Edificis històrics

Introducció

Els edificis històrics que hi ha a Sant Quirze ens ajuden a conèixer la història del municipi. Són testimoni directe del desenvolupament i el passat de la vil·la. Aquests edificis emblemàtics han configurat la identitat del municipi, d'aquí la seva importància.

Edificis històrics

Sant Feliuet de Vilamilans

Aquesta església està situada a prop de la carretera de Sant Quirze a Rubí (C-1413), concretament al km 13,5. Tot i que es desconeix la data exacta de construcció, els primers documents que parlen de l'església daten de finals del segle X. 

Arquitectònicament, és una església d'estil preromànic, d'una sola nau, absis rectangular i dues capelles formant creuer. Té tres finestres petites, una a cada façana.  Aquest temple és una construcció amb restes molt antigues que ha sofert diverses modificacions i reformes en el temps. Sembla ser que la primera reconstrucció és de l'any 1032 seguint la mateixa planta anterior i substituint la coberta original, possiblement de palla i fusta, amb una volta de pedra.

  Sant Feliuet de Vilamilans

L'any 1428 s'agregà aquesta ermita com a sufragània de la parròquia de Sant Quirze.

Al 1949 s'hi van fer obres que li configuren l'estat actual. En aquesta restauració es va descobrir una ara de marbre blanc del segle V. Una ara és una pedra que es posava sobre l'altar de l'església. Es va fer una còpia en guix que es pot veure en el Museu d'història de Sabadell.

Avui dia l'ermita és de propietat particular.

Església de Sant Quirze i Santa Julita

L'Església Parroquial de Sant Quirze es troba situada a la plaça de la Vila, al costat de l'Ajuntament. La primera vegada que va ser esmentada es l'any 1013 i el 4 de desembre de 1050 es va consagrar. És l'any 1114 quan es va considerar Parròquia.

Originàriament és una església d'estil romànic, però al llarg del temps s'han succeït diferents estils. El gòtic es mostra en un retaule del segle XV que actualment és al Museu Diocesà de Barcelona i on s'hi representen fragments de la vida de Sant Quirze i Santa Julita; el barroc en un altar del 1708 que va ser destruït durant la Guerra Civil, obra de l'escultor mataroní Joan Vila i decorat pel daurador sabadellenc Miquel Ferran el 1722; i finalment l'altar que es conserva actualment, va ser creat als anys 60 per l'escultor Juvanteny. L'any 1912 es va col·locar l'actual rellotge del campanar.

                    Església de Sant Quirze i Santa Julita

Casa de Cultura Vila-Puig

La Casa de Cultura Vila-Puig és la casa natal (on va néixer) el pintor paisatgista Joan Vila Puig (1890-1963).

Va ser construïda a mitjans del segle XIX i es troba situada al nucli antic del poble, concretament al carrer Pintor Vila Puig, 45.

La façana amb la porta de fusta, manté el seu estat original, i des de 1945 hi ha una placa de bronze quan el poble de Sant Quirze el va homenatjar.

L’any 1999 va ser adquirida per l’Ajuntament de Sant Quirze que el 2002 va iniciar la rehabilitació de la casa amb el compromís de respectar algunes estances originals i d’ubicar un equipament cultural. Aquest equipament va obrir les portes el juny del 2005.

Actualment és una casa museu on poder reviure els costums de la casa rural del Sant Quirze del segle XIX i veure l’obra pictòrica del pintor. Els espais que s’han mantingut per recrear aquesta vida rural del segle XIX són:

- L’habitació de la casa, on es pot veure la llar de foc mantinguda en l’estat original i que fa pensar que seria l’espai on es feia la vida en família.

- La cuina: es conserva exactament igual que el segle XIX.

- El Celler, també mantingut en el seu estat original amb les bótes.

- El pati: és el lloc més emblemàtic de la casa. Quan hi sortim, a mà esquerra s’ha mantingut la comuna. Tot seguit, hi ha el forn de pa en el qual es pot veure les cendres de l’ultima cuita. A pocs metres hi ha el pou.

Però també una sala d’exposicions: el que més ha canviat de la casa han estat les dues plantes, en les quals s’han suprimit totes les habitacions i s’hi ha anivellat el terra per convertir-les en sales d’exposició. Un total de 132m² permeten instal·lar-hi exposicions itinerants i fer divulgació de les obres d’artistes.

                                            Casa de Cultura Vila-Puig

La Patronal i la cooperativa

Tots dos edificis van ser construïts a començament del segle XX i eren el centre social de la població de Sant Quirze.

La Patronal és un edifici d'estil modernista de l'any 1922. Era el lloc de reunió de la gent benestant del poble. Durant els anys 20, 30 i 40 acollia actes socials com ara obres de teatre i, sobretot, balls. Durant la Guerra Civil s'hi van organitzar balls en benefici dels ferits per la guerra. Acabada la guerra l'edifici es va dividir en dues parts, que van allotjar el Cafè Espanyol i un taller.

L'any 1998 es van iniciar obres de rehabilitació i es va transformar en un nou equipament per al poble.

Actualment, l'edifici és de titularitat municipal i s'hi realitzen tot tipus d'actes i esdeveniments culturals com ara representacions musicals, escèniques i esdeveniments culturals diversos.

A la planta baixa disposa d'una sala d'exposicions i d'un espai polivalent per a espectacles de petit format, amb una capacitat per a 265 persones. La planta de dalt, també anomenada Sala Històrica, té una capacitat per a 206 persones i acull actes relacionats amb les arts escèniques com obres de teatre i concerts de més gran format. Està dotada d'un escenari i grades plegables.

En contraposició a l'espai dedicat als patrons i la classe benestant, el lloc on es reunia la classe treballadora era la Cooperativa Agrícola, obra de l'arquitecte Josep Renom. Situada a la plaça de la Vila, davant de l'Ajuntament, data de l'any 1917. També d'estil modernista, era el lloc on es feia teatre, se celebraven balls i també hi havia un cafè. Durant molts anys va acollir el cinema de Sant Quirze fins els anys 80.

Avui és un edifici de titularitat privada. A la planta baixa hi ha un bar-restaurant, i a la planta de dalt un gimnàs. Tot i això encara conserva la façana original.  

   La Patronal

  La Cooperativa

Autoria

Fonts d'informació

Experiències dels centres