Nätverksträffar 2023

träff 1 den 21 februari 2023

Folkets Hus, Umeå

Förmiddag


Eftermiddag

 

Där erbjuds en god smörgås klockan 9.00 till den som vill ha, och sedan kör vi igång med vårt arbete 9.30. Lunch äter var och en på eget håll. Eftermiddagsfikat tar vi när det passar, och avslutar sedan dagen kl.15.30.

 

Även om vi inte ska arbeta direkt med Skolinspektionens granskning av  ”Läsfrämjande arbete i grundskolan”  så är det önskvärt att ni tagit del av den och även börjat fundera över:



Läsvanestudie

Mycket av det läsfrämjande arbetet handlar om att synliggöra läsning och att eleverna själva måste bli sedda som läsare. På skolor där elever stöttas i sin läsutveckling och stimuleras i sitt läsintresse läggs också mycket tid på att ge eleverna möjlighet att förstå vilken betydelse läsning kan få för dem personligen och på att ge dem möjlighet att utveckla en identitet som läsare (Langer, 2001; Roe, 2014). Det är därför av stort värde att uppmärksamma elevernas egen läsning och synliggöra den i skolan. Ett sätt att göra detta är att genomföra läsvanestudier (Peurell, 2004). I en läsvanestudie kartläggs elevernas läsvanor och läsintressen. I läsvanestudien synliggörs också de olika sammanhang där elevernas läsning ingår. 

Att stimulera läsintresse.pdf

Läsvanestudie - Enkäter KOPIERA NER DITT EGET FORMULÄR!

Enkät 1 Om din läsning (7-11 år).pdf

Ser du inget ovan? Autentisera om

Enkät 2 Om din läsning (12–15 år).pdf

Ser du inget ovan? Autentisera om

Läsvanestudie - Intervjuer

Gruppsamtal samt deltagande observation – läsvaneundersökning med de yngsta eleverna.pdf
Intervjufrågor 1 (7–11 år).pdf
Intervjufrågor 2 (12–15 år).pdf

inbjudan till föreläsningar:

Läsfrämjande insatser i grundskolan – hur motiverar vi till läsning och skapar förutsättningar för läsförståelse?

KLoS-nätverket har tillsammans med “Riktade insatser för nyanlända och flerspråkiga barn och elevers utbildning” bjudit in Maria Heimer som är skolbibliotekarie, lärare, författare och föreläsare. 

Våra eleverna behöver stödjas i sin läsutveckling inom alla skolämnen och det är viktigt att uppmärksamma elever på olika typer av texter och hur de är framställda inom alla skolans ämnesområden och i varje klassrum. Läsintresse handlar inte endast om intresse för skönlitterär läsning, utan det handlar också om att engageras till exempel i kemibokens texter, i en tidningsartikel eller i en politisk debatt. 

Från forskning och studier vet vi att många elever läser allt mindre, både i skolan och i hemmet, och att de inte alltid förstår vad de läser. Skolinspektionens granskning lyfter att de granskade grundskolorna behöver höja kvaliteten i sitt arbete med läsfrämjande insatser. Myndigheten framhäver också att det läsfrämjande arbetet är sårbart när det ofta sker på initiativ av enskilda lärare. Hur kan vi skapa en hållbar struktur för det läsfrämjande arbetet där alla lärare, pedagoger i förskoleklass och fritidshem, skolbibliotekarier och skolledning arbetar medvetet tillsammans för att motivera elever till läsning och för att stötta dem i deras läsförståelse och hur kan vi stötta våra flerspråkiga elever i att utvecklas såväl på deras förstaspråk som på svenska?

När: 22 mars

Tid: 15.00-17.00

Målgrupp: All pedagogisk personal inom grundskolan samt skolbibliotekarier

Var: Via Zoom - se länk i mejl

Läsfrämjande insatser i grundskolan – hur motiverar vi till läsning och skapar förutsättningar för läsförståelse?

tema: EFFEKTER AV ATT SKRIVA TEXTER FRÅN FÖRSTA DAGEN I FÖRSTA KLASS

En tvåårig skrivintervention i åk 1–2 i Norge

Gustaf Skar, professor i norsk didaktik vid Nasjonalt senter for skriveopplæring og skriveforsking, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim.

 

Gustaf Skar kommer att berätta om ett skrivforskningsprojekt som involverade 3000 elever i åk 1  och 2, samt 200 lärare. Vill du veta mer om Gustaf Skars forskningsprojekt finns mer information här >> 

 

I Skrivglappet (URplay) finns det ett inslag från det norska forskningsprojektet. 

Se 27:50 in i programmet https://urplay.se/program/217798-skrivglappet

 

När: Tisdag 14/3

Tid: 13.15-14.30

Plats: Humanisthuset Hörsal E Anmälan >>

Zoom: https://umu.zoom.us/j/66411358262

 

Seminariespråk är svenska och norska.

Sammanfattning från dagen