Neljäs vaihe

Tavoitteena tukea nuorta itsenäisyyteen:

  • Pilotin päättäminen ja vastuunsiirto nuorelle itselleen

  • Vertaisryhmän ja yksilön itsenäisyyden vahvistaminen ja tarkistaminen

  • Oman tulevaisuussunnitelman esittely – konkreettiset askeleet

  • Verkostoituminen eri palveluihin, harrastuksiin ja opintoihin

  • Jumien analysointi ja itsenäiset ratkaisustrategiat – mistä jeesiä pajan jälkeen?

Jouni Piekkari, sosiaalialan lehtori

Prosessin viimeisen vaiheen tavoitteena on tehdä vastuunsiirto toiminnan jatkumisesta nuorille itselleen. Tätä vahvistetaan ideoimalla vertaistoiminnan jatkoa, kertaamalla koettua ja tunnistamalla positiivista muutosta. Varmistetaan, että jokaisella nuorella on jokin jatko omille tulevaisuudensuunnitelmilleen. Tämä voi olla jokin palvelu, opiskeluhaku, ryhmä tai vaikkapa uusi harrastusryhmä nuoren lähtötilanteesta riippuen.

KESKEISET HARJOITTEET

Oman tulevaisuudensuunnitelman esittely

Tavoitteet: Itsenäisen suunnitelman esittäminen; vahvistaminen.

Osallistujat tiivistävät yksilölliset suunnitelmat omasta tulevaisuudensuunnitelmastaan eri osa-alueilla valitsemallaan tavalla (esim. PowerPoint, esitelmä, video, näyttely). Kunkin tekemää esitystä juhlistetaan. Osallistujat voivat antaa vahvistusta esimerkiksi aiemmin esiteltyjen vahvuuskorttien avulla.

Oma heimo – vertaisryhmän ideariihi

Tavoitteet: Vertaisryhmän jatkotoiminnan suunnittelu.

Ohje: Ryhmän osallistujat ideoivat lapulle ensin hiljaisesti erilaisia ideoita siitä, miten heidän ryhmänsä voisi jatkaa toimintaa ohjatun ryhmätoiminnan jälkeen itsenäisesti. Ideat ryhmitellään. Niistä äänestetään ensimmäiseksi toteutettavat. Ryhmä ideoi itselleen "heimonimen" ja jakaa halutessaan yhteystietonsa. Muistutetaan, että toimintaan osallistuminen ei ole pakollista ja että se on täysin itseohjautuvaa. Ryhmä esittelee ideansa ohjaajille. Ryhmä voi tehdä myös esim. ryhmälogon. Ideointia voidaan sparrata apukysymyksillä:

  • Mitä toivot tältä vertaisryhmältäsi?

  • Mikä auttaisi kokoontumisten toteutumista ja jatkuvuutta?

  • Mitä et toivo tältä ryhmältä? Missä ovat toiminnan rajat?

  • Millaisen työnjaon teette? Miten vastuut kiertävät?

  • Mistä tilat?

Tavoitteet: Tunnistaa, millä elämänalueilla, toimintakyvyssä tai terveydentilassa on tapahtunut myönteistä muutosta.

Ohje: Halutessasi tukea nuorella herännyttä muutosta voit ohjata nuorta opintojen tai työn hakuun a) listaamalla omat tulevaisuudensuunnitelmat, b) tekemällä tai täydentämällä CV:n tai osallistumalla esimerkiksi Positiivinen CV -koulutukseen, c) kartoittamalla opiskelupaikkoja ja täyttämällä hakulomakkeita ja d) tekemällä työnhakuja esimerkiksi PEILI-applikaation avulla,

Elämän bensamittari

Tavoitteet: Tunnistaa ja keskustella ryhmän kanssa, millä elämänalueilla on tapahtunut myönteistä muutosta; tunnistaa kehittymisen tarpeita.

Ohje: Käytetään aiemmin esiteltyä Elämän bensamittaria uudelleen.

Tavoitteet: Tunnistaa omaa kehittymistä.

Ohje: Osallistujia pyydetään kertomaan edistymisestään PEILI-sovelluksen käytössä. Millaisia teemoja ja suosituksia siellä on noussut esille, miten mittarin lukemat ovat edistyneet?

Juhlistaminen

Ryhmä juhlistaa ryhmätoimintansa päättymistä yhdessä sovittavilla tavoilla. Sopivia tapoja ovat esimerkiksi pienet puheet, vahvistavat seremoniat ja yhdessä valmisteltava ruokailu.

Jatkosta sopiminen

Sovitaan ryhmän kanssa sopivista tavoista pitää yhteyttä ryhmätoiminnan jälkeen. Osallistujia voidaan esim. pyytää alumneiksi seuraaville ryhmille.