Cum am parcursul drumul ideatic de la "The Red Baron" la "Cum v-o lumina Dumnezeu !"

Post date: Jun 18, 2010 9:21:32 PM

Recent, am vazut, filmul care m-a inspirat cel mai mult in ultimii 10 ani, "The Red Baron". Desi pare, nu e un film de razboi, e cu totul altceva, "our task is to bring down aeroplanes not men, we are sportsmen not butchers", iar daca mai adaugam o poveste de dragoste ce produce revelatii insumam calitatile unui mesaj subtil si profund al filmului.

Dupa film, am "forat" informational, in intreprinderea de a-mi extinde cunoasterea despre acest as al aviatiei germane in primul razboi mondial, Manfred von Richtofen. Din aproape in aproape, am ajuns la asii celui de-al doilea razboi mondial, printre care si cei romani. MI s-a spulberat mitul ca Agarici, vestitul Agarici "ce-a plecat la vanatoare de bolsevici" ar fi fost asul aviatiei romane. In schimb l-am descoperit pe Alexandru Serbanescu, pilotul cu 43 de victorii confirmate.

Cel mai stupid lucru care i se putea intampla acestui erou al aerului a fost moartea lui in cel mai clasic stil romanesc. Pilotii de vanatoare zboare cu unul sau doi wingmen-i care le acopera spatele si ii atentioneaza daca survine un atac posterior. Lui Alex Serbanescu i s-a defectat radio-ul si in pofida avertizarilor colegilor ca un Spitfire american il ataca din spate, el nu a auzit. Dupa ce a fost lovit si in timp ce se prabusea, i s-a repornit si radio-ul, asa ca a apucat sa isi ia adio de la colegi. Cat de romanesc a murit bietul om, din cauza unui radio elementar defect temporar...nici un alt as nu a avut un asemnea final de cariera si..de viata.

Mai trist e ca exemplele gen Alex Serbanescu abunda in istoria si cultura romaneasca, pe care nu le judec, dar de care ma minunez ori de cate ori le (re)descopar. Recent, am reluat lectura celei mai complete si pline de acuratete lucrari despre primul razboi mondial in Romania, a lui Constantin Kiritescu. Kiritescu, de formatie neistoric, scrie onest si la obiect, iar cartea publicata in 1921 a fost scrisa cu memoria foarte fresh a razboiului.

Sunt multe lucruri de enumerat. De exemplu, prabusirea frontului de la Turtucaia, care a deschis drumul inamicilor Romaniei spre Bucuresti si a cauzat mutarea capitalei la Iasi, a fost o consecinta a unor erori de aprovizioanare. In timpul ofensivei germano-bulgare asupra pozitiilor romanesti, romanii respingeau atacul foarte destoinic si chiar daca nu isi pozitionasera corect artileria, o baterie vecina, tot romana, din intamplare (pleasca, plesneala, cum vreti sa ii spuneti) avea o pozitie buna si sustinea cu foc de artilerie apararea cand, la un moment dat au ramas fara munitie. Au incercat sa vada cine era responsabil, dar cei de la aprovizionare au dat vina pe cei la reaprovizionare, care au dat vina pe altcineva care uitase si..finalmente..frontul a cazut, inca o data stupid si pur romanesc.

Cea mai tare in schimb mi s-a parut o situatie de pe frontul transilvanean. Germanii si austro-ungarii au atacat romanii care se apropiasera amenintator de Sibiu. Romanii au rezistat excelent, au cauzat pierderi imense unui inamic superior. O faza memorabila e incercarea regimentului de garda bavarez, o unitate de elita, condusa de insasi Henric de Bavaria de a ocupa defileul Oltului. Aici, iarasi romanii au avut "bulan": un ofiter aflat in trecere, a observat manevra de taiere a liniilor de comunicatie, a strans 13 tarani batrani care nu putusera sa fuga cu restul satului, a mai gasit un jandarm si un pontonier si au furat cateva arme germane si au tinut intreg regimentul super titrat la respect.

A doua zi insa pe intreg frontul s-a intamplat un lucru incredibil. In cel mai curat stil romanesc, desi pozitiile erau tinute bine, inamicii slabiti si tematorii de o ofensiva romaneasca dinspre est, comandamentul general roman, leaderii, s-a/s-au panicat. Au ordonat retragerea. Pana aici nimic mai tipic romanesc, renuntarea intr-un moment favorbail. Ceea ce depaseste, in schimb, orice imaginatie a fost ordinul oficial transmis unitatilor celor mai avansate in teritoriul inamic (Cisnadioara): "retrageti-va pe unde si cum v-o lumina Dumnezeu"! Astia da leaderi, asta da responsabilitate !

Nu a mai existat un ordin militar similar in toata istoria primului razboi mondial...sau poate a vreunui alt razboi.