De identifierade behoven för utbildningssatsningen 20/21 ligger som grund för följande träffar:

”Alla förskollärare/lärare bär ett ansvar för att arbeta språkutvecklande, och inte bara språklärare. Det finns ett behov av att arbeta med språkrelaterade didaktiska frågor för att lärare ska bli bättre på att ge eleverna språklig stöttning och vidga språket utifrån ord och begrepp.”

Innehåll för träffarna samt läshänvisningar utifrån boken Att undervisa för livslångt lärande. didaktiska perspektiv

Nätverksledare: Therese Vallin

Seminarieledare: Barbro Westlund, barbro.westlund53@gmail.com

13 oktober

förberedelse

Att läsa inför den 13 oktober:

  • Introduktion sid 8-23

  • Kapitel 1

  • Använd respektive kapitels inledningsfrågor och sammanfattningar som stöd.

Tänk på att det finns extra diskussionsfrågor till boken som du kan använda dig av.

Är det några av de frågor som hör till introduktionen eller kapitel 1 du vill diskutera ytterligare? Något som känns oklart? Skicka gärna en kortare sammanfattning av dina funderingar senast 5 oktober.

Förmiddag 9-12

  1. Barbro inleder med att kort presenterar sig själv utifrån sin yrkesroll och sitt författarskap.

  2. En överblick av träffarnas görs utifrån det övergripande syftet, det identifierade behovet, träffarnas innehåll m m.

  3. Nätverkets ansvar tas upp och diskuteras utifrån bland annat sitt uppdrag att sprida kunskap genom kollegialt lärande. Vilka är utmaningarna - men också möjligheterna?

  4. Bakgrunden till varför det är så viktigt att skolan tar ett gemensamt ansvar för att undervisa för livslångt lärande tas upp.

    • En av de åtta nyckelkompetenserna läs- och skrivkunnighet står i fokus under utbildningssatsningen. Det innebär att uppdraget att undervisa för god läs- och skrivkunnighet hos alla elever, oavsett bakgrunder och förutsättningar, sammantaget behöver förstås utifrån ett såväl individ- som samhällsperspektiv.

  5. Aktuella språk-, läs- och skrivutvecklingsteorier samt tidigare forskning kopplas till didaktikens grundfrågor där flera konkreta förslag på metodiskt genomförande ges. En skicklig lärare anpassar undervisningsmodellerna så att de fungerar för olika elevgrupper.

Eftermiddag 13-15

Genomgång av kapitlet Flerspråkighet, den andra kompetensen i kompetenshjulet (kap 2). Fortsatta förslag på undervisningsmodeller. Workshops utifrån dagens två kompetenser.

Övergripande frågeställningar

  • Hur får man sina kollegor att vilja prova några av modellförslagen?

  • Vad innebär det i praktiken att göra sina kollegor medvetna om att skolans undervisning ska bygga på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet?

  • Hur kan sådan kunskap och erfarenheter dokumenteras och spridas?