Nätverksträffar 2022

18 januari 2022

KL 15.15-16.00

Vår planeringsträff landade i följande:

Under 2022 arbetar vi med läsning och läsförståelse på alla individers nivå, även ur ett flerspråkighetsperspektiv. Självklart behöver vi också få in hur man kan arbeta med barnen inom förskolan.

Kerstin på SPSM, Margita från Umeå Universitet, Therese och Erika tar på sig att planera upp de kommande träffarna, förhoppningsvis med lite hjälp även från Skellefteå. Vi tänker oss en kortare föreläsning/genomgång vid träffarna och därefter tid för diskussioner och erfarenhetsutbyte.

Vi kommer att ses vid två digitala halvdagar under våren. Preliminära tider är tisdag den 1 mars mellan 13-16 samt torsdag den 5 maj mellan 9-12. Så snart dessa är spikade, eller annat datum bestäms, skickas de ut som en kalenderhändelse till er alla. Under hösten blir det förhoppningsvis fler träffar och någon av dem som är fysiska.

Andra tips som gavs under träffen var:

Ett forskningsprojekt om tidiga insatser för lässvaga, "Cracking the alphabetic code: instruction in phonics and morphology for elementary school pupils with reading difficulties”, som leds av Yvonne Knospe, Maria Levlin och Maria Rosenberg, Institutionen för språkstudier vid Umeå universitet, har tilldelats 4 miljoner har av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenberg Minnesfond.

Ta kontakt med Erika om detta ser ut att vara ett projekt som ni eller er kommun vill ingå i.

Samverkanscheckar har skapats för att stimulera olika mötesplatser för förskollärare/lärare och forskare där de tillsammans kan utbyta erfarenheter och arbeta med frågor om undervisning, utveckling, lärande och forskning. Under seminariet berättar vi mer om vad samverkanscheckar är, hur det går till att ansöka och annat som kan vara bra att tänka på i samband med utlysningen. Seminariet vänder sig till dig som är forskare, lärare, förskollärare eller rektor/skolhuvudman.

Pop up-föreläsningarna är öppna att anmäla sig till för pedagoger och annan personal i Västerbottens kommunala verksamheter.

Tips från Kerstin på SPSM:

  1. Jag passar på att tipsa er om två blogginlägg på Språkforskningsbloggen, det nyaste är Inger Fridolfsson som gästbloggar och skriver om det obligatoriska bedömningsstödet på lågstadiet. Det väcker lite tankar. Det andra blogginlägget är ny forskning kring digitala verktyg och läs- och skrivsvårigheter.

  1. Jag vill också tipsa om några av SPSM:s nätbaserade kurser som kanske kan vara intressanta.