3.3.2.- Mestres especialistes

Són mestres especialistes els mestres d'Educació Específica, el de Música, el d'Educació Física, i el de Llengua estrangera.

 

Funcions de l'especialista d'educació específica:

- Els mestres especialistes d'educació especial centraran la seva intervenció en els àmbits següents :

a. Els mestres especialistes en educació especial han de prioritzar, d’acord amb l’equip directiu i la comissió d’atenció a la diversitat, l’atenció a l’alumnat discapacitat i a l’alumnat amb necessitats educatives específiques, donant suport al professorat en la planificació i desenvolupament de les activitats del grup classe per afavorir la participació de tot l’alumnat en les activitats a l’aula ordinària.

b. Identificar, amb la col·laboració de l'EAP, de les necessitats educatives d’aquest alumnat i col·laborar en la concreció del corresponent pla d’intervenció.

c. Col·laborar amb els mestres tutors en la concreció d’adaptacions del currículum i en la preparació i adaptació d’activitats i materials didàctics que facilitin l’aprenentatge d’aquest alumnat i la seva participació en les activitats del grup classe ordinari.

d. Donar suport en la participació de l’alumnat amb discapacitat en les  activitats del grup classe ordinari.

e. Desenvolupar activitats i programes específics que aquest alumnat requereixi.

f. Col·laborar en el seguiment i avaluació d’aquest alumnat.

g.  Col·laborar amb els mestres tutors en la formulació de propostes d’adaptació del currículum i plans individualitzats, quan l'alumnat ho requereixi.

-. L’atenció als alumnes per part dels mestres especialistes en educació específica es pot dur a terme:

a.  Dins l’aula ordinària, conjuntament amb el mestres tutor, per tal d’oferir a aquest alumnat oportunitats de participar en els entorns i activitats el més normalitzats possible,

b. En grup reduït o atenció individual fora de l’aula ordinària.

c. Sempre que es pugui i es consideri adequat, es prioritzarà que l’atenció educativa específica es faci a l’aula ordinària.

- La presa de decisions sobre les actuacions que calgui dur a terme amb als alumnes que presentin dificultats de parla o de llenguatge relacionades amb retards del desenvolupament o amb dificultats cognitives, tindrà l'assessorament dels professionals dels serveis educatius i, si s'escau, del CREDA.

Les funcions de l'especialista de Música

- L'especialista de música exercirà les funcions següents, en l'ordre de prioritats que s'indiquen:

a. Coordinar les activitats curriculars musicals del centre, fins i tot en aquells cicles en què no sigui preceptiva la seva intervenció directa com a docent.

b. Impartir les classes a l'educació primària, atenent a les dedicacions horàries establertes.

c. Impartir classes al parvulari, si el seu horari li ho permet. En aquest cas, si es considera convenient, l'activitat es desenvoluparà en presència i amb la col·laboració del tutor del grup.

- Satisfetes aquestes necessitats i les coordinacions derivades del seu caràcter d'especialista, es dedicarà a altres activitats pròpies de la seva condició de mestre. 

 

Les funcions de l'especialista d'Educació Física

- L'especialista d'educació física exercirà les funcions següents, en l'ordre de prioritats que s'indiquen:

a. Coordinar les activitats curriculars de l'educació física del centre.

b. Impartir les classes a l'educació primària.

En qualsevol cas, s'han d'atendre les dedicacions horàries establertes per a aquesta etapa , de manera que, si l'especialista no pot impartir amb intervenció directa totes les hores destinades a l'àrea, haurà d'assessorar i supervisar convenientment el mestre no especialista que s'encarregui de les hores restants.

- Satisfetes aquestes necessitats i les coordinacions derivades del seu caràcter d'especialista,  es dedicarà a altres activitats pròpies de la seva condició de mestre. 

 

Les funcions de l'especialista de llengua estrangera

- L'especialista de llengua estrangera exercirà les funcions següents, en l'ordre de prioritats que s'indiquen:

a. Els especialistes en llengua estrangera, atendran prioritàriament la docència de la primera llengua estrangera en l’educació primària.

b. L’organització de l’horari dels especialistes s’ha de preveure en funció de les solucions organitzatives i d’agrupació dels alumnes que hagi previst el centre per aconseguir una millor qualitat en l’ensenyament de llengua, especialment el desenvolupament de la llengua oral.

c. Es procurarà destinar als cursos inicials aquell  especialista que tingui millor domini de la llengua oral.

d. L’activitat dels especialistes en llengua estrangera podrà complementar-se amb mestres amb titulació adient per impartir la llengua estrangera.

e. Un cop coberta la docència de la llengua estrangera, atendran les tasques de suport als projectes internacionals en què participi el centre, o bé, si és oferta pel centre, la docència d’una segona llengua estrangera.

- Satisfetes aquestes necessitats i les coordinacions derivades del seu caràcter d’especialista, sobretot les corresponents al desplegament del projecte lingüístic del centre, es dedicaran a altres activitats pròpies de la seva condició de mestres.

 

Nomenament i cessament dels mestres especialistes

El nomenament i cessament dels mestres especialistes en el centre correspon al  Departament d’Educació, d'acord amb la configuració de la plantilla del centre i  en funció de les línies i unitats d'escolarització.