Straja - Creasta Falcău - Poiana Stăuina, traseul 2, în Munţii Obcina Mare

acest articol continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare

 

Aceasta este o alternativă la traseul 6 de pe versantul nordic, respectiv Straja - drumul forestier Boul Ciolotei - Creasta Falcău - Poiana Stăuina (https://sites.google.com/site/romanianatura66/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/straja---drumul-forestier-boul-ciolotei---creasta-falcau-spre-poiana-stauina-in-muntii-obcina-mare ). Urmăm la început traseul 6 de pe versantul nordic. Ajungem la intersecţia din imaginea 1 de unde se desprind mai multe trasee. Drumul din stânga imaginii este debutul traseului 2 de pe versantul nordic, respectiv traseul care duce spre Vârful Scorbura, ceva mai spre dreapta este drumul care urmăreşte Pârâul Boul, pe unde se pot face traseele 3, 4, 4a, 5 de pe versantul nordic iar drumul din dreapta, unde se vede un panou albastru, este cel pe care începe traseul 6 şi se numeşte Boul Ciolotei (foto 2).


                                    
1

                                                                                                                                                         2

Urmăm acest drum până la curba din imaginea 3 (sau aceeaşi curbă în imaginea 9 de pe traseul 6 de pe versantul nordic). Din acest loc, de la această curbă, traseul 6 urmăreşte mai departe drumul forestier de-a lungul unui mic pârâu şi se abate spre stânga faţă de sensul de mers până aici. Pentru traseul pe care îl propunem, de la curba din imaginea 3 ne vom abate câteva zeci de metri spre dreapta, spre o porţiune cu tufişuri, dar pe unde este şi o potecă. Imediat cum traversăm aceste tufişuri vom observa mai jos de noi un baraj peste pârâul pe lângă care continuă drumul forestier pe care l-am părăsit (foto 4). Poteca coboară spre acel mic baraj şi are chiar balustrada de susţinere.


                             
3

                                                                                                                                                4

Coborâm spre albia pârâului, o traversăm şi urcăm pe altă potecă vizibilă, pe malul opus, malul stâng geografic (foto 5). Imediat mai sus zărim spre stânga o zonă cu pietre pe care o vom urma în urcuş accentuat (foto 6). Panta este destul de mare. Nu este o potecă clară pe unde urcăm, vom încerca să suim paralel cu valea pârâului pe care l-am traversat. Zona este sălbatică. Pe trunchiurile unor copaci zărim adesea ciuperci specifice (foto 7). 

                            
5

                                                                                                                                6
                            
7

Undeva mai sus, panta se mai îndulceşte şi ajungem într-un luminiş cu multă vegetaţie de mici dimensiuni, ierburi şi arbuşti. Din acel loc trebuie să fim atenţi pentru că se desprinde, spre dreapta faţă de sensul de mers, un drumeag foarte bine vizibil dar care ne conduce înapoi în vale. Pentru continuarea traseului nostru ne vom abate spre stânga, în urcuş. Vom întâlni şi spre această direcţie un drumeag care se strecoară printre brazi de mici dimensiuni (foto 8) şi este, la început, destul de bine ascuns. Urmăm acest drumeag care ne conduce la o altă pantă pe care o vom urca (foto 9). Drumeagul suie în serpentine şi se pare că nu a mai fost folosit de mult timp (foto 10).


                                                                                          8
                               9
                              
10

Imediat cum am urcat această pantă, drumeagul se abate spre stânga faţă de sensul de urcuş şi pare să se piardă printre copaci. Exact din locul unde drumeagul se abate spre stânga noi vom continua urcuşul, printre arbuşti şi câteva pietre, pe o pantă care devine din nou accentuată. Nu există potecă clară dar ceva mai sus găsim totuşi una (foto 11). De data asta o vom urma până la finele traseului.


                                                                                                                                                           11

Ajungem pe un vârf secundar. De acolo poteca coboară puţin pe partea opusă (foto 13) dar urcă imediat înapoi iar pădurea se degajează şi face loc unor copaci înalţi şi mai rari (foto 14). Urmăm mai departe poteca, care urcă o pantă mai domoală de data asta (foto 15). În ziua când am facut acest traseu a fost ceaţă.

                            
13

                                                                                                                                              14
                        
15

Suim în continuare şi simţim curentul de aer mai puternic, semn că ne apropiem de creastă. Zărim un copac pe care sunt mai multe marcaje forestiere (foto 16) şi îl luăm drept reper. Ne apropiem de el (foto 17) şi constatăm că la câteva zeci de metri după el suntem pe creastă. Am ajuns pe creasta pe care am făcut traseul 9, Falcău - Poiana Stăuina, în vecinătatea imaginii 15 de pe acest traseu. Deşi este greu de observat locul exact unde poteca noastră iese în traseul 9 de pe versantul nordic, am făcut totuşi o fotografie şi spre înapoi (foto 18).


                                                                                                                                               16
                           
17

                                                                                                 
18Odată ajunşi în traseul 9 de pe versantul nordic privim spre amonte. Ceaţa învăluie misterios muntele (foto 19). Din acest loc putem opta pentru continuare traseului 9 într-un sens sau altul. 


                  19