Straja - Creasta Falcău - Poiana Stăuina, traseul 1, în Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare

 

Acest parcurs este o alternativă la traseul 6 de pe versantul nordic (Straja - drum forestier Boul Ciolotei - Creasta Falcău - Poiana Stăuina, creastă pe care intersectăm traseul 9 de pe versantul nordic; https://sites.google.com/site/romanianatura66/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/straja---drumul-forestier-boul-ciolotei---creasta-falcau-spre-poiana-stauina-in-muntii-obcina-mare ). Pentru debutul traseului urmăm, din satul Straja, acelaşi drum pe care am început traseul 6 de pe versantul nordic (https://sites.google.com/site/romanianatura66/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/straja---drumul-forestier-boul-ciolotei---creasta-falcau-spre-poiana-stauina-in-muntii-obcina-mare ) sau drumul forestier dintre Putna şi Straja (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/drumul-forestier-straja---putna-acces-spre-traseele-montane-muntii-obcina-mare ).

În ziua de sfârşit de februarie 2016, în care am parcurs acest traseu, vremea nu promitea nimic bun, ninsese cu o seară înainte şi negurile erau încă prezente deasupra satului Straja (foto 1). După ce trecem pe podul peste Râul Suceava, ne abatem spre dreapta în sensul de mers, spre clădirea fostei gări C.F.R. De acolo ajungem imediat la intersecţia din imaginea 2, de unde se desprind mai multe trasee. 


                             1
                                     
2

Pe drumul care urcă spre pădure, din partea stângă a imaginii 2 este traseul 2 de pe versantul nordic, cel care duce spre Vârful Scorbura (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/din-straja-pe-varful-scorbura-in-muntii-obcina-mare ); pe următorul drum, aflat spre dreapta faţă de primul se pot face traseele 3, 4, 4a şi 5 de pe versantul nordic (https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare ).

Noi ne vom abate pe traseul 6, cel marcat cu o tablă albastră care se vede în imaginea 2, respectiv drumul Boul Ciolotei. Vom urma traseul 6 până la curba din imaginea 3 (sau imaginea 7 de pe descrierea traseului 6). Din acest loc, de la această curbă a drumul forestier Boul Ciolotei, se desprinde spre stânga, în urcuş destul de abrupt, o potecă care se vede şi în imaginea 3. Ne înscriem pe ea, părăsind drumul forestier.


                               
3

La început panta este destul de mare. Poteca se strecoară printre brazi înalţi (foto 4). Undeva mai sus, pe partea stângă în sensul de urcuş, zărim un brad în formă de liră (foto 5). Iasca de pe trunchiurile uscate este acoperită cu zăpadă (foto 6). 


                                                                                                                                                              4
                    
5

                    6

Undeva mai sus, poteca pare să meargă pe o curb[ de nivel iar panta se mai îndulceşte (foto 7). Dintr-un loc, printre doi brazi, zărim în vale o parte din satul Straja (foto 8).


                            
7

                             
8

Poteca urmează o creastă foarte bine conturată (foto 9). Deoarece ambele părţi ale acestei porţiuni sunt destul de abrupte, brazii care au crescut exact pe margine şi-au înfipt bine rădăcinile în sol pentru a nu fi doborâţi de intemperii (foto 10). 


                      
9

                                                                                                                                     10Mai urcăm câteva sute de metri şi poteca pare să se piardă (foto 11). Vara, probabil că este vizibilă. Dar urcăm mai departe păstrând direcţia. Ajungem pe o creastă secundară unde, exact pe partea opusă celei pe care am suit, se află arbuşti dintr-o generaţie tânără de copaci (foto 12).


                                  
11

                                       
12

Din acest loc, de pe această creastă secundară, ne deplasăm spre dreapta faţă de sensul de urcuş. Deoarece potecile nu sunt vizibile şi sunt foarte rar bătute de turişti, pentru orientare ne deplasăm astfel încât până la terminarea traseului pădurea formată din brazii mai înalţi să fie în dreapta noastră iar în stânga noastră să fie păduricea formată din copaci tineri şi deşi. Urcăm mai departe (foto 13). Din loc în loc mai găsim pe copaci marcaje forestiere (foto 14).


                       
13

                           
14

Mai sus găsim un drumeag care se strecoară mai mult printre copăceii din tânăra generaţie. Îl urmăm în urcuş (foto 15). Sunt şi câteva locuri unde apar mici intersecţii de drumeaguri sau poteci laterale. Noi vom urma doar cea pe care suntem şi care urcă mereu (foto 16). Uneori, poteca noastră este foarte fragilă şi pare să fie acaparată de copacii tineri (foto 17).


                        
15

                    
16

                                                                                                                                                                              17

Dar iată că pădurea începe să se rărească iar panta este din nou mai accentuată (foto 18). Pe aici urcăm ultimii metri de pe acest traseu şi iată că ieşim într-o poiană (foto 19). 


                             18
                                       


19

Este aceeaşi poiană din imaginea 21 de pe traseul 9 de pe versantul nordic, Falcău - Poiana Stăuina. Aici terminăm traseul 7, nu înainte de a privi spre aval, pe unde am ajuns aici de pe traseul 9 de pe versantul nordic (foto 20). Iar dacă ne deplasăm câteva zeci de metri spre stânga faţă de sensul de urcuş, ajungem la ruinele unui fost punct de triangulaţie (foto 21) (sau foto 22 de pe descrierea traseului 9). 


                            20
                                       

21