Straja - Pârâul Boul - traseul 11 versant nordic (Măgura Vacii - Creasta Cocozari - Falcău), în Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare

 

Pornim din satul Straja, din acelaşi loc cu toate traseele care pleacă din sat, podul peste Râul Suceava, aflat la câteva sute de metri de drumul principal care traversează satul, 209G.

Iată cum arată muntele, văzut înainte de a ajunge la podul peste râu, pe la mijlocul lui mai 2016 (foto 1). În faţa noastră se află celebrul pod (foto 2) pe care se ajunge pe traseele 2, 3, 4, 4a, 5, 6, 7, 8 de pe versantul nordic precum şi pe traseul care uneşte satul Straja de satul Putna.


                             1
                           2

De pe pod privim spre amonte Râul Suceava (foto 3). Imediat cum traversăm Suceava ne abatem spre dreapta. Depăşim intrarea în traseele 2, 6, 7 şi 8 de pe versantul nordic. Drumul urcă domol pe lângă Pârâul Boul (foto 5), care are adesea praguri frumoase (foto 6). 


                                                                                                                                                                                                                  3
                        5

                                                                                                                                  6

Pe partea stângă în sensul de urcuş vom găsi o alunecare de teren care a generat o porţiune de abrupt stâncoasă (foto 7). Şi pe malul stâng geografic al pârâului observăm porţiuni stâncoase.


                               
7
Un melc Limax este întins la marginea drumului (foto 9). În 20 minute de la intrarea în traseu ajungem la intersecţia din imaginea 10. 


                         9
                             
10

Acolo se despart mai multe drumuri şi trasee. Spre stânga faţă de sensul de mers se desprind traseele 3 şi  4 de pe versantul nordic, care duc spre Poiana Jiji şi spre schitul Daniil Sihastrul. Traseul nostru urmăreşte mai departe Pârâul Boul, în amonte, după ce traversăm un mic pod. Iată cum arată aceeaşi intersecţie după ce am depăşit-o, iarna (foto 11). Drumul este frumos (foto 12) iar mai departe depăşim o mică zonă stâncoasă care iarna arată ca în imaginea 14.


                                                                                                                                                                                                      11
                                
12

                                                                                                                                    14

Urcăm mai departe pe drumul care şerpuieşte prin pădurea ce înverzeşte primăvara, un amestec de foioase cu conifere (foto 15). Iată şi aspecte de iarnă de pe acest drum (foto 16, 17), când se adună destul de multă zăpadă în valea adâncă. 


                                
15

                                                                                                                                                                                                                  16
                            
17La o curbă zărim în faţă creasta pe care am coborât de la schitul Daniil Sihastrul de pe varianta 4a de pe versantul nordic (foto 18, creasta din ultimul plan). Drumul ne conduce în locul unde se intersectează traseul 4a cu traseul de acum (foto 19). 


                               18
                                  

19


Iată ultima parte a traseului 4a de pe versantul nordic (foto 20), locul în care am făcut coborârea finală dinspre schit. Aceeaşi pantă am surprins-o de sus în jos în imaginea 10 la finele traseului 4a. Iată şi continuarea traseului nostru văzută iarna, la coborârea de pe traseul 4a (foto 21).


                            20
                                  
21Mergem mai departe de-a lungul pârâului (foto 22). Primăvara, verdele pădurii ne încântă. De undeva de mai sus privim spre înapoi (foto 23). Un melc se retrage în cochilia sa atunci când ne apropiem (foto 24). 


                                 
22

                                                                                                                                                                                            23
                                 
24

Urcăm prin albia pârâului pe unde de altfel continuă şi drumul forestier, pe aici mai estompat. Panta se măreşte puţin şi mai sus depăşim o mică stâncă ce seamănă cu un zid (foto 25). Valea se îngustează (foto 26) iar mai sus drumul forestier urcă ceva mai abrupt. Pe acolo vom urca şi noi (foto 27).


                                                                                                                                                    25
                                 
26

 27

Depăşim multe porţiuni cu noroi şi ajungem la intersecţia din imaginea 28. Şi până aici mai sunt intersecţii şi multe drumuri rămase de la exploatările forestiere dar noi vom urma doar pârâul principal. Din locul din imaginea 28 părăsim Valea Boul, care nu mai continuă prea mult în amonte şi urcăm pe un foarte mic afluent, cel din dreapta. Pe un trunchi de copac găsim o şopârlă căreia îi lipsea coada (foto 29). Flori albastre de nu-mă-uita sunt la tot pasul (foto 30).


                                     28
                                 
29

                                                   30

Drumeagul care urmează chiar albia micului pârâiaş urcă ceva mai abrupt (foto 31) şi ne conduce la ultima intersecţie, cea din imaginea 32. Pârâul are debit foarte mic, semn că suntem aproape de izvor. Din nou ne abatem spre dreapta, în urcuş. Foarte puţin mai sus intrăm în pădure iar pârâul dispare complet (foto 33). 

                                  
31

                                                                                                                                                                              32
                                   
33

Vom urca totuşi pe direcţia dată de albia pârâului. Undeva mai sus întâlnim primele ferigi de anul ăsta (foto 34). Nu există o potecă clară, trebuie doar să urcăm pentru că nu departe mai sus vom ajunge pe culme (foto 35).


                                                                                                                                                    34
                                  
35

Mai sus pădurea se degajează (foto 36). Încă puţin şi ajungem pe culmea muntelui, unde vedem spre dreapta drumeagul destul de larg ce coboară de pe Vârful Măgura Vacii (foto 37). 


                                                                                                                       36
                               


37


Aici intersectăm traseul 11 de pe versantul nordic, Măgura Vacii - Creasta Cocozari - Falcău. În imaginea 38 am ajuns în acelaşi loc cu cel fotografiat toamna anului trecut, atunci când am făcut traseul 11 (foto 9 de pe traseul 11). 


                                         

38