Fòssils

Què són els fòssils

Els fòssils són les restes d'un animal, planta o mineral que va existir fa molt de temps i que ha conservat la seva forma natural en els materials de l'escorça terrestre. Trobem  esquelets, closques, petjades, ous, impressions de plantes...

Són testimonis del passat, de quan les aigües van dipositar molts sediments.

La ciència que estudia els fòssils és la paleontologia.

El jaciment de Can Llobateres

L'equip de l'Institut Català de Paleontologia va trobar el juliol del 2001 unes restes molt antigues d'un homínid. La troballa es va produir quan s'estava construint un edifici industrial a Can Feu. El jaciment estava a 4 km de Can Llobateres. 

Es va identificar com a Hispanopithecus laietanus. És una espècie d'homínid que va viure durant el període del miocè, fa gairebé 10 milions d'anys.

Aquesta espècie, coneguda com a Jordi, tenia un caminar diferent a la resta de simis. Pesava uns 39 kg.

Les restes trobades indiquen que tenia una postura més erecta, adequada per grimpar verticalment pels troncs. També tenia adaptacions a moure’s de manera quadrúpeda per sobre les branques.

Entre les restes es van trobar trossos de la caixa toràcica, de l’espatlla i de l’avantbraç. Això va suposar que aquesta espècie tenia una manera de desplaçar-se diferent de la resta de simis coneguts.

És el fossil més important trobat a les proximitats de Sant Quirze.

Autoria

Fonts d'informació