Mikä jumittaa, Mika?

Tässä tarinallisessa tehtäväkokonaisuudessa eläydytään yhden mahdollisesti syrjäytymisvaarassa olevan nuoren miehen elämään, haastaviin tilanteisiin ja tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Tehtävänänne on luoda aidontuntuinen hahmo, jonka piirteet värittyvät pelaajatiiminne kädenjäljistä.


Piirros: Elias Helander

Elias Helander, sosionomi & Jouni Piekkari, sosiaalialan lehtori

Eläytymisen avulla voidaan ohjaajana ja nuorena tunnistaa erilaisia oman elämän tai asiakkaiden samankaltaisia tilanteita, niihin liittyvää dynamiikkaa ja ratkaisuvaihtoehtoja. Tarina voidaan toteuttaa nuorten ryhmän kanssa käynnistettäessä omaan elämään liittyvää pohdintaa. Sitä voidaan käyttää myös ohjaajien valmennuksessa case-työskentelyn tapaan.

Kuvitteellisen hahmon tutkiminen voi antaa nuorille turvallisen tilan tarkastella nuoren elämän haasteita, jos oman elämän käsittely vertaisryhmän kanssa on haastavaa. Työskentelyyn liittyy myös huumorin ja viihteellisyyden elementti.

Mikä jumittaa, Mika? tutustuttaa pelaajan myös erilaisiin itsetuntemuksen ja tulevaisuussuunnittelun harjoitteisiin, joita voi hyödyntää ohjaustilanteissa myös ilman kuvitteellista hahmoa

Tehtäväkokonaisuus on alunperin tehty Seppo-mobiilipelialustalle (www.seppo.io), mutta se voidaan toteuttaa myös esim. luokkatilaan sijoitettuihin tehtävärasteihin, joissa 2–4 hengen ryhmät suorittavat tehtäviä.

Ohjeet:

  1. Osallistujat jaetaan joukkueisiin, jotka antavat tiimilleen pelinimen.

  2. Valitkaa joukostanne yksi henkilö, joka toimii kirjurina ja/tai piirturina ja antaa tehtävät Sepossa.

  3. Tehtävänannoissa selviävät tehtävän tekemisen tavat. Joissakin tehtävissä voivat osallistujat piirtää myös yksin kokonaisuuden osia. Käyttäkää ryhmänne kanssa valitsemaanne videoviestipalvelua. Pelin tehtäviä on tietenkin mahdollista tehdä myös live-tilanteessa ja esimerkiksi kohtaukset näytellä yhdessä ja videoida. Digiympäristössä improvisaatiot voidaan esittää kuunnelmana. Käykää tehtävät yhdessä läpi. Jos aikaa jää, keskustelkaa omista kokemuksistanne tai esitetyistä skenaarioista omista näkökulmistanne.

  4. Tehtävät on numeroitu. Edetkää järjestyksessä, koska tarina etenee osin kronologisesti. Mukana on myös "Bonustehtäviä", joita voi tehdä, kun pelin numeroiduista tehtävistä on tehty vähintään puolet (ts. tarina on edennyt riittävän pitkälle).

  5. Jos tehtävissä on merkitty "video", "teksti", "audio", "photo", voit valita niistä sopivimmat tavat tai niin kuin tehtävässä pyydetään tekemään. Vastauksen voi esimerkiksi tehdä videona.

Tehtäväkokonaisuuden kesto: Pelin on tarkoitettu kestävän usean peräkkäisen oppitunnin ajan, sillä tehtäviä on runsaasti.

Purkukeskustelu: Tehtävien suorittamisen jälkeen ryhmät kokoontuvat yhteen. Jos peli on tehty digitaalisella pelialustalla, on helppoa jakaa tulokset isolla näytöllä. Vertaillaan eri ryhmien tuotoksia ja suorituksia: Mitä yhteistä ja erilaista niissä on? Miten eri ryhmät tulkitsivat Mikan hahmoa ja ratkaisivat siinä olleita tilanteita?

Miten tilanteet vertautuvat omaan tilanteeseesi? Tätä pohdintaa voidaan tehdä esim. kolmen hengen pienryhmissä, kirjoittamalla tai muilla työtavoilla.

Mitä omaan oppimiseen ja elämänhallintaan liittyviä työtapoja opit?

  1. Kuka on Mika?

Kuulette seuraavaksi tarinan Mikasta. Mika on 25 vuotias työtön mies, joka asuu Myllypurossa. Mika jätti nuorempana ammattikoulun kesken lähteäkseen inttiin, ja hänellä on viittä vaille automekaanikon paperit taskussa.

Tänään Mikalla on vaikea päivä edessään. Hän on juuri käynyt kaupassa ja saman tien ulos tullessaan taivas räjähtää sateeseen. Just niin mun tuurii… Mikalla on reppu, jossa on muutamat ostokset omien tavaroidensa lisäksi. Myllypuron metroaseman vieressä tuulee. Ruskeaan huppariin sonnustautunut Mika astelee sateisessa syyskelissä kohti kotiaan. Hän kuuntelee keltaisista kuulokkeistaan musiikkia ja sytyttää tupakan.

Kuvailkaa ryhmässä, miltä tämä henkilö näyttää tarkemmin. Jokainen voisi kertoa yhden ulkoisen tai sisäisen piirteen. Miettikää syitä, miksi Mika ei ole mennyt takaisin jatkamaan ammattikouluopintojaan.


  1. Mikan koti

Katsotaanpa tarkemmin, miltä Mikan koti näyttää? Tehtävänänne on piirtää ryhmässä hahmon kodin eri tilat ja siellä olevat kalusteet, esineet ja tunnelmat. Voit kirjoittaa sanoja ja/tai piirtää.

Valitkaa ryhmässä, kuka piirtää kunkin tilan: a) nukkumapaikka, b) keittiö, c) kylppäri, d) eteinen, e) olohuone ja f) parveke (jos on).

Jaa sitten ryhmäsi kanssa kuvat eri tiloista.


  1. Mikan reppu

Mikan tullessa kotiin hän riisuu märän paitansa ja avaa reppunsa. Repussa on vaikka mitä. Hän tyhjentää sen keittiön pöydälle, että saa kunnolla kuivattua reppunsa.

Mitä kaikkea Mikan reppu sisältää? Keksikää jokainen kolme esinettä ja se, miten ne liittyvät Mikan elämään. Muistakaa, että ruokatarvikkeillakin on merkitystä! Löytyikö repusta ehkä ostoslista? Mitä siinä on?


  1. Mikan harrastukset

Mika viihtyy jokseenkin kotonaan, tekemistä on aika paljon, vaan mitä Mika lähtee tekemään? Piirtäkää Mikan kotiin tekemistä sekä lisää sellaisia asioita, jotka toisivat Mikan mielenkiinnon kohteet sekä piilevät taidot esille. Hän ei ehkä itse pidä niitä minään, mutta hän voi olla hyväkin näissä asioissa. Voit myös etsiä netistä kuvia tai inspiraatioksi katsoa Kepeli-mieltymysmittarin kortteja.


  1. Mikan haastattelu

Astu nyt Mikan nahkoihin ja eläydy hänen tapaansa ajatella. Nyt tehtävänäsi on vastata roolissa (minämuodossa) seuraaviin kysymyksiin. Vastaa hahmon puhetyylillä. Jaa kysymykset ryhmäsi kesken tai valitkaa ryhmästä yksi Mikan rooliin ja muut toimivat haastattelijoina. Saa keksiä myös muita kysymyksiä.

  • Mistä haaveilet, kun olet itseksesi?

  • Kerro mukavin muisto lapsuudestasi.

  • Jos voittaisit lotossa ison potin, mihin sen käyttäisit?

  • Jos sinusta tulisi pääministeri, mihin asiaan tarttuisit ensimmäisenä?

  • Kerro jokin vääryys, jonka olet viime aikoina nähnyt tai josta olet lukenut.


  1. Mika ja isä

Mikan isä soittaa pitkästä aikaa, viimeksi isästään Mika kuuli puoli vuotta sitten.

Miten Mika reagoi puheluun? Näytelkää pareina tilanne, jossa Mika vastaa puhelimeen.

Näytelkää myös tilanne, jossa Mika ei vastaa puhelimeen.

Roolit: Mika ja hänen isänsä. Ennen improvisaatiota kuvailkaa/keksikää isä:

  • Mitä hän tekee työkseen? Mitä harrastaa? Missä asuu?

  • Naimisissa, eronnut, isäpuoli...?

  • Millainen luonne hänellä on?

  • Miksi hän ei ole soittanut puoleen vuoteen? Miksi Mika ei ole ollut häneen yhteydessä?

Kuvailkaa puhelun tapahtumia.


  1. Kaverien bileissä

Mika on illanistujaisissa ja vahingossa rikkoo ystävänsä tärkeän kahvikupin. Se oli ostettu Lontoosta bändireissulta: lempibändin kuppi, jossa oli nimmarit. Illanistujaisissa ollut puolituttu näkee tilanteen.

Miten Mika reagoi? Näytelkää tilanne (kuunnelmana). Roolit: Mika, Hyvä ystävä, puolituttu, joka näki tilanteen.

  1. Sotkuista arkea

Mikan kotona on hirveä sotku, kahvi on loppu ja ruokaa on niukasti. Mikalla ei ole ollut voimavaroja siivoilla, ja vaatteitakin on siellä täällä.

Kuvailkaa toisillenne Mikan näkökulmasta aamua, kun hän herää kaaoksen keskeltä. Miltä Mikasta tuntuu, mitkä kolme asiaa saavat Mikan taas jaksamaan?

  1. Rahasta kyse

Mikan talous on hieman tiukilla, hänellä on hieman lainaa ystäviltään sekä laskujen eräpäiviä tänään. Ystävä soittaa pyytääkseen erää lainasta.

Miten Mika valitsisi seuraavista vaihtoehdoista:

  1. Hän maksaa laskut ensin: luottotiedot on tärkeintä.

  2. Hän maksaa tietenkin kaverilleen ensin: ystävien luottamus on tärkeintä.

  3. Mika skippaa molemmat, menee kauppaan ja ostaa ruoan ja kahvia: oma selviytyminen on tärkeintä.

  4. Mika ostaa itselleen jotain, mistä tulee hyvä mieli: omat voimavarat ovat tärkeimmät.


10. Ohjaamossa

Mika päättää mennä Ohjaamon sosiaaliohjaajalle, vaikka se ottaa häntä päähän. Mika on hiljainen ja selvästi ärtynyt ja nolostunut tilanteesta.

Olette nyt yhdessä ohjaaja. Miten aloittaisit keskustelun? Millaisen tunnelman tekisitte ohjaustilanteeseen?


11. Työnhaussa

Mika on tällä viikolla hakenut kolmea eri työpaikkaa. Ensimmäisestä tulee kielteinen vastaus: “Olemme jo löytäneet sopivan hakijan.” Mikaa ärsyttää suunnattomasti. Samaan hetkeen mahtuu toinen kielteinen päätös, ja Mika alkaa käydä kierroksilla. Hetken päästä kuitenkin puhelin soi, ja se on kolmannen työpaikan yhteyshenkilö.

Näytelkää tilanne, jossa Mika saa kolmannen kielteisen päätöksen.

12. Tyttöystävä?

Menetelmä: Negatiivisten ajatusten tunnistaminen ja muuntaminen (itsetunto).

Mikan parhaalla kaverilla on frendi nimeltä Netta. Mika ja Netta tapasivat kaverin kämpillä lauantai-iltana. Netta oli iloinen ja kertoi, että oli juuri päässyt opiskelemaan ravintola-alalle. Barin bissen jälkeen Netta avautui ja kertoi, että oli tauolla deittailustaan eikä tiennyt jatkaako suhdetta. Mika alkaa kiinnostua Nettasta. Netta lähettääkin yllättäen Mikalle WhatsApp-viestin ja ehdottaa, että he lähtisivät kahdestaan kävelylle. Vaikka tilanne vaikuttaa hieman lupaavalta, Mika alkaa kuitenkin pyöritellä negatiivisia ajatuksia.

Tehtävänänne on nyt auttaa Mikaa ajattelemaan positiivisemmin. Listatkaa kuitenkin ensin kolme negatiivista ajatusta, jotka pulpahtavat Mikan mieleen. Tehtävänänne on sitten tunnistaa, onko ajatuksissa virheitä, yleistyksiä tai mustavalkoista ajattelua. Kääntäkää nyt Mikan ajatukset rakentavammiksi, mutta niin, että Mika voisi mahdollisesti itse uskoa niihin.

https://positivepsychology.com/cbt-cognitive-restructuring-cognitive-distortions/

13. Töihin vai ei?

Menetelmä: positiivisten ja negatiivisten tekijöiden arviointi.

Mikan ystävä soittaa Mikalle ja kertoo, että nyt ois tuntitöitä tarjolla, palkkaus on pieni mutta voisi antaa mahdollisuuden saada jalkaa firman oven väliin. Mika pohtii ja punnitsee asiaa mielessään.

Kirjoittakaa ylös positiivisia ja negatiivisia ajatuksia, joita Mikalla on tähän työtarjoukseen.

14. Miten Mikalla menee nyt?

Menetelmä: Bensamittari.

Otakaa esille alla oleva “Oman elämän bensamittari”. Arvioikaa sen avulla, miten Mikalla nyt menee? Missä jumittaa ja missä pelittää?


15. Suositukset

Suositelkaa Mikalle

  1. kirjaa, joka voisi auttaa tai innostaa

  2. Paikkaa, johon hän voisi mennä

  3. Verkkosivua, josta voisi olla hänelle hyötyä.


16. Mahdolliset tulevaisuudet

Ideoikaa Mikalle kolme mahdollista, positiivista tulevaisuutta viiden vuoden päähän. Mitä Mikan tulisi tehdä päästäkseen niihin?

17. En pysty / En osaa tai tiedä / En halua

Nyt eläydytään siihen, miten Mika arvioisi jutellessaan kavereiden kanssa negatiivisesti itse tämänhetkistä toimintakykyään.

Miten Mika vastaisi nyt seuraaviin:

  • “En pysty____, koska____” (toimintakyky, kognitiiviset rajoitukset).

  • “En osaa_____, koska____” (osaaminen).

  • “En tiedä_____, koska____” (tietopohja).

  • “En halua_____, koska____” (maailmankuva, arvot).

18. Mikan sananparret

Ideoi sananpari, jota Mika käyttäisi kielteisessä tilanteessa:

“Elämä on kuin....”

Entä positiivisessa tilanteessa: “Elämä on kuin…”

Mitä nämä kertoisivat hänen maailmankuvastaan ja arvoistaan?