Peştera de la Lacul Capra, în Munţii Făgăraşului


Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti) A fost descoperită în august 1978, de Ică Giurgiu. Cartată în august 1982 (imaginea 1), de Ică Giurgiu şi Gabriel Silvăşanu.

Cavitatea se află situată pe malul sudic al Lacului Capra (2230 metri altitudine), înspre extremitatea lui vestică, la 2236 metri altitudine (imagini 2-5). Venind dinspre monumentul alpiniştilor zărim deschiderea de jos a peşterii, de forma unui triunghi înclinat spre dreapta. Dincolo de intrarea inferioară galeria începe să se îngusteze. Ajungem la o săritoare de 1,2 metri de unde se desprind două galerii. Podeaua este acoperită cu pământ umed şi cu mici bolovani.

Cavitatea este dezvoltată în şisturi, pe o fisură modelată de apele provenite din precipitaţii şi de îngheţ - dezgheţ. 8,2 metri lungime totală, 2,5 (-2; +0,5) metri denivelare, extensie 5,4 metri, indice de ramificare 1,51.  
Vedere din interiorul Peşterii de la Lacul Capra. Foto: Ică Giurgiu, Gabriel Silvăşanu. 2  Lacul Capra, vedere de pe malul sudic (vezi mai mult la  ). Foto: Ducu Gheorghiescu (Curtea de Argeş). 
3  Lacurile Capra (stânga) şi Căpriţa, vedere de pe malul nordic (vezi mai mult la ). Foto: Trestian Găvănescu (Râmnicu Vâlcea). 4  Lacurile Căpriţa (stânga) şi Capra, văzute de pe Vârful Capra, dinspre malul nordic (trasee 30, 31; vezi mai mult la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1 ). Foto: Gabriel Silvăşanu (Bucureşti).
 5  Lacurile Căpriţa (stânga) şi Capra (vezi mai mult la ).