De ce nu avem conducatori de calitate ?

Post date: Jun 21, 2010 6:52:55 PM

Daca m-a influentat studiul pt examenul de epistemologie de la scoala doctorala sau intrebarea retorica a unui apropiat in a scrie acest post nu stiu, dar, purced la a aborda simplist si succint subiectul.

In 1907 a avut loc o revolta taraneasca in Romania soldata cu cateva mii de victime. Unul dintre epicentrele fenomenului e apropiat geografic de mine si anume Flamanzi, din Botosani. Abuzuri au fost de ambele parti..si taranii au comis atrocitati, dar si autoritatile au exagerat in a le reprima. Explicatiile au abundat. In principiu, taranii erau foarte nemultumiti de conditiile impuse de administratorii terenurilor apartinand nobilimii locale, respectiv arendasii.

In functie de evolutia ideologica a epocii, sensul dat revoltei a variat. In timpul nefericitului curent antisemitic din preajma celui de-al doilea razboi mondial, multe voci au acuzat originea evreiască a arendasilor, ulterior, comunistii au acuzat opresiunea maselor de către capitalisti si asa mai departe.

Nicolae Iorga insa, într-un articol exploziv plasează intreaga responsabilitate asupra situaţiei dramatice a taranilor si revoltei lor subsecvente pe umerii clasei conducatoare româneşti, a nobilimii autohtone a vremurilor.

Într-o perioada in care proprietarii de terenuri din multe tari europene se preocupau de introducerea noilor echipamente si Masini agricole, reinvesteau profiturile in acestea, usurand munca lucrătorilor agricoli si sporind enorm productivitatea, atitudinea leaderilor societăţii româneşti era diferită. Ei petreceau la Paris, dar si in alte capitale europene, "spargeau" banii pe femei, jocuri de noroc, distracţie..iar de reinvestirea banilor in echipamente nu se preocupa aproape nimeni

Aceasta elita insa s-a rafinat, a deprins rapid practici occidentale si a dus tara spre succesele economice din anii 30. Romania insa nu avea traditia unei elite, precum Ungaria sau Cehia, elita înseamnă si demers aristocratic si practica, eticheta, etc. Elita romaneasca pe lângă faptul ca era noua, era si redusă numeric.

A venit comunismul si elita si asa restrAnsa a fost decimata. Pentru creatia "omului nou" comunismul urmarea distrugerea vechilor modele printr-o varietate de metode: Katyn-ul polonez, Gulag-ul rusesc, Sighet-ul românesc. In inchisorile comuniste s-a distrus o elita si asa subtire...

După revolutie de unde sa apară adevăratele elite ? Ele nu se formează peste noapte.. In Tarile grupului de la Visegrad (Polonia, Cehoslovacia pana in 1993, UnGaria) elita decimata si-a revenit, lunga tradiţie nobiliara exista in societate, un anumit spirit a supravietuit, dar aici, in Romania...