelinverkon rakentamisen jatkaminen jäi yksityishenkilöille.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi sitä vastoin hänen toisen aloitteensa, kun hän vuonna 1881 pyysi rahaa lyhtyyn koulun portin ulkopuolelle. Tuohon aikaan keskusteltiin paljon siitä, miten pimeää kaupungissa oli katuvalaistuksen puuttuessa. Valtuusto päätti, että kaupunki ostaisi kolme lyhtyä, jotka sijoitettaisiin alkeiskoulun, kansakoulun ja raatihuoneen luo.

Karl Gustafin mielenkiinto tekniikkaan ja kehitykseen ei ollut vain teoreettista, vaan näkyi myös omissa keksinnöissä. Hän rakensi muun muassa laskukoneen. Hän valmisti myös erilaisia laitteita reaalikoulun fysikaaliseen instrumenttikokoelmaan. Hän sai kunniakirjan fysikaalisista instrumenteista Suomen yleisessä näyttelyssä Helsingissä vuonna 1876. Hän sai myös pronssimitalin lehtisahaustöistä kotiteollisuusnäyttelyssä Helsingissä vuonna 1875.

PERHE

Karl Gustaf Ruuth solmi avioliiton Helsingissä 4. kesäkuuta 1854 Olga Elisabeth Meinanderin (1827-1889) kanssa. He saivat kuusi lasta, joista Jenny Maria (1860-1865) kuoli jo viiden vuoden ikäisenä. Tytär Hanna Pia (1862-1945) kouluttautui laulunopettajaksi ja opetti myös Loviisassa samassa koulussa, jossa hänen isänsä oli rehtorina. Poika Jakob Theodor (1855-1888) kouluttautui papiksi ja toimi tilapäisenä kappalaisena Porvoon maaseurakunnassa. Tytär Olga Sofia (1857-1942) rakennutti Ljungbyn huvilan Segersbyhyn. Poika Gustaf Ludvig (1864-1918) kouluttautui agronomiksi ja otti Segersbyn kartanon hoitoonsa. Tytär Karin Elisabeth (1868-1942) meni naimisiin apteekkari Felix Relanderin kanssa ja asettui myöhemmin leskenä Ljungbyn huvilaan Segersbyssä.

Karl Gustaf Ruuth kuoli vatsakalvotulehdukseen joulun jälkeen vuonna 1885.

Karl Gustaf Ruuth antoi aikaansa ja energiaansa toisille. Hänen hyvyytensä näkyi myös siinä, että hänen mielestään Segersbyn kartanon palvelusväkeä ja palkollisia oli kohdeltava hyvin ja että kartano oli myös heidän kotina. Sukulaisena ajattelee mielellään, että Östra Nyland –lehti ei liioitellut kirjoittaessaan nekrologissa joulukuun 31. päivänä 1885, että viesti hänen kuolemastaan ”on kaikkialla pienessä yhteisössämme synnyttänyt syvän surun ja kaipauksen”.

Lena Karhu

Karl Gustafin pojanpojan tyttärentytär

Käännetty Ruuth-Ruutu -sukukirjassa (2019) julkaistusta ruotsinkielisestä artikkelista. Kääntäjä Maini Saloheimo.

Nuoren Olga Meinanderin muotokuva. Gamla Segersby.