Un arbore Ginkgo biloba la Rădăuţi, în Podişul Sucevei

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

Un frumos exemplar de arbore ginkgo se află în oraşul Rădăuţi. Aceşti arbori sunt foarte rari. În judeţul Suceava am mai găsit doi, descrişi la https://sites.google.com/site/romanianatura48/home/podisul-moldovei/podisul-sucevei/arborele-pagodelor-ginkgo-biloba-in-orasul-siret-podisul-sucevei şi la https://sites.google.com/site/romanianatura50/home/carpatii-rasariteni/podisul-moldovei/podisul-sucevei/ginkgo-biloba-si-nuc-american-la-sasca-mica-podisul-sucevei .

Arborele se află pe strada Volovăţului, la nr, 51, unde este Căminul pentru persoane vârstnice. În curtea lui, ascuns privirilor din stradă din cauza căminului ca atare, se află interesantul arbore (foto 1). Este foarte înalt, din ochi putem spune că are aproape 15 m (foto 2). Iată trunchiul, privit de aproape (foto 3). Crengile se defăşoară destul de mult (foto 4).


                            
1

                         2
                          
3

                                                                                          
4

Privind chiar de sub trunchi observăm că majoritatea crengilor sunt îndreptate spre sud (foto 5), asta deoarece este „strâns” foarte mult de alţi doi arbori aflaţi la distanţă foarte mică de el.


                                                                                                                                                                   5

Coroanele arborilor din jur s-au întrepătruns şi de aceea trebuie să ne depărtăm puţin de ginkgo pentru ai putea admira partea superioară (foto 7). Revenind sub copac privim frunzele sale care se deosebesc evident de ale altor copaci (foto 8). 

                          
 7

                                                                                             8

Cândva, acest minunat şi vechi arbore avea la bază o plăcuţă cu câteva indicaţii despre el. Acest ginkgo se află la 100 m de celălalt exemplar rar din Rădăuţi, arborele lalea (https://sites.google.com/site/romanianatura47/home/vegetatie/tulipan-liriodendron-tulipifera-copacul-de-lalele ).