Nuorten profiilit

Jouni Piekkari, sosiaalialan lehtori & Kaisa Puuronen, projektipäällikkö

Tässä ovat hahmot nimeltä "En halua", "En pysty" ja "En tiedä"

Tunnistatko? Mahdatko olla tavannut heitä joskus? Nuorten työpajoissa pohdintaan paljon, mitkä asiat ovat esteenä elämässä eteenpäin pääsemiseksi. Toisinaan halu voi olla kadoksissa. Ei ole tunnetta, jonka avulla samaistutaan vaadittavaan arvomaailmaan tai ympäröivään yhteiskuntaan.

Toisaalta esteenä saattaa olla uskon puute itseensä tai aivan todellinen terveydellinen haitta, joka estää toimimasta. Sitten on heitä, jotka eivät tiedä, miten pitäisi toimia. Tiedon määrä voi olla musertava estäen toimimasta, tai oikeaa tietoa ei vain löydy.

Ohjaajana voit käyttää tätä kolmijakoa pohtiessasi kunkin nuoren erityisiä tarpeita. Millä alueella kukin nuori erityisesti painiskelee? PEILI-hankkeessa käytimme tässä nuorten kanssa työskennellessä apuna Elämän bensamittaria, jonka kehitimme Standfordin yliopiston kehittämän Designing Your Life -mallin pohjalta (1).

Yksinkertaisen ohjaustilanteeseen sovelletun mittarin avulla nuori hahmottaa nopeasti ja intuitiivisesti oman elämäntilanteensa "jumeja"(haasteet) ja "kipinöitä" (innostavat, virtaa antavat asiat, voimavarat) eri elämän osa-alueilla:

  • Työ ja opiskelu

  • Hyvinvointi ja terveys

  • Asuminen

  • Ihmissuhteet

  • Harrastukset ja vapaa-aika

  • Taloustilanne

  • Some ja netin käyttö.

Viimeisen osa-alueen pajaan osallistuneet nuoret halusivat lisätä mittariin, koska he kokivat, että se on erittäin keskeisessä roolissa nuorten elämässä sekä vahvuutena (digiosaaminen; peliosaaminen; verkostot) että haasteena (mm. netti- ja peliriippuvuus).

Koska monet nuoret ovat pajaan tullessaan melko lannistuneita ja jopa "uhriutuneita", tavoitteena on kääntää katse nopeasti voimavaroihin ja mahdollisuuksiin. Vahvuusperustaisen pedagogiikan (3) ja ratkaisukeskeisen lähestymistavan (4) mukaisesti edellä mainitut kysymykset käännetään päinvastaisiksi. Jokaista nuorta tuetaan löytämään itsestään voimavarat:

Mitä minä haluan?

Mihin minä pystyn?

Mitä minä jo tiedän? Miten voin itse hankkia tarvitsemani tiedon?

PEILI-hankkeessa useat nuoret pitivät tärkeänä kuljettaa rinnakkain sekä ongelmalähtöistä että voimavarakeskeistä lähestymistapaa. Tavoitteena on auttaa nuorta ryhmän tuen avulla luomaan realistista ja monimuotoisempaa, monipolkuisempaa kuvaa sekä haasteistaan että mahdollisuuksistaan.

PEILI-toimintamallissa korostetaan myös ryhmää vertaistuen areenana. PEILI-hanke otti tässä mallia Metropolia Ammattikorkeakoulun MOTIIVI Nuorten tulevaisuusohjauksen uudet menetelmät -hankkeesta (2). Ryhmä luo ehkä oman me-henkensä, jossa tartutaan yhteiseen haasteeseen esimerkiksi nuorille suunnatun sovelluksen kehittämiseen:

Mitä me haluamme?

MIhin me pystymme?

Mitä me tiedämme?


Lähteet

  1. Burnett, B. & Evans, D. 2018. Designing Your Life. How to Build a Well-Lived, Joyful Life. New York: Alfred A. Knopf.

  2. Piekkari, J. 2019. Kokka kohti elämää. Motiivi ryhmätoiminnan malli. Teoksessa Hämäläinen, A., Ipatti, A. & Raatikainen, E. (toim.). Nuorten tulevaisuusohjaus – monta tietä tulevaan. Metropolia Ammattikorkeakoulun julkaisuja. TAITO-sarja. Helsinki: Metropolia Ammattikorkeakoulu.

  3. Uusitalo-Malmivaara, L. & Vuorinen, K. 2016. Huomaa hyvä! Näin ohjaat lasta ja nuorta löytämään luonteenvahvuutensa. Jyväskylä: PS-Kustannus.

  4. Meier, D. 2005. Team Coaching with the Solution Circle. A Practical Guide to A Solution Focused Team Development. Solution Books.

(Muokattu) Elämän bensamittari.pdf