Ulm foarte bătrân în Munţii Obcina Feredeului

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Se află în vecinătatea oraşului Câmpulung Moldovenesc. Nu este prea cunoscut deşi accesul spre el este facil. Ne deplasăm din oraş spre satul Pojorâta (vezi harta locurilor la https://sites.google.com/site/romanianatura47/home/carpatii-rasariteni/giumalau/harta-muntii-giumalau---rarau-anul-2013 ), pe drumul E58. Din acest drum se desprind, pe partea dreaptă în sensul de mers spre Pojorâta, mai multe drumuri secundare. Cel mai direct care ne conduce spre ulm este strada 1 Mai, aflată în dreptul Vârfului Măgura Runcului, pisc aflat pe partea stângă faţă de drumul E58 în sensul de mers spre Pojorâta.

După ce ne înscriem pe strada 1 Mai şi o parcurgem în totalitate, ne deplasăm mai departe în direcţia nord, spre Pârâul Morii, stradă care se află de partea cealaltă a Râului Moldova, pe malul stâng geografic. De la drumul E58 până la podul peste Moldova (foto 1) parcurgem 600 metri. De pe pod privim Moldova spre amonte (foto 2) şi aval (foto 3). În prima zi a lui octombrie 2016, când am parcurs traseul, toamna îşi arăta deja culorile.

                               1

                            2

                           3

Imediat cum traversăm podul ajungem la o intersecţie (foto 4). Nu ne vom abate nici spre dreapta nici spre stânga ci vom urma drumul care duce drept înainte, spre nord, către valea care se deschide în faţa noastră. Imediat după casa care se vede în centru stânga în imaginea 4 ajungem la o nouă intersecţie (foto 5). Drumul din dreapta, în sensul de urcuş, din imaginea 5, urmează firul văii şi este strada numită Pârâul Morii.  Suntem în Obcina Feredeului. Pentru a ajunge la ulm ne vom abate pe drumul din stânga imaginii 5, cel care urcă spre nişte case aflate mai sus, pe lângă un zid din piatră care se observă în partea stângă în fotografie. Urcăm mai puţin de 50 m şi pe partea dreaptă vom zări trunchiul gros al ulmului (foto 6).

                            4

                              5

                                                                                                                                                    6

Este impresionant… Are câteva scorburi (foto 7). Îl depăşim câţiva metri pentru a-l admira şi din partea opusă (foto 8). 

                           7

                           8

În partea de sus observăm o scorbură care străbate trunchiul gros (foto 9). Iată fotografiată acea scorbură chiar de sub trunchi (foto 10). Ramurile sunt foarte groase (foto 11). 

                                                                                                                                                                9

                            10

                                                                                               11La o privire atentă a trunchiului zărim multe pânze de păianjen (foto 12, 13).

                                                                                                                                                                                                                   12

                          

13

Pentru a ne face o idee asupra grosimii trunchiului acestui impresionant ulm, am realizat imaginea 14. La bază zărim o porţiune putrezită (foto 15) precum şi că în interiorul ulmului se află o imensă scorbură. Rădăcinile sale sunt imense (foto 16). 

                         14

                                                                                                                                                                              15

                          16

Urcăm 20 metri pentru a surprinde ulmul cu tot cu coroană (foto 17). Toamna îşi pune amprenta asupra frunzelor (foto 18). 

                                                                                                                                                                                17

                           18

Coborâm înapoi spre oraş. Imediat mai jos de ulm zărim, spre aval, în ultimul plan în imaginea 19, culmile care urcă spre Vârful Rarău. De cealaltă parte a văii zărim şi două vârfuri importante din zonă, Runcu, înalt de 1129 m precum şi, mai aproape de noi, Măgura Runcului, înalt de 1176 m. Printre cele două vârfuri este un traseu marcat cu bandă albastră care duce spre Vârful Rarău.

                                                                                                 19

                       

20