Straja - drumul forestier Boul Ciolotei - creasta Falcău spre Poiana Stăuina, în Munţii Obcina Mare

                              1

articolul continuă de la


Pentru a parcurge acest drum urmăm pentru început calea descrisă la debutul traseului 2 de pe versantul nordic, Straja - Vârful Scorbura, până la curba din imaginea 4 de pe acel traseu. De acolo se desprind mai multe drumuri forestiere. Cel din stânga imaginii 1 este cel pe care am făcut traseul 2 de pe versantul nordic. Următorul drum aflat spre dreapta faţă de cel precedent este drumul pe care l-am urmat spre schitul Daniil (traseul 4 de pe versantul nordic, pe care de asemenea am fotografiat intersecţia la care suntem, în imaginea 3). Mai spre dreapta, aproape paralel la început cu acest drum, se află drumul pe care îl vom urma în următoarea etapă (foto 2), drum pe care se află un indicator care spune că el se numeşte Boul Ciolotei (foto 3). În partea extremă dreaptă a fotografiei 1 se mai zăreşte un drumeag care duce spre albia Râului Suceava.

                                       2

3

                                       4

Ne înscriem pe drumul Boul Ciolotei, în urcuş uşor. Depăşim un canton forestier şi două bariere. În stânga noastră în sensul de mers se zăresc la poalele pantelor pe care le traversăm fosta cale ferată şi porţiuni din Râul Suceava (foto 4). La câteva sute de metri vom lăsa pe partea stângă un mic baraj (foto 5) după care drumul merge pe curbă de nivel ocolind spre stânga albia adâncită a unui mic pârâu (foto 6) apoi, după o curbă spre dreapta revine spre albia Râului Suceava. La următoarea curbă, din nou spre stânga se află intrarea în traseul 7 de pe versantul nordic (Straja - Creasta Falcău - Poiana Stăuina, traseul 1) (foto 7). 

                           5

                                     6

7

Depăşim această curbă (foto 8) şi continuăm traseul încă câteva sute de metri până drumul face o nouă curbă, spre stânga faţă de sensul de mers şi urmăreşte îndeaproape albia unui mic pârâu (foto 9). Din dreptul acestei curbe se desprinde traseul 8 de pe versantul nordic (Straja - Creasta Falcău - Poiana Stăuina, traseul 2). Urcăm mai departe pe drum. În perioadele ploioase întâlnim destul de mult noroi dar efortul de a parcurge traseul ne este răsplătit de peisaj (foto 10). 

                 8

                            9

10

Undeva în dreapta vom zări un vârf mai proeminent (foto 11) iar drumul se strecoară printre copacii care toamna au colorit aparte (foto 12). După aproximativ 40 minute de la intrarea în traseu ajungem într-o arie cu foarte mult noroi scurs de pe versanţi (foto 13).  

                              11

                               12

13

                                           14

Spre dreapta zărim o alunecare de teren (foto 14) şi un baraj unde drumul nostru pare să se termine (foto 15).

15

Din acel loc se desprind mai multe drumeaguri care urcă printr-o porţiune care se reface în urma unor defrişări (foto 16). Am preferat să urcăm pe partea dreaptă a văii în care am ajuns, faţă de sensul de mers până aici. Amestecul de foioase cu conifere este plăcut privirii (foto 17). Urcăm pe unul din drumeagurile întâlnite dar apar multe intersecţii cu altele. Încercăm să-l alegem de fiecare dată pe cel mai vizibil. Câteodată drumeagurile par să se înfunde printre arbuştii mai tineri însă găsim întotdeauna un alt drumeag pe care vom urca. Undeva prin acest hăţiş am găsit o piatră cu câţiva licheni pe ea (foto 18).

                                           16

                              17

18

Urcăm mai departe, panta e ceva mai mare iar pădurea pare să acopere complet potecile (foto 19). Mai sus însă pădurea se răreşte şi după un urcuş ceva mai tare ajungem în creasta care porneşte din Falcău şi duce spre Poiana Stăuina (traseul 9 de pe versantul nordic). De acolo privim spre înapoi, către valea pe care am urcat (foto 21). În creastă am ajuns în vecinătatea poienii din imaginea 22 de pe traseul 9 de pe versantul nordic. De la intrarea în traseu şi până aici am făcut în jur de o oră şi jumătate. 

                        19

21

22