Vies de comunicació abans

El Camí dels monjos

Què és?

El camí dels monjos és el camí més antic que es coneix. El camí dels monjos és el camí històric que uneix  els monestirs Matadapera, Terrassa, Sant Quirze i Sant Cugat del Vallès.

Camí dels monjos complet

 

La llegenda

La llegenda diu que els monjos de Sant Llorenç del Munt van demanar permís al bisbe de Barcelona per assentar-se en un altre indret, ja que les seves terres no eren gens productives i l'aïllament del monestir feia patir el mal de la tristesa. El bisbe els va deixar marxar sempre i quan respectessin un mandat: "que caminant sense travessar cap riu, torrent o riera, s'establissin on millor els anés".

 

Característiques

Com tots sabeu, el camí dels monjos és bastant llarg; si esteu interessats en saber-ne la durada... és a dir, les característiques, nosaltres les tenim totes.     Mireu!!!

Durada: 6:45 hores

Distància: 26,285 km

Comarques: Vallès Occidental

A part de les característiques, tenim molt i molt més; sabem per quins llocs concretament passa aquest camí.

Descripció de l'itinerari

 

El tram de Sant Quirze

 El tram quirzetenc del camí discorre per la Serra de Galliners i, a més a més, amb la corresponent senyalització, convida els excursionistes que ho desitgin a fer una passejada per descobrir-ne el casc urbà.

Hi ha molta gent que ja ha fet el camí dels Monjos a Sant Quirze. Hi ha alguns comentaris que parlen sobre aquesta experiència.

 

Ha sigut una ruta curta i fàcil, tot i que amb una pujada inicial llarga i lleugerament difícil per les dificultats del terreny. Però tot i això, ha valgut molt la pena.

Camí dels monjos a Sant Quirze

http://www.santcugat.cat/camidelsmonjos

mapacamídelsmonjos.docx

La creació del ferrocarril

La creació dels Ferrocarrils Catalans

La Companyia General dels Ferrocarrils Catalans (CGFC) és una empresa privada ferroviària catalana que es va crear el 4 de juliol de 1919 per a integrar tres empreses que explotaven diferents línies. El 1924 l'empresa va inaugurar la construcció que havia fet el tram entre Martorell i Manresa amb l'objectiu d'unificar la línia de Barcelona a Igualada amb la de Manresa a Guardiola.

Antic tren dels Ferrocarrils Catalans

El 5 de setembre de 1979 la Generalitat de Catalunya crea FGC, en base als traspassos Estat-Generalitat de 1978. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) és hereva de tot un seguit d'empreses de llarga tradició ferroviària.

Cronologia

La història de la línia Barcelona-Vallès es remunta a l'any 1863, quan va començar a circular el primer tren de la Companyia del Ferrocarril de Barcelona a Sarrià. Malgrat l'èxit de la línia, l'any 1874 la companyia va tenir problemes financers i va ser absorbida per la nova societat Ferrocarril de Sarrià a Barcelona.

L'enginyer Carles Emili Montanyés va plantejar al financer nord-americà Frank S. Pearson la compra del ferrocarril de Barcelona a Sarrià i la seva prolongació. L'any 1912 es va constituir la societat Ferrocarriles de Cataluña. El 1917 es va inaugurar el tram de doble via fins a Sant Cugat del Vallès. El 1919 la línia va arribar a Terrassa i el 1922 a Sabadell.

El 1929 es van cobrir les vies des de Barcelona-Pl. Catalunya fins a Muntaner i entre els anys 50 i 70 va continuar estenent-se el túnel a la resta de la línia de Barcelona. Als anys 50, també es va inaugurar el ramal entre Gràcia i Av. Tibidabo. Una situació econòmica precària va portar l'empresa a l'abandonament del servei el 1977, un any després que s'inaugurés el ramal de Sarrià fins a Reina Elisenda. Des d'aleshores, i fins al traspàs a la Generalitat de Catalunya 1978, la companyia estatal Ferrocarriles de Vía Estrecha (FEVE) es va fer càrrec de la línia.

La línia Llobregat-Anoia té els seus orígens en els darrers anys del segle XIX i els primers del segle XX, entre Manresa i Guardiola de Berguedà, Martorell i Igualada i Barcelona i Martorell.

La creació de l'aeroport

Al 1910, després del primer vol amb motor a Barcelona, es desperta a Sabadell l'entusiasme per l'aviació. A partir d'aquí aviat es projecta la construcció d'un aeroport a la ciutat. 

Al 1919 té lloc la primera operació de vol a Sabadell. L'aviador català Manel Colomer fa un aterratge d'emergència. Una setmana després ell mateix amb el també aviador Joseph Canudas agraeixen a la ciutat la bona acollida traslladant-se amb dos avions: un TH-E 3 Alfaro i un TH-E 2 Alfaro aterrant a una pista improvisada al terreny de Can Diviu, on avui dia es troba l'aeroport.

Entre 1925 i 1927 es construeix a la ciutat el primer camp de vol al nord-est de la ciutat.

L'1 d'agost de 1934 s'inaugura oficialment l'aeròdrom de Sabadell tant per   l'aviació militar com civil.

No serà fins l'1 de gener del 1979 que l'aeròdrom de Sabadell s'obrirà al trànsit aeri nacional i internacional.                                       

                                       

                                                           

Autoria

Fonts d'informació