1.  PEC

       El projecte educatiu del centre, PEC, és un instrument per a la gestió que enumera i defineix els trets d’identitat del centre, formula els objectius que pretén i expressa l'estructura organitzativa de la institució:

Definició de l’escola (Valors, visió i missió) i trets d’identitat

· VALORS

- Formar els alumnes, millorant les seves competències, per tal d'assolir els coneixements, tècniques, valors i estratègies que els permeti afrontar reptes que els planteja la societat del segle XXI.

- Contribuir al desenvolupament físic, intel·lectual, afectiu, social i moral de tot l'alumnat

- Sensibilitzar l’alumnat en el respecte pel medi ambient i encoratjar-los perquè s’impliquin activament en la seva conservació i millora.

- Promoure el respecte envers la pròpia i altres cultures.

- Desenvolupar en l’alumnat la capacitat per exercir de manera crítica i en una societat plural la llibertat, la tolerància i la solidaritat.

· MISSIÓ

- Tenir la llengua catalana com a llengua normalitzada tant pel que fa a la relació personal com als aprenentatges.

- Donar importància a l’acompanyament de l’infant pel que fa a la seva formació personal, cívica, democràtica, solidària i arrelada al país.

- Propiciar i garantir la universalització de les activitats que es fan al centre.

- Ser una escola socialment cohesionada, acollidora, propera però alhora oberta a l’entorn on sigui possible que alumnes de diferents procedències culturals i socials puguin construïr una identitat compartida.

- Propiciar una organització que afavoreixi el sentiment de pertinença a la comunitat educativa.

- Mantenir la implicació de l’escola en la vida de la població.

- Propiciar la participació de les famílies en la vida de l’escola per afavorir el sentiment de pertinença i implicació en un projecten comú.

- Garantir la participació de l’alumnat en la vida del centre i de la localitat per tal d’esdevenir ciutadans responsables.

· VISIÓ

- Aconseguir una escola on s’aprén a tractar la informació per tal de tenir recursos, poder avançar i disposar de les eines per adaptar-se als nous reptes que planteja la societat.

- Integrar les noves tecnologies com a eina de treball normalitzat integrant-les a la quotidianitat del centre i amb voluntat d’adaptació i de formació permanent.

- Garantir la integració de les noves tecnologies en el procés d’ensenyament aprenentatge i avaluació de totes les àrees.

- Propiciar un ús de les noves tecnologies de manera responsable i cívica per poder treballar en entorns col.laboratius.

- Garantir un bon nivell de competència comunicativa en català, castellà i anglès.

- Promoure la participació i el compromís dels educadors, professionals i alumnat.

- Promoure el desenvolupament professional i contribuir a potenciar el grau de satisfacció dels professionals.

- Fomentar l’intercanvi d’experiències i restar oberts a projectes d’innovació.

- Aquesta  escola de primària es caracteritza per ser una escola pública, aconfessional, democràtica i catalana.

Altres trets d’identitat són:

El Centre com a tal es defineix en els següents aspectes:

1)El Pluralisme i els valors democràtics

2) L’aconfessionalitat

3) La llengua d’instrucció-aprenentatge

4) La línia metodològica

5) L’educació com a procés integral

6) La coeducació

7) El tipus de gestió institucional

8) Les relacions escola-entorn

9) L’educació per la diversitat

10 L’educació per a la solidaritat

11) Les noves tecnologies

 

 

1.   EL PLURALISME I ELS VALORS DEMOCRÀTICS

 

Si partim de la realitat bàsica d’estar vivint en una societat plural, pel que fa a les  seves idees, també a l’escola s’ha de viure aquesta pluralitat ideològica.  Per tant seran els mestres qui posaran en contacte als alumnes amb les diverses tendències que es viuen a la societat. Els mestres no amagaran les seves opcions pròpies. Sense que això signifiqui adoctrinar ni imposar-ne  cap de concreta. Als alumnes se’ls hi potenciarà els valors propis d’una societat democràtica, i d’acord amb la declaració universal dels dret humans (solidaritat, respecte a l’altre, actitud de diàleg….) quedant absolutament excloses l’adoctrinament, les activitats i les actituds antidemocràtiques.

 

    2.  L’ACONFESSIONALITAT

 

L’escola es defineix aconfessional, per tal de respondre als principis de respecte i de pluralisme de la societat que l’envolta, sent respectuosa amb totes les maneres de pensar i de fer de cadascú. És per aquest motiu que cap membre de la comunitat educativa podrà ser discriminat per raó de la seva confessionalitat o aconfessionalitat. A l’escola no hi tindrà cabuda cap mena d’adoctrinament, de prosselitisme i de sectarisme.

El fet que es defineixi aconfessional no vol pas dir que, en la mesura del possible no es posi en contacte l’alumne amb la realitat històrica de la religió per tal d’ajudar-lo a comprendre el món occidental. (cultura, tradicions….) així com altres tipus de cultures i civilitzacions.

L’escola creu que són els pares els qui han d’ajudar els fills en aquest procés de recerca espiritual i/o religiosa, si així ho creuen convenient.

 

3.  LA LLENGUA DINSTRUCCIÓ APRENENTATGE

 

El català és la llengua pròpia del centre, com ho és també de Catalunya, tant a nivell vehicular, com d’instrucció-aprenentatge. De tota manera l’Escola vetllarà per tal que els alumnes a l’acabar el seu procés educatiu en el centre tinguin un conèixement prou satisfactori  de les dues llengües oficials a Catalunya.

 

4.  LA LÍNIA METODOLÒGICA

 

En la nostra línia metodològica, pretenem:

Que cada alumne, i donada la seva diversitat, es formi com a persona amb un cert esperit crític (propi d’una persona de 12 anys) i, amb capacitat de discussió, de manera ordenada i respectuosa, amb les diverses opinions que es puguin donar en qualsevol aspecte. Cal no oblidar de cap de les maneres, la transmissió de coneixements i l’adquisició de tècniques i hàbits de treball, com a eines que l’ajudaran a comprendre cada vegada més el món que l’envolta.

Tenint en compte sempre aquests dos aspectes, en els cursos més baixos (P-3, P-4…) es prima més l’aspecte educacional i sociabilitzador de l’infant. A mesura que va creixent en edat, maduració i nivell, es va incidint cada cop més en aspectes d’adquisició de coneixements i de tècniques de treball.

Com a mètode d’aprenentatge, partim d’un treball col.lectiu de participació i discussió que ha de portar, inevitablement a un treball individual d’assimilació, estudi i memorització d’aquell contingut treballat.

Lligat amb aquest punt anterior, valorem el nivell adquirit de cada alumne tenint en compte els seus diferents ritmes evolutius i les seves capacitats intel·lectuals, sense que això ens faci oblidar que hi ha d’haver un nivell mínim que ha de ser assolit.

5.  L’EDUCACIÓ COM A PROCÉS INTEGRAL

 

L’escola entén l’educació com una simbiosi entre el desevolupament de la personalitat de l’infant (cívic, solidari, respectuós amb les persones i coses, tolerant, participatiu, amb gust per fer les coses ben fetes….) d’aquisició de coneixements (tant intel.lectuals com manipulatius), tècniques de treball i estratègia d’estudi que li permetin en un futur enfrontar-se i integrar-se en aquest món.

Som conscients que dins l’horari estricte d’escola no és possible abastar tots els aspectes d’una manera prou reexida que configuraran més endavant la personalitat de l’infant. És per aquest motiu que pensem que hi ha d’haver una sintonia amb els pares dels infants i que, en l’aspecte educatiu, són a ells a qui els pertoca una major participació i incidència.

 

6.  LA COEDUCACIÓ

 

Tot respectant les diferències pròpies de cada sexe , entenem la coeducació com el fet d’educar per la igualtat entre homes i dones i no fer cap discriminació per raons de sexe.

És evident que en el creixement dels infants es produeixen una sèrie d’etapes que com escola procurarem fer-los-hi viure d’una manera natural i òbviament sense  cremar-les.

 

 

7.  EL TIPUS DE GESTIÓ INSTITUCIONAL

 

La idea d’una escola democràtica on hi té cabuda tothom, exigeix una participació real i efectiva de tots els membres que conformen la comunitat de l’escola: pares, alumnes, mestres, personal no docent, representants de les institucions, antics alumnes… Per a fer efectiva aquesta participació, l’escola, a part d’allò que permet la legislació actual, potencia vies de participació i relació entre pares, alumnes, mestres, personal no docent……, per tal d’anar fent “escola” i millorar-la des de cada sector. Els mitjans per aconseguir això són  l’associació de pares i mares, els pares delegats de curs, les assemblees de classe, les reunions dels delegats representants dels alumnes, la celebració conjunta de les festes populars, trobades, l’associació d’antics alumnes  (associació que es pretén crear en un futur)…..

 

8.LES RELACIONS ESCOLA-POBLE-ENTORN.

 

Com escola situada a la població d’Esplugues de Llobregat, donem a conèixer als infants aquesta realitat, i com a institució-escola participem, tant com és possible, en aquells espectes culturals i lúdics que ofereix la població.

També hi ha una especial incidència sobre la presa de consciència de ser ciutadans que pertanyem a comunitats més àmplies; el Baix Llobregat i Catalunya, com a relatitats més properes, sense oblidar-en d’altres d’abast més gran.

El fet de tenir tant a prop una gran ciutat com Barcelona, generadora d’una gran quantitat de possibilitat, veiem la necessitat de conèixer-la i moure’ns-hi d’una manera fluïda.

 

9. L’EDUCACIÓ PER LA DIVERSITAT

 

Com escola creiem que cada alumne té unes caraterístiques personals i uns ritmes d’aprenentatge diferents. Per tant, procurem adaptar-nos a cadascú i oferir un tracte i una exigència diferenciada. (De tota manera som molt conscients que en la actualitat i amb els recursos que disposa l'escola no es pot treballar d’una manera prou estructurada i efectiva.)

 

10. L’EDUCACIÓ PER LA SOLIDARITAT

 

A l’escola com a periòde incipient de preparació  per a la vida, valorem el fet de compartir espais, material, experiències i vivències per tal de enfortir els aspectes de tolèrancia i consciència que dins la societat (molt més àmplia que l’escola) no vivim sols.

Partint d’aquesta premisa ens plantegem la nostra relació (de treball lúdica, educativa…) com una suma de forces de tots els membres que conformen el grup, la classe, l’escola i per extensió la societat.

Entenem com a solidaritat que cada membre sigui el més competent possible per tal que això reverteixi en el col.lectiu, enfront de la competitivitat per la competitivitat, amb el que això suposa de desprestigi i anulació de la personalitat dels altres.

Tenint en compte aquests aspectes, a mesura que els alumnes van creixent, fem una especial incidència en universalitzant-los de tal manera que cadascú, quan arribi el moment, ajudi i col.labori en la construcció d’una societat més justa.

 

11. LES NOVES TECNOLOGIES

 

En una societat tecnologicament canviant és absolutament imprescindible posar en contacte als infant amb les noves tecnologies per tal que se'n familiaritzin, les coneguin, aprenguin a expressar-se i a treballar en entorn col·laboratius. Per aquest motiu la nostra escola des de l'any.... va iniciar el projecte d'autonomia de centre amb l'objectiu propi de centre d'ús funcional de les TAC en l'aprenentatge de l'alumnat i dotació de pissarres digitals per totes les aules i ordinadors portàtils per poder entrar a les aules.