Utvecklingsstöd 2024 

Behov

Under föregående år (2023) hade nätverket fokus på läsfrämjande arbete i förskola och grundskola med syfte att höja kvaliteten på läsundervisningen i såväl förskola som skola. Inför 2024 ser nätverket behov av: 

-        Att fortsätta och fördjupa det påbörjande arbetet inom det läsfrämjande området i förskola och skola. Nätverket har uppmärksammat att fritidshemmet är en viktig arena för att främja elevers läsintresse men att verksamheten sällan varit i fokus i nätverkets diskussioner.

-        Att synliggöra och sprida goda exempel på läsfrämjande utvecklingsarbeten inom nätverket samt inom Region Västerbotten och Örnsköldsvik.

-        Att få ökad kunskap och förståelse för AI i förskola och skola med extra fokus på skrivande.

-        Att skapa bättre förutsättningar i förskola och skola när det gäller andraspråksinlärning och svenska som andraspråk?

-        Att stötta varandra inom nätverket i våra olika SLS-uppdrag för att stärka mandat och tydlighet i våra respektive uppdrag.  


Syfte, målsättning, önskad effekt

Syftet är att nätverket ska:

-        bidra till likvärdig undervisning inom språk-, läs- och skrivutveckling i förskolor, fritidshem och grundskolor.

-        utgöra en arena för didaktiska samtal och erfarenhetsutbyte om språk-, läs- och skrivutveckling utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

 

Målsättningen är:

-        att sprida och synliggöra läsfrämjande utvecklingsarbeten som pågår eller har genomförts i eller i samverkan med förskolor, fritidshem och grundskolor runt om i Västerbotten/ Örnsköldsvik.

-        ökad kunskap om och förståelse för AI som pedagogiskt verktyg med extra fokus på skrivande.

 

Den önskade effekten är att:

-        främja alla barn och elevers läsintresse och läsutveckling.

-     varje barn och varje elev ska få de bästa förutsättningarna i sin språk-, läs- och skrivutveckling. 

Planerade aktiviteter och ekonomisk kalkyl

Länk till intresseansökan (planerade aktiviteter och kostnadskalkyl) finns HÄR