3.1.1  EQUIPS DOCENTS / DE CICLES

 

3.1.1  Equips docents /de cicles.

  DRETS I DEURES DELS DIFERENTS ESTAMENTS DEL CENTRE

ELS/LES MESTRES

 Drets genèrics dels mestres de l'Escola Pública

Els professors, en l'exercici de la funció pública docent tenen els drets reconeguts de manera genèrica als funcionaris, tal com  disposen els articles 92 i 106 del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre (DOGC núm. 2509 annex, de data 3.11.1997).

- Drets específics:

1) Llibertat d'ensenyament

Els professors, en el marc de la Constitució, tenen garantida la llibertat de càtedra. El seu exercici s'orientarà a la realització de les finalitats educatives, d'acord amb els principis legalment establerts.

En qualsevol cas, es reconeix dins del seu curs i/o especialitat l’autonomia per decidir el mètode a emprar a fi d’assolir els objectius del desplegament curricular del centre, sense detriment dels acords del Claustre ni del treball coordinat en els diferents òrgans del centre.

Igualment, el professorat pot portar sota la seva responsabilitat la formació del grup-classe d’alumnes que li han estat encomanats.

2) Participació en el control i gestió del centre a través dels òrgans de govern i coordinació.

3) El professorat té dret al respecte a la seva dignitat personal i professional.

4) El professorat té dret a convocar als pares i mares o tutors dels alumnes que li han estat encomanats, tant individualment com col·lectiva, per tractar assumptes propis de la seva educació

5) Es garanteix en aquest centre el dret de reunió del professorat. L’exercici d’aquest dret es facilitarà d'acord amb la legislació vigent i prenent en consideració el normal desenvolupament de les activitats docents. El procediment serà el següent: petició al director amb especificació de dia, hora, local i nombre de convocats, almenys amb un dia d’antelació. La denegació ha de ser motivada i fonamentada en dades objectives. Contra la denegació es pot interposar recurs davant l’àrea territorial.

6) El professorat té dret a la formació permanent, i al desenvolupament i a la promoció professional.

7) En cas de vaga, el professorat convocat comunicarà al director amb 24 hores d’antelació la seva voluntat d’adherir-s’hi o no, a fi de poder comunicar-ho a les famílies de l’alumnat. El professorat que no faci vaga té l’obligació de romandre als centre les hores habituals.

Deures del professorat

- Deures genèrics dels funcionaris (dels mestres de l'escola pública)

-Els professors, en l'exercici de la funció pública docent tenen els deures establerts de manera genèrica als funcionaris, reconeguts a l'article 108 del Decret legislatiu 1/1997, de 31 d'octubre (DOGC núm. 2509 annex, de data 3.11.1997).

-Igualment, el reglament de règim disciplinari de la funció pública de l'Administració de la Generalitat de Catalunya aprovat pel Decret 243/1995, de 27 de juny (DOGC núm. 2100, de 13.9.1995) és d'aplicació a la funció pública docent.

- Deures específics

- En general, el professorat ha de complir les obligacions inherents a la professió docent referits - en concret - a l'atribució de tasques i responsabilitats contingudes a la programació general de centre que, cada curs acadèmic, aprova el consell escolar.

- En qualsevol cas, han de respectar els drets dels altres membres de la comunitat educativa i, especialment, els referents a la reserva en el tractament de la informació privada de l'alumne.

- Igualment, el professorat té els deures específics relatius a l'horari, l'assistència i la formació permanent.

Funcions dels mestres

- Els mestres són els principals agents del procés educatiu a l’escola.

- Els mestres tenen, entre altres, les funcions següents:

a) Programar i impartir ensenyament en les especialitats, les àrees, les matèries i els mòduls que tinguin encomanats, d’acord amb el currículum, en aplicació de les normes que regulen l’atribució docent.

b) Avaluar el procés d’aprenentatge dels alumnes.

c) Exercir la tutoria dels alumnes i la direcció i l’orien­tació global de llur aprenentatge.

d) Contribuir, en col·laboració amb les famílies, al desenvolupament personal dels alumnes en els aspectes intel·lectual, afectiu, psicomotor, social i moral.

e) Informar periòdicament les famílies sobre el procés d’aprenentatge i cooperar-hi en el procés educatiu.

f) Exercir la coordinació i fer el seguiment de les activitats escolars que els siguin encomanades.

g) Exercir les activitats de gestió, de direcció i de coordinació que els siguin encomanades.

h) Col·laborar en la recerca, l’experimentació i el millorament continu dels processos d’ensenyament.

i) Promoure i organitzar activitats complementàries, i participar-hi, dins o fora del recinte escolar, si són programades pels centres i incloses en llur jornada laboral.

j) Utilitzar les tecnologies de la informació i la comunicació, que han de conèixer i dominar com a eina metodològica.

k) Aplicar les mesures correctores i sancionadores derivades de conductes irregulars, d’acord amb l’article 34.

- La funció docent s’ha d’exercir en el marc dels principis de llibertat acadèmica, de coherència amb el projecte educatiu del centre i de respecte al caràcter propi del centre i ha d’incorporar els valors de la col·laboració, de la coordinació entre els docents i els professionals d’atenció educativa i del treball en equip.

 

Horari del professorat

- Els mestres tenen l'horari laboral setmanal establert amb caràcter general per als funcionaris de la Generalitat. Aquest horari és actualment de 37 hores i mitja.

- La distribució setmanal d'aquestes hores és la següent: a partir del curs 2013-14

a) 25 hores setmanals de docència que inclouran activitats docents amb grups classe, activitats de suport, atenció a la diversitat, activitats de tutoria individual i de grup, substitució d’absències de curta durada i activitats directives i de coordinació amb les dedicacions previstes per a l’exercici d’aquestes funcions.

b) Activitats d'horari fix: 5 hores. Reunions de claustre, de revisió i adequació del desplegament curricular, de coordinació de cicle o àrea, d'avaluació, del consell escolar i de les seves comissions, etc. Activitats relacionades amb la recuperació i tutoria dels alumnes i, si escau, amb l'adaptació del currículum escolar a les necessitats i característiques d'aquests. activitats relacionades amb la tutoria, atenció als pares i mares dels alumnes, Activitats relacionades amb la col·laboració amb altres professionals que intervenen en l'atenció dels alumnes d'incorporació tardana i amb necessitats educatives especials. Col·laboració en la realització d'activitats complementàries i extraescolars.

A la programació general de centre que aprova el consell escolar, cada curs s'establirà el règim de distribució d'aquestes hores, ja que se'n poden acumular dues o tres el mateix dia quan no es facin activitats de formació en aquest àmbit territorial.

c) Altres activitats relacionades amb la docència: 7,5 hores. Entre aquestes activitats, cal entendre-hi la preparació de classes, correccions, formació permanent, reunions pedagògiques, preparació de programacions i d'intervencions educatives individualitzades, etc., que no han de ser realitzades necessàriament en el centre i  que no tinguin horari fix.

- Els òrgans unipersonals de govern dedicaran part del seu horari lectiu a les tasques pròpies del càrrec, segons la limitació global de 35 hores setmanals (centre d'una línia). A la programació general de centre que aprova el consell escolar, cada curs s'establirà la corresponent distribució d'aquestes hores entre el director, el cap d'estudis i el secretari.

- Els professors que estiguin inclosos en les causes reglamentàriament establertes poden sol·licitar les reduccions de jornada oportunes a l’àrea Territorial del Departament d'Educació, segons els respectius procediments.

- Per exercir una altra activitat remunerada cal obtenir prèviament l’autorització de compatibilitat corresponent d’acord amb allò que estableix la Llei 21/1987, de 26 de novembre.

 

Assistència del professorat

- El professorat està obligat a complir l'horari i el calendari d'activitats establert a la programació general del centre, que, en qualsevol cas respectarà l'horari setmanal del professorat establert a la normativa vigent. També està obligat a assistir a les reunions dels òrgans de govern i de coordinació, així com a les altres reunions extraordinàries no previstes a la programació general del centre que siguin degudament convocades per la direcció.

- Les llicències es concedeixen per les causes següents: malaltia, funcions sindicals, estudis relacionats amb el lloc de treball amb informe favorable del director o assumptes propis (sense retribució).

- Les faltes d'assistència són justificades quan hi ha llicència o permís concedit. Per demanar-ne la concessió s'ha de seguir el procediment reglamentàriament establert, davant l'òrgan competent. (Document comprovant de falta d'assistència del professorat)

Els permisos es concedeixen per :

a) per mort, accident, malaltia greu o hospitalització d'un familiar fins al segon grau de parentiu (dos dies laborables si és al mateix municipi i quatre si es fora del municipi del lloc de treball),

a)    progenitor que no gaudeixi de permís de maternitat, o arribi un menor adoptat (cinc dies laborables consecutius),

b)    per trasllat de domicili (un dia en la mateixa localitat i fins a quatre dies amb canvi de localitat),

c)     per a exàmens finals en centres oficials (un dia, per a d’altres proves el temps indispensable per a la seva realització),

d)     per al compliment d'un deure inexcusable de caràcter públic o personal,

e)     per raó de matrimoni d'un familiar fins a segon grau de parentiu (un dia, si és fora de Catalunya, dos dies),

f)      per a exàmens prenatals i tècniques de preparació al part (el temps necessari, en el cas d’acolliment o preadopció el temps necessari per als tràmits administratius),

g)     per assistir a activitats de formació del Departament d’Educació,

h)   els funcionaris amb fills discapacitats tindran permís per assistir a reunions de coordinació amb finalitats psicopedagògiques (també pot gaudir de flexibilitat d’horari),

i)      per matrimoni o inici de convivència (15 dies),

j)      per maternitat, adopció o acolliment (setze setmanes),

k)     premis de lactància (fins que el fill tingui nou mesos, una hora diària que es pot dividir en dues franges de trenta minuts),

l)      el progenitor o progenitor, sense perjudici del dret de permís de lactància de quatre setmanes consecutives,

m)   en el cas de naixement d’un fill prematur que hagi de ser hospitalitzat a continuació del part, s’atorga un permís equivalent al temps d’hospitalització (fins a un màxim de tretze setmanes),

n)    es poden concedir permisos sense retribució per atendre un familiar fins al segon grau per un període entre deu dies i tres mesos,

o)     les dones víctimes de situacions de violència de gènere tenen dret a absentar-se del lloc de treball per causes justificades d’acord amb el que determinin els serveis socials, policials o de salut corresponents, tenen dret a flexibilitat horària d’acord amb cada situació concreta,

p)     permisos de flexibilitat horària recuperables: mínim d’una hora i màxim de set, per a visites o proves mèdiques del cònjuge i dels ascendents i descendents dins del segon grau,

q)     en els casos d’adopció o acolliment internacional, si s’ha de viatjar hi ha el permís fins a dos mesos de durada, percebent les retribucions bàsiques.

- Els permisos regulats en el punt anterior són concedits pel director. S’han de sol·licitar prèviament en tots els casos , llevat de l’a). En el cas del punt e) si es pot entendre de força major sense possibilitat de ser sol·licitat prèviament , el director serà qui podrà qualificar-lo com a tal, ateses les raons que amb posterioritat es presentin per escrit.

- La direcció ha de preveure i assegurar l'adequada atenció als alumnes durant les absències del professorat derivades dels permisos i les llicències previstes reglamentàriament, així com de tramitar les substitucions quan sigui el cas.

- Les diferents absències s'introduirant a l'aplicatiu del Departament d'ensenyament i s'enviarà als SSTT de l'1 al 10 de cada mes. En el centre es registraran en un arxiu d'absències i permisos del professorat aquestes circumstàncies. Igualment, s'arxivaran els justificants i els documents acreditatius corresponents.

- El director ha de notificar i publicar aquestes circumstàncies als interessats, al tauler d'anuncis de la sala de professors, a la Secretaria general, a l’àrea territorial i a la inspecció d'Educació, tal com es detalla anualment a les Instruccions d'organització i funcionament del curs escolar que publica el Departament d’Educació.

- En interès del centre, el director pot assignar un encàrrec de serveis a qualsevol professor, sempre que es reuneixin les condicions següents: acord del professor, conformitat del consell escolar escoltats els arguments del claustre (si afecta aspectes docents generals del centre) o de l'equip directiu (en qualsevol altre cas), i que s'organitzi l'adequat sistema d'atenció als alumnes durant les hores o dies que duri aquest encàrrec de serveis.

- Els encàrrecs de servei es comuniquen al claustre, i, en relació mensual, a la Inspecció d'Educació. En cap cas no superaran cinc dies lectius l'any per professor, llevat que es refereixin a activitats de formació incloses en el pla de formació permanent i que no afectin l'horari lectiu dels alumnes.

Puntualitat

- El professorat té l’obligació de ser puntual tant a l’hora de començar com a l’hora d’acabar les classes per afavorir el correcte funcionament del centre. Per tal motiu, els canvis de classe es faran amb la màxima celeritat possible.

- Les faltes de puntualitat del professorat hauran de ser comunicades immediatament al cap d’estudis.

- La reiteració serà objecte d’una amonestació oral o per escrit depenent de la seva freqüència.

. Formació permanent del professorat

- Les activitats de formació permanent i perfeccionament del professorat incloses en el pla de formació del Departament d'Educació relacionades amb el desplegament del currículum en el centre i que afectin el claustre en el seu conjunt o el professorat d'una etapa, d'un cicle, d'un nivell, d'una àrea determinats, s'inclouran a la programació general del centre, de la qual formaran part.

- El/la cap d’estudis, es responsabilitzarà de rebre i canalitzar en el centre la informació sobre les activitats de formació permanent incloses en el pla de formació del Departament d'Educació que puguin ser d'interès del professorat o afectar-lo.

- Igualment, el cap d’estudis facilitarà la informació disponible en el centre al professorat sobre qualsevol activitat de formació del professorat.

- La formació de centre ha de respondre al pla de Formació del Centre, que ha d’estar relacionat amb els projectes de gestió dels equips directius i amb la programació general anual.

Incorporació al centre de mestres nous

El director i/o el cap d’estudis s'ocuparà de la recepció i distribució del professorat que s'incorpori per primera vegada al centre, facilitant-li la informació pertinent sobre els projectes, programacions i reglaments del centre, i orientant-lo respecte al seu funcionament i els recursos que pot necessitar. A aquest efecte, el centre disposa d’un pla d'acollida per als nous professors amb la finalitat de potenciar l’èxit de la incorporació i una gestió positiva dels recursos humans.

Adscripció del professorat

L'adscripció del professorat correspon al director.

Es valoraran els següents criteris:

- Continuïtat en el cicle.

- Inexistència de grups del mateix cicle en què els tutors simultàniament s'acabin d'incorporar al centre.

- Experiència docent anterior

- Continuïtat de programes o projectes engegats en el centre

- Altres ...

Substitucions del professorat

- El professorat que prevegi la seva absència deixarà  tasca preparada pel millor aprofitament acadèmic i per facilitar la feina del professorat substitut.

- L’equip de coordinació pedagògica acorda els criteris per atendre l’alumnat en cas d’absència substituïda de professorat.

- El centre tindrà un quadre horari per poder cobrir les substitucions de curta durada.

 

Actuacions en cas de queixes sobre la prestació de servei que qüestionin l’exercici professional de personal del centre

- En cas de queixes sobre l'exercici professional d'una persona que presta serveis en el centre públic, cal tenir present que els escrits de queixa o denúncia que es formulin han d'adreçar-se a la direcció del centre i han de contenir la identificació de la persona o persones que el presenten, el contingut de la queixa, la data, la signatura i, sempre que sigui possible, les dades, documents o altres elements acreditatius dels fets, actuacions o omissions a què es fa referència.

- El director ha de traslladar còpia de la queixa al professor o treballador afectat i, directament, o per mitjà d'altres òrgans de govern del centre, obtenir informació sobre els fets exposats.

- Obtinguda la informació  i escoltat l'interessat i interessada, el director ha de prendre les decisions que consideri pertinents i comunicar per escrit a la persona o persones que han presentat la queixa la solució adoptada o, si s'escau, la desestimació motivada, fent constar en l'escrit l'òrgan al qual poden recórrer si no queden satisfets per la resolució adequada. La documentació generada ha de quedar arxivada a la direcció o a la secretària del centre.

 2. ELS/ LES ALUMNES

Drets Dels/Les Alumnes

1. Rebre una formació que asseguri el ple desenvolupament de la seva personalitat.

2. Valoració del seu rendiment escolar seguint criteris de plena objectivitat.

3. Respecte a la seva llibertat de consciència i a les seves conviccions religioses i morals.

4. Respecte a la seva integritat física i a la seva dignitat personal.

5. Ser educat en un esperit de comprensió, tolerància i convivència democràtica.

6. Participació activa de la vida escolar i en l’organització del centre, en la mesura que l’evolució de les edats dels alumnes ho permetin.

7. Tenir dret a una orientació escolar i professional que asseguri la seva llibertat de decissió d’acord amb les seves aptituds, els seus coneixements i les seves capacitats.

8. Poder utilitzar les instalal.lacions, mobiliari i material del centre.

9. Formular als mestres, direcció i personal del centre, suggeriments i reclamacions que creguin necessàries.

10. Els alumnes tindran dret a rebre els ajuts necessaris per compensar possibles mancances de tipus familiars, econòmic i sòcio-cultural, amb la finalitat de crear les condicions adequades que garanteixin una igualtat d’oportunitats real.

2.-  Deures Dels/Les Alumnes.

1. Respectar la dignitat i funció dels mestres, de totes les persones que treballen al centre i de tots els membres que formen la comunitat educativa

2 .Estudiar és un deure bàsic dels alumnes perquè comporta un aprofitament de les seves aptituds personals i dels coneixements que s’hi imparteixen, per tal d’assolir una bona preparació tant humana com acadèmica.

3. Assitir puntualment i de manera regular a les activitats escolars.

4. Realitzar les tasques encomanades pels mestres en l’exercici de les seves funcions docents.

5. Respectar l’exercici del dret a l’estudi dels seus companys i companyes.

6. Respectar l’edifici, instal.lacions, mobiliari i material de l’escola.

7. Respectar les normes de convivència dins el centre docent, concretades en els següents punts:

   7.1. Respectar la llibertat de consciència i les conviccions religioses, morals i ideològiques.

    7.2. Respectar la dignitat, la integritat i la intimitat de tota la comunitat escolar.

    7.3. No discriminar cap membre de la comunitat per raó de naixement, raça, sexe o qualsevol altra circumstància personal o social.

1.2.2.8 Els alumnes participaran en la vida escolar i organització del centre mitjançant els seus representants i d’acord amb les normes