Nätverksträffar 2023

Vårt arbete 2023



Läsa för livet – att främja läsning i förskola och grundskola


EU har formulerat åtta nyckelkompetenser, kompetenser som är nödvändiga för att klara sig i livet – för att kunna lära sig nya saker, för att kunna ta till sig information och därmed vara en del av samhället och för att med tiden kunna få ett arbete. Den första av dessa nyckelkompetenser är läs- och skrivkunnighet. Det är ingen tillfällighet att det är den första kompetensen, eftersom de som inte kan läsa och skriva inte kan utveckla de andra sju kompetenserna.

 

Vi som arbetar i förskola och grundskola har ett viktigt uppdrag att fånga alla barns och elevers intresse för läsning och litteratur och att arbeta med strategier i undervisningen för att våra barn och elever ska förstå vad de läser/det som läses högt. Utifrån en studie som nyligen presenterades av Göteborgs universitet kan vi se att de förskolor som studien omfattas av har en generellt låg kvalitet när det gäller högläsning och att uppmärksamma barn på texter och skrivande. Hur kan vi skapa en verksamhet där alla barn i förskolan får förutsättningar att utveckla intresse för läsning och litteratur och där de får samtala om och bearbeta det lästa?  

 

Från Skolinspektionens granskning kan vi se att de granskade grundskolorna också behöver höja kvaliteten i sitt arbete med läsfrämjande insatser. Myndigheten betonar vikten av att alla ansvarar för det läsfrämjande arbetet och inte bara enstaka lärare som tar initiativ till det. Vad kännetecknar ett läsfrämjande arbete av hög kvalitet och hur kan grundskolan skapa en hållbar struktur för det läsfrämjande arbetet, där alla tillsammans bär ansvaret – lärare, pedagoger i förskoleklass och fritidshem, skolbibliotekarie och skolledning?

Syfte och mål med planerade aktiviteter