Formă de relief rară în România, unică în Munţii Făgăraș / Făgăraşului, zona Muşeteica; polia din Căldarea Scroafa

În malul stâng geografic al văii cu aspecte carstice de la nord de Vârful Râiosu I (2397 m, traseu 64) se află o formă carstică spectaculoasă, numită polie, depresiune care are un curs de apă care apare şi dispare în interiorul ei. Foto: Ică Giurgiu. 


Ică Giurgiu  (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti)  


Polie: depresiune carstică închisă, în care apare şi se pierde un curs de apă. În versantul nordic al Căldării Scroafa, la 2085 metri altitudine, se află o depresiune carstică cu fund de 70 x 70 metri  şi versanţi destul de abrupţi (vizibilă de pe Vârful Râiosu I; imaginea 561 din volumul 2 al ghidului Munţii Făgăraşului). Ea este adâncă de aproximativ 30 metri şi mult mai largă la gură decât la bază. Talpa este ocupată de un lac temporar şi de vegetaţie. Pe fundul ei, la 2055 metri, dreapta geografic, se află un izbuc temporar, urmat de o scurtă vale oarbă. Dincolo de treapta antitetică din avalul poliei, la 1975 m altitudine, pe o vale canion, găsim un izbuc.

Foto: Ică Giurgiu, Gabriel Silvăşanu.

 

 · 

ajungem lejer în Căldarea Scroafei. Aici sunt curios să văd mica polie descrisă de d-l Ică Giurgiu într-un articol on-line din romania.natura (https://sites.google.com/.../forma-de-relief-rara-in...)  O găsim imediat, năpădită de flori roz și îî urmărim caracteristicile descrise în articol. după ce ne-am bucurat și de acest rar fenomen natural, ne continuăm drumul pe langa coliba ciobanilor, mirandu-ne de cumințenia câinilor. Trecem fără încidente de colibă și după ce urcam un mic prag stâncos, parcurgem o potecă înierbată pe curba de nivel care ne duce până pe malul Lacului Buda, unde avem tabăra.