Nätverksplan

NCS OCH REGIONALA NÄTVERKET

Nationellt centrum för språk-, läs- och skrivutveckling (NCS) har uppdraget att stimulera huvudmän, skolor och förskolor att aktivt arbeta med språk-, läs- och skrivutveckling och därmed bidra till en ökad likvärdighet och god undervisning.

NCS samarbetar med regionala nätverk av språk-, läs- och skrivutvecklare runt om i Sverige.

SYFTE MED REGIONALA NÄTVERKET

Nätverket ska bidra till att undervisningen i regionens förskolor och skolor utvecklas systematiskt utifrån vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet genom att:

  • stärka kunskapen inom aktuella områden som rör barn och elevers språk-, läs- och skrivutveckling

  • utgöra en arena för inspiration, didaktiska samtal och erfarenhetsutbyte för att främja och stimulera barn och elevernas språk-, läs- och skrivutveckling

  • synliggöra, stödja och sprida goda utvecklingsarbeten och erfarenheter inom språk-, läs- och skrivutveckling.

  • bygga en struktur för hållbara samverkansmodeller mellan forskare och förskola/skola, men även inom olika professioner i förskolan/skolan.

VILKA INGÅR I NÄTVERKET?

Varje kommun erbjuds att delta i nätverket med minst en representant från förskola och skola. I nätverket finns även representanter från SPSM samt Umeå Universitet.

Nationellt centrum för språk-, läs. och skrivutveckling och skolbibliotek, NCS , arbetar med att stimulera huvudmän, förskolor och skolor att aktivt arbeta med språk-, läs och skrivutveckling. NCS stödjer det regionala språk-, läs- och skrivnätverket för Västerbotten/Ö-vik med kompetens och aktuell information.

när är träffarna?

Träffarna genomförs fysiskt eller digitalt vid tre tillfällen per läsår.

Kalenderhändelse skickas ut via Outlook och det är önskvärt att deltagare accepterar mötet eller tackar nej.

Uppgifter för deltagarna i nätverket är, att med fokus på språk-, läs- och skrivutvecklande arbete:

  • Sprida aktuell forskning och information inom området språk-, läs- och skrivutveckling.


  • Stödja strukturer för professionsutveckling och kollegialt lärande utifrån vetenskapligt prövade modeller.


  • Vara ett stöd för pedagoger/lärarna i att bibehålla ett vetenskapligt, utforskande förhållningssätt där man ständigt prövar, omprövar och utmanar.


  • Vara en resurs och ett stöd för rektor i arbetet med att organisera och genomföra ett språk-, läs- och skrivutvecklande arbete som utmanar och fördjupar den pedagogiska personalens kunskaper och undervisningen inom och mellan förskolor samt skolor.


  • Stärka det kollegiala samarbetet inom och mellan professioner.


  • Beprövad erfarenhet skapas och sprids.


  • Hålla sig uppdaterad när det gäller tidsenliga lärverktyg som kan gynna barn och elevers språk-, läs- och skrivutveckling.