Förskolans Undervisningsaktivitet

INFÖR TRÄFF 3


Nedanstående material är ett axplock hämtat från Skolverkets webbkurs "Identitet, jämställdhet och digitalisering i förskolan"

Om du skapar upp ett konto på utbildningar.skolverket.se hittar du många spännande webbkurser att välja mellan.

1. Titta på klippen

Tidsåtgång: 10 min + 2 min

2. läs texterna

Viktigt att granska förskolans applikationer

Det är förskolläraren och arbetslaget som styr vilka applikationer som ska erbjudas på förskolan och vara en del av barnens vardag. Det här innebär att personalen behöver fundera över olika kvalitetsaspekter. Det finns applikationer som kostar pengar, till exempel vid nedladdning eller vid köp inuti applikationen, och det finns de som är gratis.

De applikationer som går att ladda ned gratis innehåller ofta reklam som kan störa barnens processer, vilket man bör vara medveten om. Men det kan också vara ett bra sätt för personalen att testa en applikation.

Förskolläraren ska ansvara för att varje barn får använda digitala verktyg på ett sätt som stimulerar utveckling och lärande. Det betyder att en applikation som laddas ned måste problematiseras med utgångspunkt från styrdokument och förskolans uppdrag, och utifrån tanken att den är ett läromedel och ett material för lärande. Annars finns en risk för att förskolan bidrar till en konsumtion av applikationer, utan förankring i lärande.

Se till helheten

Eftersom lärande sker i olika former bör vi vara försiktiga med att kategorisera en applikation utifrån enbart innehållet, till exempel att kalla en applikation för en matematikapplikation. Vi bör snarare utgå från vilket stöd den är i det lärande som redan pågår. En applikation kan givetvis stödja barnens lärande i just matematik, men den kan säkert även bidra med andra delar – om vi tittar närmare på och lyssnar in vad barnen gör när de använder den.

Förskolans arbete ska inriktas på att ge utrymme för olika kunskapsformer och att skapa ett lärande där dessa former balanseras och blir till en helhet.

(Skolverket, 2018, s.10)

I samband med att förskolan väljer ut och laddar ned en applikation är det nödvändigt att reflektera över helhetsuppdraget för förskolan. I förskolans läroplan står att:

Barns lärande följer inte vårt sätt att dela upp världen i avgränsade discipliner och ämnesområden. De är snarare transdisciplinära tänkare som går in i olika problemfält. Med ett transdisciplinärt lärande är det lättare att möta barnens kreativa sätt att utforska världen. Det kräver ett lyssnande till det vi inte självklart redan vet och delat in. Därför bör man vara så öppen som möjligt för att barnen konstruerar och uppfinner egna frågor och problem som går att utforska.

(Elfström, Förskolesummit, 2016)

Förankra applikationerna i förskolans verksamhet

De digitala lärresurser som används behöver ha en förankring i den förskola man arbetar i, den barngrupp man möter och de behov denna har så att de fungerar som ett verktyg och stöd för lärande och utveckling. Enligt förskolläraren Ingela Åström (2015) kan det vara bra att prata om hur arbetslaget skulle kunna arbeta för att digitala verktyg och digitala lärresurser ska tillföra något till förskolans utforskande kontext. Med denna utgångspunkt kan följande frågor formuleras:

  • Vilket lärande skulle den här applikationen kunna stödja?
  • Varför skulle den kunna det?
  • Varför vill vi utmana barnen med just den här applikationen?
  • Vad är det vi ska utmana och hur?
  • Kan vi kombinera applikationen med annat som pågår i förskolan, till exempel det som barnen tidigare har arbetat med?

De här frågorna kan fungera som ingång för förskolläraren och arbetslaget för att reflektera över vilken mening applikationerna har i förskolan och i den egna barngruppen. Svaren på frågorna behöver också sättas i relation till läroplanen och de övriga styrdokumenten.

3. Planera och genomför en undervisningsaktivitet

Nu är det dags för dig att planera en undervisningssituation utifrån ett digitaliseringsperspektiv. Den aktivitet du väljer ska utgå från målen i läroplanen. Kom ihåg att barns intressen och erfarenheter ska ligga till grund för undervisningen.

Nedan finns tre exempel från mål och riktlinjer, den andra delen i den reviderade läroplanen (2018), att utgå ifrån. Kom ihåg att de läroplansmål ni planerar undervisningen utifrån bildar en helhet tillsammans med formuleringar i läroplanens första del, förskolans värdegrund och uppdrag. Ni kan givetvis själva välja andra läroplansmål att utgå ifrån, men tänk på att del ett och del två av läroplanen hör samman i utbildningen.

Mål ur förskolans reviderade läroplan (2018):

2.1 Normer och värden

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

        • förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till etiska dilemman och livsfrågor i vardagen.

2.2 Omsorg, utveckling och lärande

Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla

        • självständighet och tillit till sin egen förmåga
        • intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och hur de används för att förmedla budskap.

Fundera över:

Vilka mål i läroplanen ska undervisningen utgå ifrån?

Vilka tidigare erfarenheter och intressen har barnen i din barngrupp? Hur kan ni göra dem till en del av undervisningen?

Hur kan du göra för att säkerställa att barnen får använda digitala verktyg på ett sådant sätt att det stimulerar utveckling och lärande?

Hur kan arbetslaget inspirera och utmana för att förbereda barnen för delaktighet och ansvar och för de rättigheter och skyldigheter som gäller i ett demokratiskt samhälle?

På vilket sätt kan varje person i arbetslaget medverka till barns utveckling och lärande främjas i undervisningen? Perspektiv om kan vara bra att tänka på är vem som ska dokumentera undervisningen.