Alexander-tekniikka työterveydenhuollossa

Työterveydenhuolto ja Alexander-tekniikka

 

Lausannen kaupunginvaltuusto näkee että Alexander-tekniikan tuoma psykofyysinen koordinaatio on riittävä täyttämään tavoitteet työpaikan terveydestä ja työuran pitkäkestoisuudesta. (Mora i Griso 2011.)

 

Saksan suurimpiin vakuutusalan yrityksiin kuuluva DEVK aloitti Alexander-tekniikan ryhmäopetuksella, mutta kun se ei tuonut odotettuja tuloksia, aloitettiin yksilöohjaukset ja sillä saatiin erittäin tyydyttävä tulos. (Mora i Griso 2011.)

 

Treuhand GmbH yrityksen mukaan Alexander-tekniikka vaikuttaa hyvältä ennaltaehkäisy menetelmältä ja se on vastaanotettu hyvin huolimatta siitä että työntekijät maksavat puolet kustannuksista. (Mora i Griso 2011.)

 

Siemens AG yrityksen mukaan Alexander-tekniikan leviäminen kaikille tuotannon alueille on erittäin suositeltavaa ja on hyviä viitteitä siitä että sen positiivinen vaikutus säilyy. (Mora i Griso 2011.)

 

Uniceble organisaatio suosittelee Alexander-tekniikan koulutusta kaikille työnantajille jotka haluavat vähentää työntekijöidensä tunne- ja lihasjännityksiä. Ja jos he haluavat työntekijöiden olevan itsevarmempia, toimintatavoiltaan joustavampia ja ergonomisempia sekä parempia esiintyjiä ja kommunikoijia. (Mora i Griso 2011.)

 

Steuerberaterverband Schleswig-Holstein yritys koki heille sopivan Alexander-tekniikan opettajan auttaneen ratkaisemaan heidän yksilöllisiä ongelmia ja he suosittelevat soveltuvan Alexander-tekniikan opettajan käyttämistä epäröimättä. (Mora i Griso 2011.)

 

Victorinox pitää Alexander-tekniikkaa tärkeimpänä ennaltaehkäisevänä työvälineenä työterveydessä. Alexander-tekniikka on oppimisprosessi joka kannustaa työntekijöitä tulemaan itsenäisemmiksi terveydenhuollossaan. Tuotantopäällikön näkemys Victorinoxissa on että Alexander-tekniikka toimii aina kun työntekijä todella oppii sitä. (Mora i Griso 2011.)

 

Erityisesti Victorinoxin tuoteosastolla, jossa tehdään paljon rasittavaa toistotyötä työntekijöillä esiintyi yläraajojen oireita. Markkinointi osastolla oli taas paljon pää-, niska- ja hartiaoireita. Jännityspäänsäryt olivat yleisiä. Näistä vaivoista aiheutui sairaslomia ja osalle kehittyi kroonisia vaivoja joista kuntouttaminen vaati pitkiä aikoja ja johti myös töiden uudelleen järjestelyihin ja työtehtävien rajaamisiin.

 

Alexander-tekniikan tuominen yritykseen käynnistyi yhden osaston kattavalla pilottikokeilulla joka kesti vuoden ajan. Sen jälkeen se laajennettiin kolmelle osastolle ja lopulta jokaiselle osastolle veitsien valmistuksesta vastaavassa päätoimipisteessä Ibachissa joka on Euroopan modernein veitsitehdas jossa työskenteli vuonna 2009 950 henkilöä. Selvityksen graafista arvioituna (tarkkoja lukuja ei saatavilla) sairauspoissaolot ovat vähentyneet 2002-2007 n.19.000:lla (43.000à 24.000), mikä tarkoittaisi 44% vähentymistä. ((Gauger-Schelbert – Auf der Maur 2009: 177; Mora i Griso 2011:27.)

Kuvio:   Alexander-tekniikan hyödyntämisen jälkeiset  poissaolot Victorinox yrityksessä(Gauger-Schelbert – Auf der Maur 2009: 177; Mora i Griso 2011:27).

 

Vaikka Alexander-tekniikan käyttämiseen on sisältynyt sessioita jotka keskeyttävät työnteon lyhyemmiksi hetkiksi on työtehokkuus kuitenkin parantunut sillä tauot ovat auttaneet työtehokkuutta säilymään korkeammalla tasolla työskentely aikana. (Gauger-Schelbert – Auf der Maur 2009: 176)

 

Yksittäisillä työtekijöillä tapahtuneet parantumiset ovat sisältäneet esim. rannekivun, kyynärvarren kivun, tenniskyynärpään, kroonisen hartia-olkapään kivun, sopeutumiskyvyn lisääntyminen ja yhteistyökyvyn ja sosiaalisuuden parantuminen. (Gauger-Schelbert – Auf der Maur 2009.)

 

Victorinoxin tuotanto-osastolla 341 on esimerkiksi todettu kahden vuoden aikana niska, hartia-, selkä, käsi-, ranne- ja alaraajaoireisten määrän puolittuminen (graafista arvioituna). Pääkipuja ei raportoitu enään ollenkaan ja yläraajaoireisten määrä oli noin 60% pienempi.   (Mora i Griso 2011: 29).

Kuvio :   Muutokset eri alueiden kipuoireissa Alexander-tekniikan seurauksena Victorinoxin tuotanto-osastolla 341(Mora i Griso 2011: 29).

 

Victorinox pitää Alexander-tekniikkaa tärkeimpänä ennaltaehkäisevänä työvälineenään työterveydessä. Alexander-tekniikan oppimisprosessi kannustaa työntekijöitä tulemaan itsenäisemmiksi terveydenhuollossaan. Tuotantopäällikön näkemys Victorinoxissa on että Alexander-tekniikka toimii aina kun työntekijä todella oppii sitä. (Mora i Griso 2011.)

 

Samansuuntaista vaivojen vähentymistä on tapahtunut muissakin yrityksissä joissa Alexander-tekniikka on käytössä. Päätetyöntekijöiden vaivojen vähentymistä on dokumentoitu. Dokumentaation toimittanut USA:ssa toimiva John Baron on työskennellyt ainakin Googlella (Baron 2014). Eri oireista kärsivien lukumäärä oli tuossa selvityksessä oireesta riippuen noin 13-60 välillä (määrä ja muutokset arvioitu graafisesta esityksestä, tarkkoja lukuja ei käytössä). Niskakipu ja alaselkäkipu oli vähentynyt puoleen 3-4kk kuluttua Alexander-tekniikka ohjausten aloittamisesta ja tilanne oli pysynyt samassa 9-10kk jälkeenkin. Hartia, ranne-, ja käsikivuissa vähentymistä tapahtui noin 40% ja tilanne oli yhtä hyvä 9-10kk kohdalla.  Jännityspäänsäryissä vähentymistä tapahtui noin 70% ja hermopinneoireissa noin 60% tilanteen säilyessä yhtä hyvänä 9-10kk kohdalla. Yläjaajavaivoissa 3-4kk oireisten määrä oli puolittunut ja 9-10kk kohdalla vaivat olivat edelleen vähentyneet kolmasosaan. Silmien väsyminen oli ainut oire jossa oireet palasivat korkeammalle tasolle 9-10kk kohdalla. Kolmen kuukauden jälkeen oireellisten määrä oli tippunut noin 75%, mutta myöhemmässä selvityksessä vähentyminen oli noin 40%. (Mora i Griso 2011: 53.) 

Kuvio:   Päätetyöntekijöiden oireiden vähentyminen 3-4kk ja 9-10kk AT:n jälkeen (Mora i Griso 2011: 53).