Tietoa hankkeesta

Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten miesten elämänhallinnan tukeminen

Marianne Sipilä, terveysalan lehtori

Syrjäytymisellä tarkoitetaan yleensä erilaisuutta (tai erilaisia arvoja ja normeja) suhteessa laajan yleisön toimintaan ja ympäristöön. Yhteiskunnassamme syrjäytyneinä pidetään ihmisiä, joiden elämänhallinta on heikentynyt. Tällöin arki ei suju, ongelmat ovat kasaantuneet tai pitkittyneet eivätkä ole enää nuoren hallittavissa. Nuoren elämänvaiheet muodostuvat tasaisista elämänvaiheista ja niiden väleissä olevista siirtymävaiheista. Ulkoiseen elämänhallintaan kuuluvat sosiaalinen tausta eli nuoren perheen ja ystävien merkitys hänen elämässään, koulunkäynti, työmarkkinoille sijoittuminen ja ongelmien ratkaisu. Sisäiseen elämänhallintaan sisältyy nuoren oma käsitys itsestään.

Tekoäly yhdistettynä nuorten miesten todellisiin tarpeisiin ja kiinnostuksen kohteisiin löydämme kohdennettuja yksilölle sopivia uudenlaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia.

PEILI-hankkeen tavoitteet

Kaisa Puuronen, projektipäällikkö, muotoilija

PEILI – Löydä vahvuutesi tekoälyllä -hankkeen kohderyhmänä ovat olleet nuoret 16–29-vuotiaat syrjäytymisuhan alaiset miehet. Hankkeen tavoitteena oli kehittää PEILI-toimintamalli ja tekoälyä hyödyntävä PEILI-sovellus, joiden avulla voidaan tunnistaa yksilöiden vahvuuksia ja "jumeja" sekä aktivoitua etsimään itselleen soveltuvia opiskelu- ja työmahdollisuuksia sekä muuta mielekästä tekemistä.

Kolmantena tuotoksena hankkeessa kehitettiin PEILI-kehittämismalli organisaation monialaisten hankkeiden käyttöön.

Hanke on toteutettu vuosina 2018–2020. Sen toteuttajana on toiminut Metropolia Ammattikorkeakoulu. Hankkeen rahoittajat ovat Euroopan sosiaalirahasto ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.

Osallistavat työpajat

Nuoret tavoitettiin järjestöjen kautta mukaan toimintaan. Nuorten osallistavat työpajat järjestettiin pääosin nuorten parissa toimivien tahojen tiloissa. Viimeinen suunniteltu työpaja osui koronapandemia keväälle 2020. Tämä vaikutti toteutukseen merkittävästi, mutta työpaja järjestettiin ad hoc -tyylisesti opiskelijoille monimuotototeutuksena verkossa.

Tammikuussa 2019 käynnistyi ensimmäinen kuudesta kahdeksan viikon työpajajaksosta Kohtaus ry:ssä. Monialainen hanketiimi yhdisti voimansa kohderyhmän nuorien kanssa, jolloin pääsimme suunnittelemaan nuoria aktivoivaa PEILI-toimintamallia. Nuoret osallistuivat asiantuntijaroolissa kehitystyöhön testaten ja antaen palautetta harjoitteista ja päivien sisällöistä. Jokaisen työpajan nuoret jalostivat toimintamallia eteenpäin, kunnes uutta tietoa ei enää sen osalta syntynyt.


Yhteistyökumppanit:

Kohtaus ry.

Vamos Helsinki

R3 maahanmuuttajatuki ry.

Vantaan työllisyyspalvelut, Digipore-hanke

Live opisto


Lisäksi työpajoissa keskityttiin määrittelemään tekoälysovelluksen käytettävyysvaatimuksia ja toivottuja toiminnallisuuksia helppojen prototyyppimallien avulla. Tietotekniikkan osioissa työpajoissa tutustuttiin siihen, mitä tekoäly ylipäätään tarkoittaa ja mihin se nykyisin kykenee.

Nuoret sovelluksen ohjaksissa

Hankkeen tavoitteena oli kehittää mobiilikäyttöön tekoälysovellus sanoittamaan nuorille miehille uusia tulevaisuuden polkuja, jotka vastaavat heidän kiinnostuksen kohteitaan, sekä tarjoamaan tukea elämänhallinnassa. Kyseinen sovellus valmistuu vuoden 2020 lopussa. Sovellus on ensimmäinen laatuaan, ja sitä on tarkoitus jatkokehittää yhdessä yhteistyökumppaneiden ja loppukäyttäjien kanssa.

Syntynyt PEILI-sovellus mahdollistaa itsenäisen tietojen tallentamisen ja suosittelee nuorelle juuri hänen antamiinsa tietoihin nojaten työ-, koulutus- ja vapaa-ajan palveluja, joihin nuorella on mahdollista kiinnittyä. Kyseistä sovellusta voivat hyödyntää nuorten parissa toimivat palveluntarjoajat markkinoidakseen kohdennetusti omia palveluitaan.

Palvelumuotoilun keinot

Yhdessä tekeminen korostuu yhteiseen päämäärään pääsemiseksi.

Kun hankkeessa suunniteltiin tuotoksia, työskentelytapa noudatti palvelumuotoilun menetelmiä monialaisen kehitystiimin yhteen liimaamiseksi. Palvelumuotoilun keinoilla, erilaisten kokeilujen kautta, syntyi PEILI-kehittämismalli monialaisten tiimien käyttöön.

Kehittämismallissa alakohtaisia siiloja on rikottu siten, että kehitystiimin jäsenet ovat substanssista riippumatta osallistuneet kaikkiin kehitysvaiheisiin. Sisäistä kommunikaatiota korostettiin pyrkien saamaan yhteinen näkemys tekemisen tavoitteista. Tämä on tarkoittanut käytännössä sitä, että terminologiaa purettiin ja teknologia-asiantuntijat työskentelivät viikoittain yhdessä sosiaalialan ja terveyden edistämisen rinnalla ja toisinpäin.

Nuoret itse olivat kehittämistyön keskiössä toimien asiantuntijoina työpajojen aikana.