2.3.1  CONSELL ESCOLAR DE CENTRE

 

2.3.1 Consell Escolar de Centre

D’acord amb el que disposa l’article 148 de la Llei 12/2009, del 10 de juliol,

d’educació, el consell escolar és l’òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern del centre, i correspon al Departament d’Ensenyament establir mesures perquè aquesta participació sigui efectiva, així com determinar el nombre i el procediment d’elecció dels membres del consell.

D’altra banda, l’article 28 del Decret 102/2010, de 3 d’agost, d’autonomia dels centres educatius, regula la renovació dels membres del consell escolar, i l’article 45 de la mateixa norma n’estableix la composició en els centres públics. La regulació de la composició d’aquell òrgan col·legiat en els centres privats concertats,

l’estableix l’article 56 de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l’educació, amb la modificació introduïda per l’apartat 8 de la disposició final primera de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d’educació. Transcorregut el termini de dos anys des de la darrera renovació tant en els centres públics com en els centres privats sostinguts amb fons públics, escau que les direccions i els titulars dels centres convoquin eleccions per a la renovació parcial dels membres del consell escolar del centre, en la meitat que en cada cas correspongui, d’acord amb la regulació esmentada i, a aquests efectes, correspon al Departament d’Ensenyament establir el calendari corresponent.

Per tot això, d’acord amb les previsions de l’article 28 del Decret 102/2010, de 3 d’agost, d’autonomia de centres educatius, i a proposta conjunta de la Direcció General Centres Públics, de la Direcció General de Centres Concertats i Centres Privats i de la Direcció General d’Atenció a la Família i Comunitat Educativa,

El consell escolar del centre és l'òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern del col·legi i l'òrgan de programació, seguiment i avaluació general de les activitats.

Són funcions del consell escolar :

a. Aprovar i avaluar el projecte educatiu i el projecte de gestió, així com les normes d’organització i funcionament del centre, concretades en un Reglament de Regim interior. Aprovar la carta de compromís educatiu. L’aprovació del projecte educatiu i de les seves modificacions ha de ser per majoria de tres cinquenes parts.

b. Aprovar i avaluar la programació general anual del centre, sens perjudici de les competències del Claustre de professors, en relació amb la planificació i organització docent.

c. Conèixer les candidatures a la direcció i els projectes de direcció presentats pels candidats.

d. Participar en la selecció del director, tal com s’expressa a l’article 7. Ser informat del nomenament i cessament dels altres membres de l’equip directiu. Conèixer els nomenaments i cessaments dels òrgans unipersonals de coordinació i dels mestres tutors.

e. Proposar a l’Àrea territorial del Departament d’Educació la revocació del nomenament del director, acordada per majoria de dos terços.

f. Aprovar la creació d'altres òrgans de govern i de coordinació del col·legi i assignar-los competències, sens perjudici de les funcions dels òrgans de coordinació preexistents.

g. Decidir sobre l'admissió d'alumnes, dins el marc de la normativa vigent. Conèixer les altes i baixes que es vagin produint extemporàniament al llarg del curs escolar.

h. Conèixer la resolució de conflictes disciplinaris i vetllar perquè s’atenguin a la normativa vigent. Quan les mesures disciplinaries, adoptades pel director, corresponguin a conductes de l’alumnat que perjudiquin greument la convivència del centre, el Consell Escolar, a instància de pares o tutors, podrà revisar la decisió adoptada i proposar, si es el cas, les mesures oportunes.

Avaluar el resultats de l'aplicació de les normes de convivència, analitzar els problemes detectats en la seva aplicació efectiva i proposar l'adopció de les mesures a nivell de centre per solucionar aquests problemes.

i. Promoure mesures i iniciatives que afavoreixin la convivència en el centre, la igualtat entre homes i dones i la resolució pacifica de conflictes en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social.

j. Aprovar el pressupost i el rendiment de comptes del centre, fer-ne el seguiment i aprovar-ne la liquidació.

k. Elaborar les directrius per a la programació i el desenvolupament de les activitats escolars complementàries, de les activitats extraescolars i dels serveis, si escau amb la col·laboració de les associacions de pares d'alumnes. Aprovar-ne la programació i avaluar-ne l'execució.

l. Avaluar i aprovar la memòria anual d'activitats del centre.

m. Establir els criteris sobre la participació del centre en activitats culturals, esportives i recreatives, així com aquelles accions assistencials a les quals el centre pot prestar la seva col·laboració, escoltades les associacions de pares.

n. Establir les relacions de col·laboració, amb finalitats educatives i culturals, amb l’Administració local, amb altres centres, entitats i organismes. Aprovar les propostes de coresponsabilitat, convenis i altres acords de col·laboració.

o. Promoure l'optimització de l'ús de les instal·lacions i el material escolar i la seva renovació, així com vetllar per la seva conservació. Aprovar l’obtenció de recursos complementaris en els termes establerts a la llei (article 122.3 LOE).

p. Aprovar el pla d'avaluació interna. Analitzar i valorar el funcionament general del centre, l'evolució del rendiment escolar i els resultats de les avaluacions internes i externes en les que el centre participi. Elaborar-ne un informe que s'inclogui a la memòria anual.

r. Col·laborar amb la inspecció d’educació en l'avaluació externa del centre.

s. Rebre els informes elaborats per la inspecció d’educació que resultin de l'avaluació externa del centre i, de les valoracions i propostes que contingui i dels resultats obtinguts en l'avaluació interna. Concretar les propostes per a la millora de la qualitat de l'acció educativa del centre.

t. Aprovar, si escau, el pla estratègic del centre, la memòria de progrés (als dos anys de l’aplicació del pla) i la memòria avaluativa (quan finalitzi el pla) i avalar l’informe de direcció sobre el professorat participant en el desplegament del pla que hi ocupa llocs singulars.

u. Aprovar el pla de funcionament del menjador.

v. Aprovar els encàrrecs de servei al professorat.

w. Aprovar la implantació i el cessament dels llibres de text, dins dels paràmetres normatius, en la seva vessant social.

x. Tenir a la seva disposició la documentació relativa als permisos i absències del professorat.

y. Qualsevol altra funció que li sigui atribuïda per disposició del Departament d’Educació.

Composició del consell escolar

El consell escolar del centre és compost per :

a. El director, que n'és el president.

b. El cap d'estudis.

c. Un regidor o un representant de l'ajuntament del terme municipal en el qual radica el col·legi.

d. Sis mestres elegits pel claustre de professors.

e.  Sis pares i o mares d'alumnes elegits entre ells.

f. Un pare designat per l'associació de pares d'alumnes més representativa, d'acord amb el seu nombre d'associats, que formarà part del sector de pares i mares.

g. Un representant del personal d'administració i serveis del centre.

h. El secretari del col·legi, que hi actua de secretari, amb veu i sense vot.

El nombre de representants electes del professorat no pot ser inferior a un terç del total de components del consell. El nombre de representants electes dels pares d'alumnes no pot ser inferior a un terç del total de components del consell.

El consell escolar del centre estableix el nombre de representants de cada sector tot respectant els criteris esmentats en l'apartat anterior d'aquest article. D'aquesta configuració del consell escolar, el president d'aquest en dóna compte a la delegació territorial del Departament d'Ensenyament. No es pot modificar la configuració del consell escolar del centre durant els tres cursos acadèmics següents a aquells en que és determinada. Quan a l'ordre del dia s'incloguin temes o qüestions relacionades amb la normal activitat del centre i que estiguin sota la tutela o responsabilitat immediata d'algun membre de la comunitat educativa que no és membre del consell escolar, se'l podrà convocar a la sessió per tal que informi sobre el respectiu tema o qüestió.

Procés electoral per renovar els membres dels consells escolars dels centres.

 Normes del procés electoral

 1.- Candidatures

 1.1.  Són candidats i candidates les persones següents:

 a) Sector de representants del professorat:

Tots els membres del claustre.

b) Sector de representants dels pares i mares o tutors de l’alumnat:

Els pares, mares i els tutors o tutores de l’alumnat del centre, que n’exerceixen la pàtria potestat o la tutela i que figuren en el corresponent cens electoral.

 Les candidatures poden presentar-se acompanyades de l’aval d’una associació de pares i mares d’alumnat o d’una relació de pares i mares.

 c) Sector de representants del personal d’administració i serveis:

Totes les persones que figuren en el cens electoral del personal d’administració i serveis.

1.2  Les persones que en un mateix centre formen part de més d’un sector de la comunitat escolar únicament poden presentar-se com a candidates per a un dels sectors. Així mateix, les persones que són membres nats del consell escolar i alhora formen part d’un sector que hi és representat, no poden presentar-se com a candidates per a aquell sector.

1.3 Si el nombre de persones candidates a membres del consell escolar d’un determinat sector és inferior al nombre de llocs a cobrir, totes les persones membres del sector corresponent són elegibles com a representants d’aquell sector en el consell escolar. Si la persona elegida en aquestes circumstàncies ho és per al sector del professorat o del personal d’administració i serveis, ha d’assumir la representació. Si la persona resulta escollida membre en representació del sector de pares i mares o tutors, i no vol assumir la representació, el lloc queda vacant fins a la següent convocatòria d’elecció de membres.

 1.4 Durant el període comprés entre la convocatòria de les eleccions i la realització de les votacions, els candidats i les candidates poden donar a conèixer les seves propostes, sempre que no interfereixin en la marxa ordinària del centre.

 

2. Cens electoral

2.1 Constitueixen el cens electoral de cada un dels sectors les persones següents:

 a)    Sector de representants del professorat: tots els professors i professores que integren el claustre en el moment de la convocatòria de les eleccions.

b)    Sector de representants dels pares i mares o tutors de l’alumnat: tots els pares, mares i els tutors i tutores legals els fills i filles dels quals estan matriculats al centre en el moment de la convocatòria de les eleccions.

 c)     Sector de representants del personal d’administració i serveis: tot el personal d’administració i serveis funcionari o contractat per l’administració titular, o per l’administració local en el cas de les escoles, que presta serveis al centre en el moment de la convocatòria de les eleccions.

 

2.2 El director o directora ha de fer públiques al tauler d’anuncis del centre, i

sempre en l’interior del centre, les dades dels cens electorals de cada sector en el moment de la convocatòria de les eleccions. Es publiquen únicament les dades que siguin imprescindibles a l’efecte de permetre identificar les persones electores, i en cas que sigui necessari publicar el DNI, s’ha de fer amb els 4 últims dígits xifrats.

 Així mateix, ha d’obrir un termini de tres dies lectius per a la presentació de reclamacions en relació amb les dades dels cens electorals publicades, i prendre les mesures adequades per a la resolució de les possibles reclamacions, de forma que els cens definitius, que aproven les respectives meses electorals, s’han de fer públics amb una antelació mínima de set dies respecte la data de les eleccions de cada sector.

3. Meses electorals

 3.1 Per a cada sector de la comunitat escolar, tret del sector representant del personal d’administració i serveis, es constitueix una mesa electoral, presidida pel director o directora del centre, encarregada d’aprovar el cens electoral, de publicar la relació de les persones candidates amb una antelació mínima de tres dies a la votació, d’organitzar la votació, de fer l’escrutini i de fer constar en acta pública els resultats de la votació, així com de resoldre els dubtes i reclamacions que es puguin presentar.

 a)   Per a l’elecció de les persones representants del sector del professorat, la mesa electoral està formada pel director o directora, o òrgan de govern en qui delegui, pel professor o professora amb més antiguitat al centre i pel professor o professora amb menys antiguitat, que actua de secretari o secretària de la mesa. Si totes les persones tenen la mateixa antiguitat, en forma part el professor o professora de major o menor edat, respectivament.

b)     Per a l’elecció de les persones representants del sector dels pares i mares o tutors de l’alumnat, la mesa electoral està formada pel director o directora del centre, o òrgan de govern en qui delegui, i per dues persones designades per sorteig entre totes les que integren el cens d’aquest sector. D’entre les persones designades, la de menys antiguitat al centre actuarà de secretari o secretària de la mesa i, en cas de coincidència, ho farà la de menor edat.

c)    Per a l’elecció de les persones representants del personal d’administració i serveis,  es constitueix una mesa electoral única, formada pel director o directora, o òrgan de govern en qui delegui, pel secretari o secretària del centre, que exerceix també aquesta funció en la mesa electoral i per la persona que figura en el cens electoral del personal d’administració i serveis amb més antiguitat en el centre. Quan coincideixen persones de la mateixa antiguitat, en forma part la de major edat.

 

4. Procediment d’elecció dels i de les representants dels diferents sectors del consell escolar.

 4.1 Sector de representants del professorat:

 a)    L’elecció s’efectua en una sessió extraordinària del claustre, convocada amb aquest punt únic en l’ordre del dia.

b)     Cada professor o professora pot votar un nombre màxim de persones candidates igual al nombre de representants d’aquest sector a renovar en el consell escolar.

 

4.2 Sector de representants dels pares i mares de l’alumnat:

 a)    Les associacions de pares i mares d’alumnat o els grups de pares i mares que avalen una candidatura poden designar una persona que actuï a la mesa electoral com a supervisor o supervisora.

 b)   Cada elector o electora pot votar un nombre màxim de persones candidates igual al nombre de representants d’aquest sector a renovar, en aquest procés electoral, en el consell escolar.

Poden votar el pare i la mare o tutor o tutora respectiu, llevat que la pàtria potestat de l’alumne estigui conferida en exclusiva a un dels progenitors, en aquest cas només aquest té dret de vot.

 

4.3  En relació amb les eleccions del sector de representants del personal d’administració i serveis, cada elector o electora pot votar, com a representant d’aquest sector, un candidat o candidata.

 4.4   El director o directora determina l’horari de les votacions de cada sector en la convocatòria de les eleccions, d’acord amb les característiques del centre i atenent la possibilitat horària dels electors i electores, per tal d’afavorir i garantir l’exercici del dret de vot. En qualsevol cas, el període horari de votació és ininterromput.

 4.5   Les votacions són personals, directes i secretes. No s’admet la delegació de vot ni el vot per correu.

 4.6   En cas d’empat en el procés electoral, les situacions es resolen de la  següent manera. Sector pares i mares i sector mestres, la persona amb més antiguitat en el centre.

 4.7 Una vegada finalitzat el procés electoral, es constitueix el consell escolar del centre en el termini de quinze dies a partir de l’última votació, i en prenen possessió els nous membres. D’aquesta sessió, el secretari o la secretària del consell escolar n’estén l’acta.

 4.8 En el termini de trenta dies hàbils a partir de la constitució del consell escolar, s’han de constituir les comissions que escaigui, previstes en el Decret 102/2010, de 3 d’agost, d’autonomia de centres educatius, i en les normes d’organització i funcionament del centre.