Stejar bătrân la Botoşana, în Podişul Sucevei

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Satul Botoşana este în Bucovina, aflat aproape de zone istorice cum ar fi satul Arbore sau celebra salină de la Cacica. Este destul de izolat, deşi are căi de acces multiple.

Unul dintre simbolurile satului este un stejar secular despre care legendele locale povestesc că însuşi Ştefan cel Mare s-a odihnit la umbra lui. Acest stejar se află destul de aproape de un altul celebru, descris la.

Pentru a ajunge la stejar am ales aceeaşi cale de acces pe care am mers la stejarul din Cajvana, până la intersecţia din imaginea 1 de la. De acolo ne abatem pe drumul din dreapta imaginii 1 şi mai mergem 4 km până în centrul satului Botoşana. Din centru mergem spre stânga faţă de sensul de mers până aici, către primul drum lateral care se desprinde la dreapta din drumul principal pe care ne-am înscris, drum aflat la 100 metri de la intersecţie şi care duce spre biserica satului. Coborâm pe lângă biserică câteva zeci de metri şi exact din dreptul ei, dar pe partea opusă drumului, spre dreapta faţă de sensul de coborâre, zărim în grădina unui gospodar stejarul (foto 1).

1

Mai coborâm câteva zeci de metri până la mica intersecţie din imaginea 2 apoi ne abatem spre dreapta faţă de sensul de coborâre, pe un drum de ţară până în dreptul gardului grădinii unde se află stejarul. Înainte de a depăşi poarta de intrare în grădină găsim o imensă piatră ovală, probabil tăiată de om, cu axa mare de aproape 2 m (foto 3). Din dreptul ei admirăm stejarul (foto 4) apoi trecem de poarta de intrare (foto 5).

                            2

3

                          4

5

Ne întâmpină un mic panou (foto 6). Vechimea stejarului se pare că este cuprinsă între 450-500 de ani (foto 7). Are trunchi foarte gros, diametrul fiind de aproape 3 m. Crengile sale groase, privite chiar de lângă trunchi sunt impresionante (foto 9).

                        6

                     7

9

În ziua de mijloc de octombrie 2016 în care am ajuns la acest stejar, ploua destul de puternic. Am ocolit încet stejarul, pentru a-l admira. Doar pe o creangă ce era suficient de jos am putut vedea frunzele de aproape (foto 11). Iată stejarul privit din partea opusă faţă de cea pe unde am intrat în grădină (foto 12). Şi de aici privim în sus (foto 13). 

                           11

                           12

13

Pentru a avea un grad de comparaţie privind grosimea trunchiului, am făcut imaginea 15.





                             

15